Kendimde hep bir eksiklik diye tanımladığım bir durumdur aslında bu; Türk Edebiyatına damgasını vurmuş yazarlarla tanışamamak veya onların yaşadığı yıllarda yaşayamamak düşünsenize Kemal Tahir ile aynı semtte ve aynı sokakta oturuyorsunuz ve arada sırada olsa sohbet ediyorsunuz tanış olmak onunla ilgili yaşanmışları bilmek ne güzel olurdu.
-Onlar Türk Edebiyatının eşsiz insanları onların yazdıklarından çok şey öğrendik öğrenmeye,de devam ediyoruz. Halit Refiğ,in dediği gibi "Kemal Tahir'in romanları, bize Türkiye'yi tanıtan kesitler sundu; Türkiyeyi Türkleri sahiden tanımak isteyen yerli yabancı her kes Kemal Tahir'i okumak anlamak
zorundadır" demiştir.
-Asıl adı İsmail Kemalettin Demir olduğunu çok fazla bilinmez okuduğu okullardan bahsetmek istemiyorum. Galatasaray lisesini yarıda bırakıp çalışmaya başlamıştır ilk işi avukat Katipliği olarak çalışmıştır. İstanbul'da bulunan Vakit, Haber, Son posta Gazetelerinde muhabirlik ve çevirmenlik yapmıştır.
Yedi gün, Karikatür dergilerinde sayfa sekreterliği yapmış olup, Karagöz Gazetesinde baş yazarlık, Tan Gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yapmıştır.
-Kemal Tahir diğer yazarlar gibi bir dönem oda 12 yıl hapis yatmıştır. "Askeri İsyana Teşvik" suçlamasıyla yargılanmıştır.
1950'de genel af ile özgürlüğüne kavuşmuştur. Tekrar İstanbul'a döner ne yazık ki 6 Eylül 1955 olayları sırasında yeniden gözaltına alınır ve 6 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest kalmıştır. Çok iyi iki dost olan Aziz Nesin ile Düşün Yayın evini kurmuşlardır, ama 1955'ten sonra yayınladığı romanlarıyla tanınmış ve adından söz ettirmeye başlamıştır.
Artık bundan sonra tamamıyla edebiyata yönelmiş ve tek işi yazarlık olmuştur artık hayatını yazdığı romanlarının geliriyle sürdürmeye başlamıştır. Bir ara "Mayk Hammer" isimli polisiye romanı da yazmış olup "Yorgun Savaşçı" romanı film yapılmıştır ancak nedeni bilinmemektedir film kurum tarafından yakılarak imha edilmiştir.
-Kemal Tahir'in romanlarını okuduğunuzda köy sorunlarını ele aldığı eserler yazmıştır. Ağalık ve eşkıyalık meseleleri üzerine eserler yazmıştır. Türkiye'nin büyük bir mücadele verdiği kurtuluş savaşı üzerine eserler yazmıştır. Hatta Köy -enstitüleri üzerine "Bozkırdaki Çekirdek" isimli yazmış bir romanı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu ödülünü 1968 yılında "Devlet Ana" ile almıştır ve bu romanı tarihi bir
romandır Osmanlı Devletinin Kuruluş sürecini anlatan bir roman yazmıştır.
-Kemal Tahir 45 yıl önce 21 Nisan 1973'de İstanbul'da vefat etmiştir. Mezarı Sahrayı cedid mezarlığındadır. Ölüm yıl dönümünde saygıyla selamlıyor ve yad ediyorum.
|