-Dewey; 1859-1952 Yılları arasında yaşamış olan ünlü Amerikalı filozof ve eğitimcidir. Dewey, Burlington devlet okullarına gider ve çok başarılı bir öğrenci olur. On beş yaşındayken, özellikle Hap Torrey vesayeti altında felsefe okumaktan hoşlandığı için Vermont Üniversitesine kayıt olmuştur. Dört yıl sonra, Dewey, sınıfın ikincisi olarak Vermont Üniversitesinden mezun olmuştur. Filozof: "en genel anlamda, düşünce ve teorileriyle başta kendisi olmak üzere halkının ve insanlığın ufkunu genişletmiş bir
şeylerin yepyeni perspektiflerin görülmesini sağlamış kişi. Biraz daha özel bir anlam içinde, hayata iyi yönleriyle bakan hoşgörülü, güçlükleri tevekkülle karşılayan kalender kimse" Kaynak: [turkcebilgi.
com.] John Dewey, kısa bir öğretmenlik kariyerinin ardından felsefe alanında doktora yapmış ve 1889 yılından sonra Michigan Üniveritesinde felsefe bölümünün başkanlığını üstlenmiştir. Felsefe ise, "Öncelikle filozofların yaptığı eyleme denir. Buradan felsefenin bir eylem, aktif bir fiil olduğunu anlıyoruz. Yani felsefe kendi başına duran şey değil, yapılan bir şeydir. En kısa tanımı ile felsefe, bir düşünsel etkinlik, uslamlama, doğru ve tutarlı akıl yürütmedir. Kaynak[filozofun.yolu.com]
-Filozof, ne demek genel anlamda baktığımızda Antik Yunan Filozofu olan Sokrates'in yaşadığı küçük bir anekdottu da paylaşmak istedim.
"Sokrates'in eşinin kavgacı bir kadın olduğunu ve bu yüzden anlaşamadıkları özellikle tarihçiler tarafından bilindik bir konudur. Sokrates bir gün öğrencileriyle sokakta ders yaparak yürümektedir ve anlattığı konu da evliliğin faziletleridir. O esnada evlerinin önünden geçerken, eşi bulaşık suyunu Sokrates ve dolaysıyla öğrencilerinin başına boşaltmış. Sokrates, hiç istifini bozmadan öğrencilerine dönmüş ve: "Evlenin, evlilik çok kutsal bir müessesedir. Evlenin! Karınız iyi çıkarsa mutlu olursunuz,
kötü çıkarsa filozof olursunuz" demiştir.
-John Dewey, Chicago Üniversitesinde kurduğu Laboratuvar Okulu ile eğitim dünyasında bir çığır açmış ve bu okulda dört ve on dört yaş gurubundaki çocuklara aktif öğretim yöntemleri doğrultusunda eğitim vermiştir. Dewey, yöntem ve yönetimin, eğitim alanında uygulanışının ilk öncüsü olmuştur. Dewey, 1920'lerden itibaren deneyimlerini paylaşmak ve eğitim sistemlerini incelemek amacıyla çeşitli ülkelere eğitim vermek için gitmiştir. Eğitim için gittiği ülkelerin içinde Türkiye'de vardır. Dewey, ülkemize Atatürk'ün davetiyle Türk Eğitim Sistemini incelemek üzere 19 Temmuz 1924 yılında iki ay süreliğine gelmiştir. Ülkemizde ki eğitim hakkında incelemelerde bulunduktan sonra bir rapor hazırlamıştır.
Dewey'in hazırladığı rapor genç Cumhuriyetimizin eğitim sisteminin şekillendirilmesinde oldukça etkili olmuştur. "Hatta Köy Enstitülerinin kuruluş mantığı ve dayanaklarında da bu raporun doğrudan yansımalarını görmek mümkündür."
-John Dewey, 1945 yılında ülkemize tekrar geldiğinde, Hasanoğlan Köy Enstitüsünü inceledikten sonra söylediği, İngiltere ve Amerika'da ki konuşmalarında aynen tekrarladığı" Benim düşlediğim okullar Türkiye'de Köy Enstitüsü olarak kurulmuştur. Tüm dünyanın bu okulları görüp eğitim sistemini, Türklerin kurduğu bu okulları göz önünde bulundurarak yeniden yapılandırması, isabet olacaktır" şeklinde batı basınında yayınlanan sözleri tarihe geçmiştir. Bu sözleriyle, kurulan bu okullara dünyanın ilgisini çekmiştir.
Dewey'e göre "eğitim hayat boyu süren bir faaliyet" olduğundan dolayı, öğrenmede yaparak ve yaşayarak ortaya çıkmaktadır. Yine Dewey'e göre, "gereksinme ve amaçlanan değişikliklerden doğan pratik faaliyet, yaşantı alanına ait bir etkinliktir. Okul ise hayat hazırlık değil, hayatın doğrudan doğruya kendisidir" diyerek. "Bu yüzden okulda her türlü derse yer verilmelidir" demiştir. Dewey, "en kolay öğrenilen ve en çok akılda tutulan bilgiler beş duyu ile doğrudan yaşantıdan edinilmiş ve yaşantıyı en çok değiştiren bilgilerdir" diyerek noktayı koymuştur.
|