301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
19 Eylül 2024 - Perşembe 17:50 Bu haber 29 kez okundu
 
Küba heyeti Türkiye'de: Jose Martí Küba Dostluk Derneği'nden abluka etkinliği
Türkiye Komünist Partisi'nin daveti üzerine bir dizi görüşme ve etkinliğe katılmak için Türkiye'ye ziyarette bulunan Küba heyeti, altmış yıldan uzun bir süredir Küba halkını hedef alan ve büyük bir insanlık suçu olan ABD ablukasına karşı Jose Martí Küba Dostluk Derneği (JMKDD) tarafından başlatılan dayanışma kampanyası kapsamında Ankara’da düzenlenen "Dayanışma Abluka'dan Güçlüdür" etkinliğine katıldı.
ULUSAL HABERLER Haberi


Türkiye Komünist Partisi'nin daveti üzerine bir dizi görüşme ve etkinliğe katılmak için Türkiye'ye ziyarette bulunan Küba heyeti, altmış yıldan uzun bir süredir Küba halkını hedef alan ve büyük bir insanlık suçu olan ABD ablukasına karşı Jose Martí Küba Dostluk Derneği (JMKDD) tarafından başlatılan dayanışma kampanyası kapsamında Ankara’da düzenlenen "Dayanışma Abluka'dan Güçlüdür" etkinliğine katıldı.

Küba Cumhuriyeti Adalet Bakanı Birinci Yardımcısı Rosabel Gamón Verde, Küba Genç Komünistler Birliği (UJC) İkinci Sekreteri Dilberto Manuel González García, Küba Dünya Halklarıyla Dostluk Enstitüsü (ICAP) Temsilcisi Raúl Cardoso Cabrera ve Küba Komünist Partisi Merkez Komite İdeoloji Departmanı Üyesi, Halk İktidarı Ulusal Meclisi Milletvekili Luis Morlote Rivas ve Havana Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Ayuban Gutiérrez Quintanilla’dan oluşan Küba heyeti 18 Eylül Çarşamba gecesi JMKDD’nin düzenlediği “Dayanışma Ablukadan Güçlüdür” dayanışma etkinliğinde Ankaralı Küba dostları ile buluştu. 

Etkinlikte konuşmacılar Küba’ya uygulanan iktisadi ve ticari ablukanın Küba’nın egemenlik haklarına ve içişlerine bir müdahale olduğuna, Küba halkının temel haklarının yıllardır açık ve sistematik olarak kitlesel ölçekte ihmal edildiğine vurgu yaptılar. 

'Dünya halklarının Küba'ya borcu var!'

JMKDD Başkanı Nahide Özkan konuşmasında ABD resmi belgelerinde “ablukanın” Küba halkını açlık ve sefaletle boğma amacıyla ve bu yolla devrimi yıkmak için oluşturulan emperyalist saldırı aracı olduğunu söyledi. Konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyanın bir ucundaki bu ada ülkesinin ablukaya karşı mücadelesiyle dayanışmayı neden sorumluluğumuz olarak görüyoruz? Her şeyden önce, muazzam bir adaletsizlik olduğu için abluka karşı dayanışmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Hiçbir haklı gerekçeye, hiçbir hakkaniyet zeminine sahip olmayan korkunç bir zor politikası abluka. Adaletten yana olduğunu iddia eden her yurttaşın, her insanın doğal sorumluluğu olmalı ablukaya karşı dayanışma. 

Ablukaya göz yummanın ahlaksızlık olduğuna inandığımız için Küba’yla dayanışmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Soykırımı bilip başını çeviren, onu görmezden gelen, ona karşı sesini yükseltmeyen biri ahlaklı olduğunu nasıl iddia edebilir? Küba halkına borcumuz olduğunu düşündüğümüz için ablukaya karşı dayanışmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Şunu bilelim, gelecekte dünyanın neresinde devrim olsa, insanlık nerede kendi kaderini kendi eline alsa, orada Küba’nın izi olacak…”

'Küba ile Türkiye arasındaki dayanışma çok köklü, depremde de tanık olduk'

Dayanışma gecesinde söz alan Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alejandro F. Diaz Palacios, Küba ile Türkiye halkları arasında son dönemde yaşanan dayanışma örneklerini hatırlattı. Bu dayanışmanın iki ülkenin de emekçilerine güç verdiğini ifade etti.  Alejandro F. Diaz Palacios yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'deki Küba Dostluk Derneği kurulduğu günden beri dostluğunu her zaman sürdürdü. Özellikle son iki yılda bu desteği daha çok htik. Pandemi döneminin sonlarında bir konteyner dolusu gönderilen sağlık ekipmanlarını unutmadık. 6 Şubat depreminde Kahramanmaraş'a giden Kübalı doktorlar bu dayanışmaya cevaben yer aldılar. Tüm bu dayanışmalar için Küba devleti Küba Dostluk Derneği'ni bir dostluk nişanıyla ödüllendirdi. Çünkü Kübalı doktorların dil bariyerini aşarak depremzedelere destek olmasını yardımcı oldular. 

Derneğinize de adını veren ulusal önderimiz José Martí'nin de dediği gibi, Küba ile ayağa kalkan hiçbir zaman diz çökmez. Sizlere çok teşekkür ediyoruz."

'Dayanışmamız büyüyecek, sınırları aşacak'

Etkinlikte söz alan Küba Dünya Halklarıyla Dostluk Enstitüsü (ICAP) temsilcisi Raúl Cardoso Cabrera ise Küba ile Türkiye arasındaki dayanışmaya dikkat çekti. Bu dayanışmanın ablukaya karşı verilecek mücadelede en önemli şey olduğunu ifade eden Cabrera, salondaki Küba dostlarının geçmişten bugüne Küba için gösterdikleri dayanışmayı yakından takip ettiklerini ifade etti.  

