Saray Belediye Başkanı ve Meclis üyelerinin Ankara Hitit Ayaş Termal Sağlık Merkezi ve Tatil Köyü’nü incelemelerinin ardından, vatandaşların bu konuda ne düşündüğü dikkate alınacak mı? Merak ediliyor. Halk arasında termal su yatırımının Safaalan’a yapılacak olması ihtimali sıcak karşılanmazken, yatırımların ilçeye daha yakın noktalara yapılması gerektiği düşünülüyor. Saray Belediyesi’nin sadece su satarak yaptığı harcamayı karşılayabilecek mi gibi sorular gündem de yerini koruyor. Vatandaşların merak ettiği diğer konu ise, ilçede yer alan hamamın restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bir görüşme olup olmadığı. Vatandaşlar hamamın restore edilerek ve termal suyun burada da kullanılabileceği görüşünde.
Termal suyun Safaalan mahallesine yapılacağı son günlerde konuşulurken, vatandaşlar bu duruma soğuk bakıyor. Vatandaşlar termal otel veya devre mülklerin Safaalan’a yapılması durumunda ilçe merkezinin gelecek turistlerden pek katkı göremeyeceğini düşünüyor. Yatırımın nereye yapılacağı konusunda henüz net bir karar yokken, yatırımcının Safaalan’a sıcak baktığı ve buraları incelediği biliniyor. Saray Belediyesi’nin de Safaalan’da ki arazisini kullanmak için buraya yatırım gelmesini istediği biliniyor. Fakat vatandaşlar ilçe ile mesafenin uzak olduğunu ve Safaalan- Çatalca yolunun kullanılacağını düşünerek, “İstanbul istikametinden gelenler çatalca yolunu kullanarak gelip-giderler belki de Saray’ı hiç görmezler o zaman termal suyun buradaki esnafa faydası ne olacak? Tabi henüz net bir durum yok fakat Safaalan’a yapılırsa Saray’da hiçbir şey değişmeyecek” ifadelerini kullandılar.
Termal su ile ilgilenen tek firma olan Doğan Jeotermal, termal suyu taşıyan boruları üreten ülkedeki tek şirket. Bu durumda yatırımınSafaalan’a yapılması ile büyük bir bütçe harcamış olacak. Saray Belediyesi’nin jeotermal suyu bir milyon 200 bin dolar bedel ile 30 yıllığına aldığı düşünülürse, belediyenin orta vadede sadece su parası alacağı düşünülüyor. Yani ihaleye yatırdığı parayı geri alması için belediyenin uzun süre bekleyeceği görülüyor. Vatandaşlar ise Güneşkaya ve Kambursöğüt mevkilerinin neden hiç düşünülmediğini merak ediyor. Uzun süredir çıkan ve yatırımcı çekme konusunda zorluk yaşanırken, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’ın “Çok talep var” söyleminin doğru olmadığı gözüküyor. Şuana kadar tek ciddi ilgilenen firma ise ülke genelinde bu alanda marka olan Doğan Jeotermal firması.
VATANDAŞIN FİKRİ ALINMALI
Böyle büyük bir yatırımın geleceği heyecanı yaşanırken Saraylı vatandaşların sürece dahil edilmesi büyük önem taşıyor. “Devre mülklerin veya termal otelin nereye yapılması gerekir” başlığı ile bir anket yapılması durumunda vatandaşların bu sürece dahil edilmesi büyük takdir kazanır. Saray Belediyesi termal suyu Saray halkı için almışsa, nasıl ve nerede kullanılacağını da Saray Halkı ile birlikte karar vermesi gerekir. İlçe yakınlarına böyle tesislerin kazandırılması durumunda Saray sınıf atlar ve cazibe merkezi haline gelir. Bu fırsatı iyi değerlendirmek ona göre karar vermek ise meclis üyelerinin sorumluluğunda.
TARİHİ HAMAM GÖZARDI EDİLDİ
İlçenin simgesi olan tarihi Ayaspaşa Hamamı’nın neden restorasyon yapılmadığı ise ayrı bir merak konusu. Hamamın restorasyon yapılarak ve termal su bağlanarak vatandaşların hizmetine sunulması tarihi yaşatmak ve termal suyu kullanmak için güzel bir proje olarak görülürken, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu yönde bir başvuruda bulunuldu mu? Merak ediliyor. Tarihi hamamın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restorasyon edilmesi ve buraya termal suyun verilmesi ile vatandaşların kullanımına sunulabilir. Bunun yanı sıra halk arasında eski Pazar yeri olarak bilinen alanına da anlaşılacak bir firma güzel bir tesis kazandırılabilir. Bu yolla hem tarihi hamama hem de yapılacak tesiste turist kazandırılabilir. Yetkililerin bu konuyu düşünmeleri ve parti gözetmeksizin tüm önde gelen isimlerin böyle girişimlerde bulunması Saray için artı değer olabilir.
|