ads
DOLAR 36.24 ₺
EURO 38.02 ₺
STERLIN 45.61 ₺
G.ALTIN 3,352.91 ₺
Ç.ALTIN 5,651.17 ₺
BİLEZİK 3,152.21 ₺
BTC 97,628.73 $
ETH 2,701.12 $
BİST 9,877.59

Tekin Sönmez

Tekin Sönmez

ÜSTÜ ÇİZİLEN FİYATLARA, Sakın Kanmayın!

Yayınlama: 8 Kasım 2019 Cuma 15:36 Okunma: 2210

       İnsanları kandırmak moda oldu. Hazırladıkları etiketlere yüksek fiyatlar yazıp, sonra da fiyatını düşürmüşler gibi üstünü çiziyorlar ve hiçbir utanç duymadan “Ucuzluk yaptık!” diyorlar. Bu etiketlere sakın inanmayın ve kanmayın. Halkı, düpedüz kandırıyorlar!

     Değerli okurlarım; Daha önce de yazmıştım. Bir aldatmacadır, gidiyor. İnsanlar, göz göre göre ”Ahmak” yerine konuyor.

   Bu aldatmacayı, hemen bütün marketler yapılıyor. Olay şu. Satılan ürünlerin üstüne, satış fiyatını gösteren birer etiket konuyor. Ancak, üstüne  tek fiyat yazılmıyor. Esas fiyatın üstüne başka bir fiyat yazılıp (şişirilip) üstü çizildikten sonra, altına malın esas fiyatı yazılıyor.

    Demek isteniyor ki, “Bakın! Bu malın esas fiyatı budur. Ancak biz, size indirim yapıyoruz. O nedenle bu çizilen fiyattan değil, daha düşük fiyattan satıyoruz.” Denilerek, insanlar açıkça kandırılıyor.

    Bu kurnazlığı,  küçük çocuklar bile anlıyor ve gülüyorlar. Türkçemizde biz buna “Ticaret ahlakı”, daha doğrusu Ticaret ahlakının bozulması diyoruz. İşin daha da ilginç yanı, insanlar satıcının bu yaklaşımını çok iyi bildikleri halde, tepkisiz kalıyorlar. Daha da ilginç yanı, buna inananlar bile var.

                                        BUNA  BİR ÇARE YOK MU?

     Elbette var. Her şeyden önce, bu ticaret erbabında bir “Ticaret ahlakı” ve “Dürüstlük kavramı” olması lazım.

     Bu ülkeyi yönetenler ve bu durumu denetlemek durumunda olanlar, bu durumu bilmiyor mu? Bal gibi biliyorlar. Belki de, onlar da bu “Göz boyamaya” inanıyorlar.

     Öte yandan, uygulanan “Serbest Piyasa  Ekonomisi” modeli, ticaret erbabına istediği malı, istediği fiyata satma imkanı veriyor. O sebeple, yalnız mal satıcıları değil, hizmet üretenler de aynı anlayışta.

      Özellikle, zorunlu ihtiyaç maddelerini tüketenler ve kullananların, bu fiyatlara uymaktan başka çareleri yok.  Bu yöntem, namuslu bir ticaret yerine, “Fırsat ticareti” ni ortaya koyuyor. Böylece, birbirini soyan soyana! Örnek vermeme gerek yok, çünkü örnekleri o kadar çok ki!

                                            YA, YAPILAN O HİLELER!

   Daha geçtiğimiz hafta, her gün tükettiğimiz gıdalar üzerinde yapılan hileler açıklandı. Sanmayın ki, hileyi sadece bu açıklananlar yapıyor.

   Değerli okurlarım, büyük bir iddia ile söyleyebilirim ki, gıda üzerinde az veya çok hile yapmayan bir üretici ya da satıcı yok gibi.

   Çünkü, insan nefsi az çalışıp çok kazanmak, az verip çok almak ve yorulmadan kazanmayı bir mutluluk sayıyor. Bu durum, devletin ürettiği mallarda bile var. Oradaki üreticiler de daha çok üretip, ya da satıp çok kazanarak amirlerinin gözüne girmek isteyince, üretim ve ticaret namusu ortadan kalkıyor.

    Değerli okurlarım; Lafı uzatmadan bağlayıp, derim ki, alış-verişlerinizde sizi kandırmak, sizin gözünüzü boyamak ve cebinizdeki parayı uygar biçimde çalmak için, kimi satıcılar pusuda bekliyorlar. 

      Siz de, kazancınızı ucuza satmayın, daha doğrusu cebinizdeki parayı bu açık-göz hilecilere kaptırmayın!

 

google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4