İnsanların sürekli yaşadıkları, faaliyet gösterdikleri yerlere çevre denir. Dağlar, çayırlar,ovalar, ormanlar, ırmaklar, dereler, denizler de doğal çevreyi oluşturur. Ülkemizde çevreyi koruma
amaçlı olarak 1978 yılında Türkiye çevre sorunları vakfı, daha sonra da Çevre Müsteşarlığı kurulmuştur. Doğal çevrenin kirlenmesi sadece ülkemizin sorunu değildir, bütün ülkelerin ortak sorunudur. Çünkü bulunduğumuz yaşam alanlarının kirlenmesi hepimizin günlük yaşayışını etkileyen bir olaydır. Başlıca çevre sorunları Su, Hava ve Toprak kirlenmesidir. Su kirlenmesi su ürünlerinin
yok olmasına, insanların kirli sularda yetişen ürünleri tüketmesi halinde bir çok hastalığa yakalanmaları kaçınılmazdır. Hava kirlenmesi daha çok yakıtların gereği gibi yakılmaması sonucu ortaya çıkar.
Kömürle çalışan termik santrallerin soluduğumuz havayı gereğinden fazla kirlettiğini kirli hava solunum yolları hastalıklarını arttırdığını, hava kirliliği ölümlere bile sebep olabiliyor. Toprağın kirlenmesi çeşitli tarım ilaçları kullanarak, toprağın tarıma elverişsiz duruma gelmesine sebep olabiliyoruz, tarımla ilgili kullanacağımız ilaçların, gübrelerin ziraat mühendislerinin bilgilerine başvurarak kullanmalıyız. Aksi halde toprak kirlenmesi ve bitki hastalıkları çoğalır.
"Biz doğayı korudukça doğada bizi korur. "Ormanlar Ülkemizin doğal zenginlik kaynaklarıdır. Ağaç ve orman hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu gün hala ormanların değerini milletçe anlamış değiliz. Ağaç kesmede katı yürekliliğimiz devam etmektedir. Ormanlarımızı korumak hepimize düşen bir yurt görevidir. Ormanlarımızın bilinçsiz bir şekilde yok edilmesine dur demenin zamanı çoktan geldi geçti, her yıl milyonlarca ağaç yok edilmektedir. Tekirdağ orman bölge müdürlüğü tarafından sorumluluk alanında bulunan ormanların korunması ve alınacak tedbirler ile vatandaşları bilgilendirmeli ve toplantılar yapması gerekmektedir.
Safaalan mahallesinde taş ocaklarının açılması ile orman katliamı devam etmektedir. Basında çıkan haber "Jet hızıyla çıkarılan karar doğayı talan edecek". Tarih 23.06.2016 Tekirdağ'ın saray ilçesi Safaalan mahallesinde açılmak istenen taş ocağı için "ÇED" gerekli değildir kararının verildiği haber ve tam bir buçuk yıl oldu İGA Hava limanı Şirketi tarafından patlatmalı maden çıkarma tesisi çalışıyor 180 dönümlük orman yok edildi, hava limanına malzeme üretmek için geceli, gündüzlü çalışıyor. Vatandaşın engelleme çabaları sonuç vermedi, vatandaşın sesine ve vatandaşın sesi olmaya çalışan Saray Doğal Hayatı Koruma Derneğini de kimse önemsemedi. Gerekirse iş Makinelerinin önüne yatarız diyenlerin de yenilgiyi kabul ettiği aşikardır.
|