Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), 1’ncisini 30 Eylül 2020 tarihinde düzenlediği “Kooperatifçilik Buluşması”nın 2’ncisini T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale’nin de katılımı ile 22 Ekim 2020 Perşembe günü saat 15.00’te gerçekleştirdi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “2. Kooperatifçilik Buluşması” Programı’na; Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, Kırklareli Ticaret İl Müdürü Mustafa Uzun ile Kadın Kooperatif Başkanları katıldı.
* KTSO Başkanı Soner Ilık; “Alın teriniz ile büyük emekler verdiğiniz üretim yolculuğunuzda tüm imkanlarımız ile yanınız da olduğumuzu bilmenizi isteriz”
Programın açılış konuşmasını yapan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık şunları kaydetti:
“Öncelikli olarak bugün 2’ncisini düzenlediğimiz “Kooperatifçilik Buluşması”na hoş geldiniz diyor ve katılımınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. 30 Eylül 2020 tarihinde 1’ncisini düzenlediğimiz “Kooperatifçilik Buluşması”nda “Kooperatifçilik Otobüsü”nün Kırklareli’mizi ziyaret etmesi için Genel Müdürümüzden ricada bulunmuştuk. Bu kadar kısa bir sürede kendilerini ilimizde ağırlamak bizim, kooperatif başkanlarımız ve üyelerimiz için değerli ve çok önemlidir.
İnsanlık olarak çok zor zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimiz için çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Yakamıza yapışan Korona Virüsü pek çok konuyu tekrardan ele almamızı gerektirdi. Toplumların yaşam tarzı, tercihi, üretim ve tüketim bağımlılığı tümü ile değişti ve değişmeye de devam ediyor. Ülkemizde ve dünyada dayanışarak üretmenin dolayısıyla da kooperatiflerin önemi giderek artıyor. Bizlerde kooperatiflere gerekli önemi göstermeye ve elimizden geleni yapmaya gayret sarf ediyoruz. Ülkemizde başarı hikayelerini dinlediğimiz bir çok kooperatifimiz var. Bu kooperatiflerin sayıları da her geçen gün artıyor. Bunlara baktığımızda hepsinin tek bir ortak özelliği var. Tüketicilerin ihtiyaçlarını doğru analiz etmişler. Üretim ve pazarlamada çağı yakalamışlar. Biz artık Kırklareli kooperatiflerinin de başarı hikayelerini Türkiye’ye anlatmak ve tanıtmak istiyoruz. Alın teriniz ile büyük emekler verdiğiniz üretim yolculuğunuzda tüm imkanlarımız ile yanınız da olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Değerli Kooperatif Başkanlarımı ve üyelerim; biliyoruz ki sorularınız var, biliyoruz ki sorunlarınız var. Bu sebeple sizlerle bir araya gelmek, sorunlarınızda üzerimize düşenleri yapmak istedik. Sizlerin sorunlarına elimizden geldiğince çareler üretmek, taleplerinizi Ankara’ya iletmek ve bunların takipçisi olmak bizim asli görevimizdir. Ne mutlu ki bu defa Ankara’yı buraya getirdik.
30 Eylül'de birincisini düzenlediğimiz “Kooperatifçilik Buluşması”nda şehrimize davet ettiğimiz Kooperatifçilik Otobüs ile şehrimize ziyarete gelen T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale ile heyetine, kooperatifçilik ve destekler hakkında bilgilendirme yapan uzmanlarımıza, buluşmamıza yüksek katılım ve ilgi gösteren kadın kooperatiflerimize tekrardan teşekkür ederim.”
* Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale; “Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı ile Kadın Kooperatifçilerimizi destekliyoruz”
Kadın Kooperatifçilerin desteklenmesine çok önem verdiklerini ifade eden T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale şunları kaydetti:
“2020 yılında Kooperatifçiliği geliştirme ve eğitim vermek için faaliyete geçirilen “Kooperatifçilik Otobüsü” ile 12 ilimiz geziyoruz. Biz normalde kooperatiflerin kuruluş, işleyiş ve denetimleri ile ilgili işlemleri yürütüyoruz. 2012 yılından itibaren kooperatifçilik alanında AR-GE gibi çalışmaya başladık. Çeşitli kooperatiflere ihtiyaç duyuluyordu. Bu maksatla 2014 yılında kooperatifçilerimizin daha profesyonel olarak işlerini yürütmesi ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile Kooperatifleri Geliştirme Projesi (KOOPGEP) adı altında eğitimlerimizi hayata geçirdik. Daha sonra bilfiil eğitimlere katılamayan kooperatifçilerimiz için 2017 yılında Anadolu Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz projemizi hayata geçirdik. Şu an 50 bine yakın kooperatifçilerimiz bu eğitimlere katılarak, sertifikalarını aldılar. Bu sertifikalarını aldıktan sonra haklı olarak bizlere; “Bu sertifikalar hangi alanda işimize yarayacak?” sorusunu sordular. Biz bununla ilgili kanuni düzenlemeyi yaptık. Yakın zamanda da hayata geçirmek istiyoruz. Bundan böyle kooperatiflerde yöneticilik ve denetçilik yapacak kişilerin bu sertifikaya sahip olması zorunluluğunu getireceğiz. Denetim sitemi ve yönetim sisteminde değişiklikler yapacağız.
Buraya gelişimizin temel amacı kooperatifçiliğe gönül vermiş kadın girişimcilerimizin ve kooperatifçilerimizin Türkiye ekonomisinin kalkınmasına faydaları olsun düşüncesi ile bilgilendirmek ve eğitimlerde bulunmaktır. Bu eğitimlerde uzmanlarımız örnek kooperatifleri anlatıyorlar. 163 Sayılı Kooperatifler Kanunu hakkında bilgiler veriyorlar. Nasıl bir pazarlama sistemi uygulanması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulunuyorlar. İhracat, ithalat ve e-ticaret ile ilgili bilgilendirmeler yapıyorlar.
2019 yılında bizim “Kooperatifçilik Treni”miz vardı. 21 ile ulaştık. Daha sonra trenimiz ile ulaşamayacağımız illerimiz için “Kooperatifçilik Otobüsü”müzü hayata geçirdik. Sayın Bakanımızın destekleri ile bu yıl 12 ile ulaşacağız. Kırklareli’miz 10. İlimiz oldu. 2020 yılı 15 Temmuz’da, Kadın Kooperatifçilerimize verilmek kaydı ile Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı’nı hayata geçirdik. Makine-teçhizat alımlarında, özellikle üretim ve istihdama yönelik iş ve işlemlerde bulunan kadın kooperatifçilerimize 200 bin TL’ye kadar alınacak olan makine ve teçhizatın %75’ini Hibe olarak veriyoruz. Buna ilaveten alınan makine ve teçhizatlarda çalıştırılacak teknik personel ile ilgili olarak 1 personel için yıllık 30 bin TL, 2 personel için yıllık 60 bin TL’ye kadar Hibe Kredisi veriyoruz. Ürettiklerini fuarlarda tanıtabilmeleri içinde Fuar Katılımı adı altında 30 ban TL Hibe Kredisi veriyoruz. Bu kredilerimizden bu güne kadar 100’ün üzerinde kadın kooperatifimiz yararlandı. Sizlerinden vakit geçirmeden bu hibe kredilerden yararlanmanız için başvuruda bulunmanızı bekliyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından Bakanlık Uzmanları tarafından “Kooperatifçilik” konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu. Programa katılan kooperatif başkanları ve üyelerinin sorduğu soruların T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yavuz Selim Akçakale ve bakanlık uzmanları tarafından cevaplandırılması ile program sona erdi.
|