Cafer Tayyar EĞİLMEZ Paşa Balkan ve Birinci Dünya Savaşlarında önemli görevler üstlenen ve milli mücadele döneminin "Trakya Milli Kumandanı "Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklal madalyası sahibidir.
Cafer Tayyar paşa Trakya'da ki ulusal direniş hareketini yönetmiştir, kurtuluş savaşı sırasında Trakya harekatını yöneten kişidir. Ordudaki görevleri saymakla bitmez , Cafer Tayyar Paşa 1898'de İstanbul da Harp Okuluna kaydolmuş ve süvari Teğmeni olarak kurmay sınıfına seçilmiş 9.Ocak.1902 de Üsteğmen olmuştur. Harp okulundan Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olan Cafer Tayyar Paşa ilk görev yeri Üsküp te bulunan "Yetmiş ikinci nizamiye alayıdır" Burada bölük komutanlığı görevi yapmıştır. Burada Cafer Tayyar Paşa; Bulgar, Sırp, Rum ve Arnavut çeteleri birbirleriyle ve Türklerle çarpışmakta
olduklarından dolayı Cafer Tayyar Paşa eşkiya takibinde görev almıştır.
Cafer Tayyar Paşa Balkan Savaşında Osmanlı Doğu Ordusu Kolordu kumandanlığı Kurmay Başkanlığına
atanmış Doğu Ordusu Edirne, Kırklareli, Paşmaklı
civarında görevlendirilmiş, Ordu Vize ve Lüleburgaz'a çekilip toparlanmaya çalışırken 1.Kasım.1912 Günü cepheye ulaşan Cafer Tayyar Paşa'ya Pınar hisar-Kırklareli arasındaki mevzilerden diğer birliklerin geçişini himayesi görevi verilmiş.16.Mart.1920 Tarihinde İstanbul'un resmen işgali üzerine Cafer Tayyar Paşa İstanbul'la irtibatını keserek aynı gün kolordu emriyle Doğu Trakya da seferberlik ilan etmiştir.19.Mart.1920,de Edirne Selimiye Cami'nde ki mitingden sonra toplanan askeri ve mülki görevliler arasında Trakya'nın savunmasında izlenilecek yol tartışılmıştır. Kolordunun seferberlik ilanıyla artan ihtiyaçlarını sağlamakta zorlanan Cafer Tayyar Paşa İstanbul Hükumeti ile ilişkisi olan Edirnelilerin teşviki ve Trakya-Paşaeli Müdafaai Hukuk Cemiyetinin aldığı karar neticesi İstanbul'a gitti ama beklediği yardımı alamadı.
Cafer Tayyar Paşa TBMM Tarafından "Rumeli Umum Komutanlığı" ünvan ve yetkisi verilmiştir. Edirne Kongresinde Cafer Tayyar Paşaya "Trakya Milli Kumandanı" ünvanı verildi.
Cafer Tayyar Paşanın iyi bir asker olmanın yanında siyasi kimliği de vardır. Bir ve ikinci dönem Edirne Milletvekilliği görevlerinde bulunmuştur.1.Kasım.1927 de milletvekilliği görevi sona erince orduya tekrar dönmüştür.9.Ocak.1928'de emekliye ayrılmıştır,3.Ocak.1958'de İstanbul'da vefat etmiştir. Altmışıncı ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyorum. |