"Ecevit Ulus Gazetesinde çalışırken Cumhuriyet Halk Partisinin mal varlığına el konulması ve Ulus gazetesinin kapatılmasına ilişkin hazırlanan kanun teklifine tepki duyarak, 1954 yılının Ocak ayında CHP Çankaya Gençlik Ocağı'na üye olur."Böylece Bülent Ecevit'in siyasi hayatı başlamış olur,yani meşhur "Kara oğlan" Türk siyasetinin "Kara oğlanı" hatta Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında üçüncü adam yakıştırması yapılmıştır.
-Bülent Ecevit Türk siyasetin,de güzel işler yapmıştır. Türk halkının güvenini ve sevgisini kazanmıştır ama Türk sanayicileri Ecevit'i fazla sevememiştir nedense yinede her şeye rağmen adını dağlara taşlara "Kara oğlan" diye yazdıran tek lider.
-Bülent Ecevit Ankara Millet vekili olarak 27 Ekim 1957'de Türkiye Büyük Millet Meclisine girer. Ecevit 12 Ocak 1959'da İsmet İnönü'nün listesinden CHP parti meclisine seçilmiştir.
Bülent Ecevit CHP'deki çalışmalarından dolayı kısa sürede parti içinde isim yapmıştır, çalışkanlığı ile 1961-1965 yılları arasında İnönü hükumetlerinde Çalışma Bakanı olarak görev yapmıştır.
-Bülent Ecevit her gün biraz daha yıldızı parlayan bir siyasetçi olarak adım adım CHP''in merdivenlerini çıkmaktadır. İsmet İnönü, Bülent Ecevit'i çok genç görür kendisine CHP'inin içinde aktif görev vermekten çekinir. Bülent Ecevit CHP'in 18 Ekim 1966 tarihinde yapılan 18'inci Kurultayın parlayan yıldızı olmuştur. İnönü her şeye rağmen çok genç bulduğu için itiraz ettiği Bülent Ecevit,in genel sekreterliğine onay vermiştir.
Bülent Ecevit artık partide ikinci adamdır.
-"12 Mart Muhtırasının ardından kurulan Erim hükumetine katılıp katılmamak konusunda CHP'de yaşanan iç tartışma sonucunda Ecevit 21 Martta genel sekreterlik görevinden istifa etmiştir." Bu tarihten itibaren İnönü,Ecevit çekişmesi başlamıştır. Ecevit,in parti içinde göstermiş olduğu başarısından dolayı Ecevit yanlıları artmıştır, artık "Milli Şef"yavaş yavaş çıktığı merdivenlerden inmek zorunda kalmıştır. İsmet İnönü için çok zor olsa,da artık CHP,iyi bırakma zamanı gelmiştir, fırtına gibi esen bir Bülent Ecevit vardır artık ,siyaset meydanlarına inmiştir halkın adamı olmuştur.
-CHP'in 5 Mayıs 1972'de yapılan Olağanüstü Kurultayı, Ecevit yanlısı Parti Meclisi Kurultaydan güvenoyu alınca İsmet İnönü "Milli Şef" 8 Mayıs 1972'de 33 yılı aşkın süre bulunduğu genel başkanlık görevinden istifa etmiştir.
-Bütün bu gelişmelerin ardından 14 Mayıs 1972'de toplanan özel kurultay'da Ecevit CHP Genel Başkanlığa seçilmiştir.
Bundan sonra artık CHP'in başında "Kara oğlan" vardır. 1973 seçimlerinde CHP 185 milletvekili kazanmış (MSP) Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurarak iktidara gelmiştir. Bülent Ecevit CHP Genel Başkanlığı Koltuğuna oturduktan sonra ilk kez 6 Şubat 1974'de de Başbakanlık koltuğuna oturmuştur.
|