28.Ocak.1981 de 57 yaşındayken yaşamını yitiren Özdemir ASAF Asıl adı;(Halit Özdemir ARUN)dur.
Cumhuriyet dönemi şairlerinden diye bahsedilmektedir. Şiirlerinde ustalıkla bilinen ve sevilen kelimeleri kullandığı için basit görünen cümleleriyle insanın içine işleyen dizeler
yazdığı söylenmektedir.
Özdemir ASAF’ı tanıyanlar, hayatını okuyanlar, şiirlerini okuyanlar, duygu ve düşünce yoğunluyla birlikte, alay ve taşlama şiirine egemen olduğunu söylemektedirler. Şairimiz Kabataş erkek lisesi mezunu olup ,İktisat ve Gazetecilik Fakültesine devam etmiş ama bu fakülteden mezun olamamıştır. Gazeteciliğin birinci sınıfındayken Tanin ve Zaman gazetelerinde çalışmış olup burada çeviriler yaparak, sanat ve edebiyat dergilerinde de çoğunlukla şiirler yazarak şiirleri bu dergilerde yayınlanmıştır. "Dost gerçekleri,Düşman işine geleni,Deli ağzına geleni, Aşık içinden geleni söylermiş" diyerek şairimizin çok güzel dörtlükleri vardır, bu vesileyle şairimizi otuz yedinci ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyorum. (HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL)
29.01.1967 Yılında "Kızılırmak" isimli şiirini yayınlamış ve hakkında dava açılmış, yargılanmış, fakat aklanmıştır. Özdemir ASAF ile başlayan yazıma Hasan Hüseyin Korkmazgil ile devam edelim. Şairimiz toplumsal sorunları, toplumsal mücadelenin zorluklarını anlatan bir şairdir. Yaşama ve doğaya olan
tutkusu, sevgiye, barışa, özgürlüğe olan tutkusu tartışılmaz olup şiirleri yaygın bir okuyucu kitlesi bulmuş olup bazıları ise bestelenmiştir. Ülkemizin yetiştirdiği ender şairlerimizdendir.
Yoksulluk içinde büyüyen şairimiz Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü 1950'de bitirmiş ve öğretmenliğe başlamış ,daha sonraları yazmış olduğu şiirleri yüzünden öğretmenlikten uzaklaştırılmış olup ceza evinden çıktıktan sonra 1954'ten 1960’a kadar tabelacılık, ressamlık, dilekçecilik, tarım işçiliği gibi işler yapmıştır. Yoksul halk çocuklarının arasından çıkan bir kişi olduğunu bununla da övündüğünü her fırsatta dile getirirmiş. Yaşamını anlattığı yazılarından çok uzun yıllar şiirle uğraştığını belirtmiş, sonunda içinden taşan coşkuya en uygunu olarak özgür koşuğunu seçmiştir.
1960 Yılında Ankara’ya gelip yayın olanağı bulunca, güzel olayları da izleyen, sürekli yankı veren, işçilerin, köylülerin sorunlarını savunan sözünü sakınmaz bir şair olarak ülkemizde büyük bir önem kazanmıştır.
|