Devlet Su İşleri tarafından Saray ve Kapaklı ilçelerinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için yaptırılan Ayvacık barajı su tutmaya başlamak için gün sayıyor. Artan nüfus ve yer altı sularının azalması nedeniyle hayati bir öneme sahip olan Ayvacık barajının su toplama havzasına Güngörmez Mahallesi’nin bir bölümünün kanalizasyonu akıyor. İçme suyu tutulacak havzaya kanalizasyon akmasına ne çevre dernekleri ne de diğer sivil toplum kuruluşlarının tepki göstermemesi TESKİ’ye kıyak mı geçiliyor sorusunu akıllara getirdi.
150 bin nüfusun içme suyuna katkı sağlamak için yapılan projede daha öncede gündeme gelen kanalizasyon sorunu hala çözülebilmiş değil. Barajda çalışmalarını tamamlayan yüklenici firma sus tutma işlemi için son işlem olan vanaları takmaya hazırlanırken içme suyu tutacak havzaya akan kanalizasyonla ilgili geçen süreye rağmen hiçbir girişimde bulunulmaması dikkat çekiyor.
SON 15 GÜN
DSİ tarafından Kapaklı ve Saray’ın içme suyuna katkıda bulunmak için yaptırılan Ayvacık barajında son aşamaya gelinde. Proje hakkında yüklenici firma yetkililerinden alınan bilgiye göre barajda çalışmalar tamamlandı, barajın su tutma aşamasına geçmek için gerekli olan vanalar kısa süre içerisinde takılacak ve 150 bin nüfusa içme suyu verilecek baraj 15 gün içerisinde su tutmaya başlayacak. Barajın su tutmaya başlamasının ardından suyun Saray ve Kapaklı ’ya ulaştırılmasını sağlayacak ishale hattının yapımına başlanacak.
İÇME SUYUNA KANALİZASYON MU KARIŞACAK?
150 bin vatandaşa içme suyu sağlayacak baraj su tutmaya başlamak için gün sayarken barajın su havzasının bulunduğu alana kanalizasyon akıtılması tepki çekiyor. Güngörmez Mahallesi’nin bir bölümünün kanalizasyonun bölgeye aktığı daha önce gündeme gelmesine rağmen TESKİ tarafından herhangi bir çalışma başlatılmadı. Geçen süreye rağmen bir çalışma yapılmaması vatandaşlara kanalizasyonun karıştığı suyu mu içirecekler sorusunu gündeme getirdi.
KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR
Saray içme suyu verilecek bir bölgeye tüm uyarılara rağmen kanalizasyon akıtılmaya devam edilmesine ilçedeki hiçbir sivil toplum kuruluşunda tepki gelmemesi dikkat çekiyor. Sorunu çözmesi gereken kurumun Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan TESKİ olması nedeniyle mi sivil toplum kuruluşlarının tepki göstermediği merak ediliyor. |