Okuyucumuzun gönderdiği “Saray Mezbahanesi” isimli şiiri 9 Mart Perşembe günü gazetemizde haberleştirmemizin ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, gazetemize yazılı açıklama gönderdi. Yapılan yazılı açıklamada Saray Mezbahası projesinin neden ertelendiği ve belediyenin ne gibi engellerle karşılaştığı bildirildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurumumuza gönderilen söz konusu açıklama şu şekilde;
09.03.2017 TARİHİNDE YAYINLANAN “SARAY MEZBAHANESİ” BAŞLIKLI HABER İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
İnternet sitenizin 09.03.2017 tarihinde yayınlanan “SARAY MEZBAHANESİ” başlıklı haber içeriği, kurumumuz tarafından incelenerek değerlendirilmiş, sonuçta;
Kurumumuzca, Saray esnafı için mezbahanın öneminin gayet iyi bilinmesi nedeniyle Çayla Mahallesi civarında Valilik Devir Komisyonunca mülkiyeti Saray Belediyesine verilen bir arazi üzerinde kombina tesisi yapılması planlanmış ve çalışmalara başlanmıştır. Arazi Saray Belediyesi Meclisinin kararıyla Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmiş ve bütün bürokratik engeller aşılarak projede epey bir ilerleme sağlanmışken Milli Eğitim Bakanlığı söz konusu arazinin kendilerine tahsis edildiğini ileri sürmüş ve projenin durmasına neden olmuştur. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyemiz araziyi 550.000 TL bedelle Milli Eğitimden satın almıştır. Maalesef bu da yetmemiş, bu sefer Maliye Bakanlığı söz konusu parselin Milli Eğitime değil, kendilerine ait olduğunu ileri sürmüş ve arazi kendilerine iade edilmiştir. Bütün bunlar üzerine 15.06.2016 tarih ve 857 sayılı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kombinanın yapılacağı yer, Saray Belediye Başkanlığınca önerilen Kavacık Mahallesi 180 nolu parsel olarak değiştirilmiştir.
Bu tarihten itibaren tüm formalitelere tekrar baştan başlanılmış, aylar süren kurum görüşlerinin toplanma aşamasından sonra, Toprak Koruma Kurulu tarafından talep edilen Toprak Koruma Projesinin yaptırılabilmesi için gerekli olan Kamu Yararı Kararı için 11.11.2016 tarihinde Valiliğe başvuru yapılmıştır. Ancak daha önceleri İl Müdürlüklerine ait olan Kamu Yararı Kararı yetkisi değişen mevzuatla beraber Gümrük ve Ticaret Bakanlığına verilmiştir. Bunun üzerine müracaatımız İl Ticaret Müdürlüğünün 16.12.2016 tarihli yazısı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. Bize söylendiğine göre yoğunluk nedeniyle müracaatımız henüz Sayın Bakanın imzasından çıkamamıştır.
Kamu Yararı Görüşü, Bakanlıkça onaylanıp kurumumuza ulaştıktan sonra ivedi olarak Toprak Koruma Projesi yaptırılarak Proje dosyası ve ilgili çalışmaların tamamlanması sonucunda inşaatın ihale aşamasına gelinecektir.
Bilginize sunulur.
Yapılan açıklamada yeni mezbaha hakkında da bilgi verilirken, projenin hayata geçmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan izin beklendiği belirtildi. Yeni mezbaha projesi hakkında ise şu bilgiler verildi: “Yatırımın planlanan büyüklüğü:
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Saray İlçesi Kavacık Mahallesi 180 Nolu parselde yapılması planlanan mezbaha tesisinin ekonomik olarak planlanan büyüklüğü 5-10 Milyon TL aralığındadır.
Sağlanması beklenen istihdam (kişi sayısı):
Tesisin faaliyete geçmesiyle beraber istihdam edilecek personel sayısı 30 kişi olarak planlanmaktadır.
Günlük kapasite ve İşleyiş:
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından; Tekirdağ İli, Saray İlçesi, Kavacık Mahallesi dahilinde bulunan 180 Parsel Numarası üzerinde kayıtlı olan 21.700 m2’ lik alanda “Mezbaha Tesisi” yapılarak, işletmesinin yapılması planlanmaktadır.
Kapasitesi 50 büyükbaş/gün ve 100 küçükbaş/gün olan tesiste, piyasadan temin edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesimi yapılacaktır.
Tesiste Kapalı alan olarak;
Kantar, Kan Tankı, Arıtma , Trafo, Gübre Deposu, Yakma Ünitesi, Su Deposu, Güvenlik Kulübesi, Sosyal Bina, Padok, Kesimhane, İdari Bina olmak üzere kapalı alanlar bulunacaktır.
Tesisin açık/kapalı alan :
İlgili parselin toplam açık alanı ve yüz ölçümü 21.700 m2 dir.
Parsele üzerine kurulacak ve tesisin tamamında bulunacak inşaat yapıları ve yüz ölçümleri ortalama 8.397m2 kapalı alana sahip olacaktır.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne açıklama yapma gereksinime neden olan söz konusu şiir ise şekilde;
SARAY MEZBAHANESİ
2015 de hayvancılık desteği başlattın Güngörmez ve Safaala’ndan
Mezbahane kapandı bakımsızlıktan.
Bir çivi çakmadan iyileştirme yapmadan.
Üvey evlat gibi yararlanmadık yatırımdan.
2014 de yeni mezbahane dedin.
Deprem nedeniyle riskli gördüğün için.
Güçlendirme yapmadın maliyetli olduğu için.
Suçu ilçe tarıma attın, dedin vermiyor izin.
Kaç kere geldin izin almaya ilçe tarıma.
Kapandıktan sonra dilekçe verilir mi makama?
Çocuk olsa güler kahkahayla buna.
Başkanım bu sözlerimi atma yabana.
Kurtar milleti bu sıkıntıdan.
Değersiz mi bu millet 100 bin liradan.
Tadilat yaptır, izin al ilçe tarımdan.
Yenisi olana kadar yoksun bırakma mezbahadan
Seçimlerde 11988 oy saray için verdik.
Büyükşehire 17635 oy tam destek dedik.
Seni çok sevdik başkanımız bildik
Emin ol vermezdik böyle olacağını bilseydik.
22 köy geneli hayvancılıkla geçinir.
1 kuzu kesmeye Beyazköy’den Çerkeze gidilir.
Görmüyor musun vatandaşa eziyet edilir.
Elbet 31 Mart 2019 günü millet cevap verir. |