İktidara geldiklerinden beri, en çok eğitimle oynadılar. Kendi başları da döndü, ama milletin başı pervane oldu. Şaşkın ördeğin tersine daldığı gibi, aslında ne yapmak istediklerini, kendileri de bilmiyor.
Değerli okuyucularım; Şifreli eğitimi ya da eğitimde kısaltmalı tanımları 12 Eylül döneminde kurulan Yüksek Öğretim Kurumu’nun kısaltmasından anlamıştık. Yüksek Öğretim Kurumu’na kısaca Y.Ö.K denmişti. YÖK aşağı, YÖK yukarı derken, eğitimdeki sınav sitemini de harflerle şifreli hale getirdiler.
Demeye kalmadı, önce ÖSS’yi sonra da ÖYS’yi icat ettiler. ÖSS Öğrenci Seçme Sınavı, ÖYS’nin de Öğrenci Yerleştirme Sınavı olduğu anlaşıldı. Böylece, Eğitimde adeta bir şifreli dönem başladı. Sonra da birleştirip, adına ÖSYS dediler.
Bu durumun, Yükseköğrenimle sınırlı olduğu sanılmıştı, ama öyle olmadı. Durum, bu dönemde Ortaöğretime de yansıdı. Böylece, OKS, SBS, LGS, TEOG, LKS, VBS gibi harflerle karşılaştık. Her biri yeni bir sınav sistemi olup, yeni gelen bir Milli Eğitim Bakanı’nın icadından ya da kendisinden önceki dönemi beğenmemesinden kaynaklanıyordu.
Bu harflerin açılımını, vatandaşlarımızın çoğu unuttu bile. Ben, yine de tekraren hatırlatayım. OKS, Ortaöğretim Kurumları Sınavı, SBS, Seviye Belirleme Sınavı, LGS, Lise Giriş Sınavı, TEOG, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı, LKS Liselere Kayıt Sınavı/Sistemi, VBS Veli Bilgilendirme Sistemi… demekti ki, sizi bilemem ama yazarken bile benim başım döndü.
Bu sınav sistemleri, başka tanımları ya da adlandırmaları da çağrıştırıyor ve böylece daha çok kafa karıştırıyordu. Mesela, Liselere Kayıt Sistemi için kullandıkları LKS kısaltması, Bankacılıkta Limit Kontrol Sistemi olarak geçiyordu. OKS ise, Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılma Sistemi olarak kullanıldığı gibi, bir doğum Kontrol hapının adı da OKS idi.
YENİYMİŞ GİBİ, YİNE ESKİYE DÖNDÜLER
Dönüşleri o kadar hızlıydı ki, kendi başları da dönüyor milleti pervaneye çeviriyorlardı.
Cumhurbaşkanı’nın da başı dönmüş olmalı ki, “Bu TEOG’u kaldırın.” talimatını vermek zorunda kaldı. Başka bir söylemle, Cumhurbaşkanı bir eğitimci değildi, ama eğitimdeki bu çarpık uygulamaların nihayet farkına vardı ve o da kükremek zorunda kaldı.
TEOG kaldırıldı. Böylece, yeni bir bocalama dönemi başladı. Yüksek öğretimde ise, bu kere YGS tekrar geri döndü. Peşine de LYS’yi takıp, çıktı geldi.
Öğrenciler iki aşamalı olan sınavlardan önce YGS’ye (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına), başaranlar bu defa LYS’ye (Lisans Yerleştirme Sınavına) girecekler.
Lisans Yerleştirme Sınavına öğrenciler, ders çeşitlerine göre 5 dalda (alanda) sınav olurken, branşlaşıp böylece Üniversiteye kayıt olabilecekler.
Üniversitelere Rektör tayini için çıkardığı adaylarla herkesi şaşırtan YÖK’ün, bundan sonra ne yapacağını ise, kendisi de bilmiyor.
İster, İlk ve Ortaöğretimde, isterse Yüksek Öğretimde olsun, yeni modeller arayan yetkililere tavsiyem, bundan böyle “Şaşkın Ördek Modeli” ni denesinler. Tam da onlara göre…
TEKRAR ORTA ÖĞRETİM’E GELİNCE…
Atamayla gelen şimdiki Eğitim Bakanı, eğitimi bugünkü çıkmaza sokan, FETÖ okullarına destek vermekten başka hiçbir iş ve hizmet üretmeyen eski Bakan Hüseyin Çelik zamanında, eğitime yön veren Talim Terbiye Heyeti’nin Başkanıydı.
O sebeple, Bakan olmasına çok sevinmiştik. Onun da, Türk’e ve Atatürk’e olumsuz gözlerle baktığını öğrenince, bütün umutlarımız kırıldı. Baksanıza o da ısrarla, “Andımız okunamaz, olmaz.” diyor. Özel Okul sahibi olan Bakan, herhalde okullarına zarar gelmesinden korkuyor.
Umutlarımız kırıldı deyince, konuyu süslemek için yazıyorum. Merhum Yesari Asım Bey’in o hüzzam şarkısı aklıma geldi. O şarkısında üstat, “Umutlarım hep kırıldı, yârim artık gelmeyecek” diyordu.
Değerli okuyucularım, çok güvendiğimiz bu Bakan da böyle çıkınca, umutlarımız hakikaten kırıldı. Her halde, özlediğimiz bir Eğitim Bakanı artık gelmeyecek.
Baş döndüren ve hiçbiri bir işe yaramayan bu sınav sistemlerine, isterseniz benim de bir katkım olsun. Ve, yeni sınavın adı EBS yani, Eğitimi Bok ettiniz Sınavı olsun!