Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Ayvacık Mahallesi’nde açılacak olan 1-A Grubu Ariyet Ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı dün Ayvacık mahallesinde yapıldı. Tekirdağ Büyükşehir belediyesi tarafından gelen yetkililer proje hakkında bilgiler verdi. Yetkililer 10 hektarlık alanın ruhsatlı olduğunu 28 bin 873 metrekarelik alının ise halen kullanıldığını belirttiler. Proje kapsamında çıkarılacak olan malzemenin Çerkezköy, Saray ve Çorlu’da yapılacak yol çalışmalarında kullanılacağını belirtirken toplam alanda 490 bin tonluk rezervin bulunduğunu ifade ettiler. Proje kapsamında; Günlük tek vardiya halinde 8 saat çalışma, iş makinaları ile taş çıkarılacağı için patlama yapılmayacağını, tozlanmaya karşı arasöz kullanılacağını ve maden sahasına yapılacak olan alternatif yolun asfaltlanacağını, boşaltılan maden alanının ise doldurulacağı yetkililer tarafından mahallelilere anlatıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin proje sunumundan sonra görüş ve öneriler bölümüne geçilirken, ilk olarak Saray doğayı Koruma Derneği adına Murat Tatu söz aldı. Tatu, dernek adına yaptığı konuşmada kısaca, kamyonların köy içi yolları kullanmamasını, ağaçlara zarar verilmeden alternatif bir yol kullanılmasını ve malzeme taşıyan kamyonların üstlerinin kapatılması gerektiğini talep ederek, geçmiş dönemlerde maden sahasından çıkan kamyonların can ve mal kaybına neden olduğunu hatırlattı.
(HARİTADA GÖSTERİLEN YEŞİL ALAN YENİ MALZEME SAHASI OLARAK KULLANILACAK)
Ayvacıklı vatandaşlar ise kamyonların köy içinden geçmeleri konusunda çok sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Bu ocak 1978 yılından beri açık. Şuan kullanılan yola asfalt atılsın, setler ve uyarıcı levhalar konulsun. Burada kaza oldu insanda öldü hayvanlarımızda telef oldu. Bununla birlikte alternatif yol bir an önce yapılmalı” ifadeleriyle taleplerini dile getirdiler. Bir başka vatandaş ise tozdan dolayı sağlık sorunlarının yaşandığını tozlanmaya karşı önlemlerin alınmasını istedi.
“TERK EDİLEN ALANLAR YEŞİLLENDİRİLSİN”
Vatandaşlar kullanılan alanlarda iş bittikten sonra maden sahasının doldurulmasını ve ağaçlandırılması gerektiğini, bu işlem yapılmadan yeni çalışma alanına geçilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bunula birlikte Mahalle Muhtarı Ahmet Arslan, eski maden alanlarının doldurulmadan terk edildiğini, bu alanların geçmiş dönemde Çerkezköy Belediyesi tarafından çöplük olarak kullanılmak istendiğini fakat buna engel olarak eski sahaları ağaçlandırdıklarını bu yüzden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin de çalışmalarını bu şekilde sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Yalçın Karaca, mahallelinin istek ve taleplerini tek tek not alırken, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği taahhütleri yerine getirmediği takdirde projenin başlamayacağını sözlerine ekledi. Şube Müdürü Karaca, vatandaşlara istek, talep ve görüşlerini her zaman kendilerine veya Bakanlığa iletebileceklerini de vurguladı.
BELEDİYEYE FARKLI MUAMELE
Ayvacık Mahallesi’ndeki ÇED toplantısında gözler Saray Doğayı Koruma Derneğine çevrildi. Diğer ÇED toplantılarına yoğun bir katılım sağlayan dernek, bu toplantıya az bir katılım gösterdi. Faaliyet alanını genişletmek isteyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ÇED toplantısı yapması konusunda da bir engel oluşturmayan dernek üyeleri toplantıda söz alarak taleplerini hem sözlü hem de yazılı bir şekilde dile getirdiler. Büyükşehir Belediyesi’nden talepleri de kamyonların mahalle içini değil ağaçların kesilmeden alternatif bir yol yapılarak o yolun kullanması ve kamyonların tozumaya karşı üstlerinin kapanması oldu. Fakat istenilen faaliyet alanında bulunan ağaçların kesilmesi konusu hiç gündeme gelmedi. Diğer ÇED toplantılarında slogan atan ve toplantının yapılmasına engel olan Doğayı Koruma Derneğinin bu tutumu şaşırttı. Bunun yanı sıra akıllara Saray Doğayı Koruma Derneği’nin özel şirketlere ayrı, Belediyeye ayrı muamele uyguladığı sorusu da akıllara geldi. |