'TKP Küba devriminin geleceği için üzerine düşeni yapacak'

Etkinlikte TKP adına Merkez Komite Üyesi Cansu Oba tarafından da bir konuşma yapıldı. Oba, Küba Devrimi ve halkının hiçbir zaman enternasyonalizme mekanik bir görev gibi yaklaşmadığına, emperyalizmle, sömürgecilikle, salgın hastalıklarla mücadele eden halkların yanında olmayı samimiyetle asli görevlerinden biri olarak bildiğini söyledi. 6 Şubat depreminin hemen ardından, Küba Devriminin enternasyonalist dayanışmasının cömert bir örneği olan Henry Reeve Sağlık Tugaylarının Maraş’ta sundukları sağlık hizmetlerini hatırlattı.

Oba, “Yıllardır işçi sınıfı dayanışması adına elinden geleni ardına koymayan Küba zor zamanlardan geçiyor ve şimdi ablukaya karşı verdiği mücadelede Küba Devrimi ve halkıyla dayanışmak için elinden geleni yapma sırası dünya komünistlerinde, Küba’nın dostlarında, bizlerde” dedi. Adına abluka denen anti-komünist saldırının ne anlama geldiğini, boyutlarını, sonuçlarını daha fazla konuşmanın ve anlatmanın gerektiğini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: 

“TKP, Küba ile gösterdiği koşulsuz dayanışmadan dolayı çok fazla soru ve eleştiri alan bir parti. Küba’ya neden bu kadar güveniyorsunuz, Küba’daki geri adımlardan kaygılanmıyor musunuz, Küba’nın dış politikası sizi endişelendirmiyor mu…
Bu sorular arasında kötü niyetli olanları zaten ciddiye almıyoruz. Onlarla ancak mücadele edebiliriz ve Küba Devriminin aldığı her yeni yaş onlara verilecek en iyi yanıt olur. 

Bu şekilde kaygı bahanesinin arkasına sığınarak Küba’ya sırt çeviren, burun kıvıranlar kendilerine komünist demesin, devrimci demesin. Bizim dostluk anlayışımızda kaygının gereği diyaloğu, iletişimi, dostluğu ve dayanışmayı büyütmektir. Diğerini yapmak kolay…
Ayrıca bize soruluyor ama yoksa Kübalı devrimcilerin kendilerinin kaygılanmadığı mı sanılıyor? Devrimi ayakta tutma ve sağlamlaştırma dürtüsü her devrimci için kaygı kaynağıdır. Bu nedenle de Kübalı dostlarımız Küba’da her şeyin yolunda gittiğini söylemiyorlar. Güçlü oldukları yanları biliyorlar, sosyalizmin inşasında nelerede geri adım atmak zorunda kaldıklarını biliyorlar, sorunları görmezden gelmiyorlar ya da yalnızca dış faktörlerle açıklamaya çalışmıyorlar. Ve görüyoruz ki ideolojik mücadeleyi de asla bırakmıyorlar.”

Geçen hafta 14. Kongresini toplayan TKP’nin aldığı kararlardan birinin Küba ile dayanışmanın büyütülmesi olduğu belirten Oba, Küba’nın en somut ve acil ihtiyacının terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılması ve ablukanın ortadan kaldırılması olduğu yineledi. TKP’nin bunun için hem siyasal ve toplumsal alanda mücadele etmeyi sürdüreceğini hem de Küba’nın ekonomik alanda yaşadığı zorluklar açısından kimi somut dayanışma adımları atacağını bildirdi.

Etkinlik Kübalı müzik grubu Trio Chocolate’nin söylediği devrim şarkılarına Ankaralı Küba dostlarının coşkulu eşliğiyle son buldu. Etkinlik sonunda ABD ablukasına karşı olan mücadelesinde Küba ile dayanışmayı büyütmek için etkinliklerin süreceği, heyetin önümüzdeki günlerde JMKDD tarafından gerçekleştirilecek farklı etkinliklere konuk olacağı duyuruldu

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Küba, heyeti, Türkiye'de:, Jose, Martí, Küba, Dostluk, Derneği'nden, abluka, etkinliği,
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 19.09.2024
Bugün
18 - 25
Cuma
17 - 24
Cumartesi
18 - 24
Tekirdağ

Güncelleme: 19.09.2024
İmsak
05:22
Sabah
06:48
Öğle
13:09
İkindi
16:36
Akşam
19:20
Yatsı
20:40
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Beşiktaş
6
6
0
0
2
2
2
Galatasaray
6
4
0
0
2
2
3
Eyüpspor
4
5
0
1
1
2
4
Başakşehir
4
5
0
1
1
2
5
Fenerbahçe
4
3
0
1
1
2
6
Rizespor
4
3
0
1
1
2
7
Sivasspor
4
2
0
1
1
2
8
Konyaspor
3
4
1
0
1
2
9
Samsunspor
3
1
1
0
1
2
10
Gaziantep FK
3
1
1
0
1
2
11
Göztepe
2
2
0
2
0
2
12
Kasımpasa
1
3
1
1
0
2
13
Alanyaspor
1
3
1
1
0
2
14
Hatayspor
1
2
1
1
0
2
15
Antalyaspor
1
2
1
1
0
2
16
Trabzonspor
1
0
0
1
0
1
17
Kayserispor
0
1
1
0
0
1
18
A.Demirspor
0
1
2
0
0
2
19
Bodrumspor
0
1
2
0
0
2
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı