İşini kaybedenlere belli bir süre için ödenen işsizlik fonu paraları işsize değil, yine işverene yani patronlara ödeniyor. “Böyle hak, böyle adalet olur mu?” demeyin. Bizde oluyor.
Değerli okurlarım; Bu konu biraz karmaşık, ama bilmek ve faydalanmak isteyenler için biraz anlatayım.
2002 yılına kadar işini kaybeden sigortalı vatandaşlar, çok kere mahkemelerle uğraşıyor, sonuç alıncaya kadar da neredeyse hayatı kayıyordu. Düştüğü geçim darlığı, onu hayatından bezdiriyordu.
2002 yılına gelindiğinde devlet, kusuru olmayan bir sebeple işini kaybedenler için, yeni iş buluncaya kadar belli süreler için (180, 200, 300 gün işsizlik parası) ödenmek için bir “İşsizlik Sigortası Fonu” kurdu.
Bu fona, işçinin brüt aylığı üzerinden işveren % 2, İşçi % 1 ve devlet de % 1 prim ödedi. Ödeme devam ediyor.
O günden bugüne fon büyüdü ve bugüne kadar biriken paralar, 118 milyar liraya ulaştı. Büyük para.
UYGULAMA NASIL?
Şöyle oldu. Kusuru olmayan bir sebeple, işini kaybeden işçiye geçmişine bakılarak, iş buluncaya kadar 180, 200 ya da 240 gün süreyle, çalışıyormuş gibi aylık ücret ödendi. Bunun için işini kaybeden işçinin son 120 günde ya da alacağı paraya göre son 600 günde prim ödemesi gerekiyor. Uygulama devam ediyor. Yaygın mı, hayır!
Ödenen işsizlik parası için bir örnek vereyim. Geçtiğimiz yılın ilk iki ayında ödenen para toplam 738 milyon lira. Bu paradan 104 bin kişi yararlanmış.
Türkiye’deki işsiz sayısına ve her geçen gün işini kaybedenlerin sayısına bakılırsa, bu komik bir para olarak görülüyor.
PEKİ, PARALAR NEREYE?
İşte, benim anlatmak istediğim de o. Son gelen bilgilere göre, işsizlik fonunda biriken paraların, işçiye bir takım güçlükler çıkarılıp verilmediği, paraların tekrar işverene “Kredi” olarak ödendiği (geri döndüğü) ifade ediliyor.
İşsiz sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, yeni iş alanları bulmak yerine, işverenin biraz daha zenginleşmesini sağlamak, ancak bu iktidara yakışıyor.
Değerli okurlarım; Şaka değil, ama Kahvehaneleri dolduran işsizlerin bir kısmının cebinde çay parası bile yok. Sayıları giderek artıyor.
Devlet adına Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ya da İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun yayınladığı rakamlar yalandır, kandırmacadır.
Türkiye’de büyük biri işsizlik var. O sebeple halk çok zor geçiniyor. İş bulmak için yüksek tahsil yapmamın da anlamı kalmadı. Tahsilli işsizlerin sayısı da giderek artıyor.
Yetkisi ne olursa olsun, devleti yönetenlerin bu konuda yaptığı açıklamalara sakın inanmayın, onları iyi tanıyın, işsiz de kalmayın.
|