Panelin açış konuşmasını Eğitim-İş Manisa Şubesi adına Burcu Başkonak yaptı. Açılışta ayrıca THTM üyesi ressam İrfan Ertel’in “Kadın” temalı sergisinin dijital gösterimi de yapıldı.
‘YÜZYIL ÖNCEKİ YURTSEVER DEVRİMCİLERİN GÖSTERDİĞİ CESARETİ GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR’
Panelin ilk konuşmacısı THTM kurucu üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen oldu. Konuşmasının ilk kısmında laiklik nedir sorusuna cevap veren ve laikliğe karşı olmanın demokrasiye karşı olmak anlamına geldiğini söyleyen Zülal Kalkandelen:
“Aslında laiklik halkçılıkla doğrudan doğruya ilişkili ve devrimcilikle ve çağdaşlaşmayla ilgili. Bu kavrama karşı olanlar neye karşı olduklarının farkında değiller. Laiklik dogmayı reddediyor. Kaynağını insan aklından ve bilimden alıyor. Bizim gibi bir çağdaş toplum olmayı, hukuk devleti olmayı, medeni bir toplum olmayı arzuluyorsak eğer mutlaka ve mutlaka laikliğe sarılmamız gerekiyor. 1925’te Cumhuriyet tarihinde önemli devrimlerden biri, 677 sayılı tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu çıktı. Bu kanunla tarikat ve cemaatler kapatılmıştır. Ama yapılması gereken şey tarikat ve cemaatlerin holdingleşen yapısını dağıtmaktır. Bundan yüz yıl önce tekke ve zaviyeler kapatılıyor. O zamanlarda bunu yapabilmişler. diyerek sözlerine devam etti.
Konuşmasını mücadele için Türkiye Halk Temsilcileri Meclisine çağrı yaparak bitiren Kalkandelen:
“Ne yazık ki 2023 seçimlerinde ikinci cumhuriyet tasarımı yapıldı ve bugünkü meclis halkın meclisi deniyor ama ne yazıkki halkın çıkarlarını savunmaktan çok uzaktadır. Bugün o Ankara’daki meclis, bugünkü meclis sermaye kesiminin güdümünde gözüküyor. Laiklik yoksa, kadın hakları yok. Laiklik yoksa, işçi hakları yok. Laiklik yoksa eğitim yok. Laik eğitim yok. Hukuk devleti yok. Demokrasi yok, o nedenle de ayağa kalkmaya ihtiyacımız var. O yüz yıl önceki yurtsever devrimcilerin gösterdiği cesareti göstermemiz gerekiyor” dedi.
Panelin ikinci konuşmasını Belediye Meclis üyesi Av. Pınar Kına tarafından Osmanlı’dan bu yana kadınların kazanımları ve bugün kaybettikleri üzerine bir konuşma ile devam etti. 29 Ekim Kadınlar Derneği Genel Başkanı Av. Şenal Sarıhan da panelde Cumhuriyet olgusu çerçevesinde kadın hakları ve kadınların mücadele deneyimleri üzerine konuştu.
“Cumhuriyetimizin 101. yılında Adalet, Laiklik ve Kadın” paneli katılımcılarına plaket ve çiçek sunumu ile sonlandırıldı.
|