AÇILIŞ KONUŞMASINI DODURKA YAPTI
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka mübadele tarihi ve sempozyum hakkında bilgiler vererek, "Bilindiği gibi Tekirdağ önemli mübadil kentlerinden biri. Tekirdağ'a gelen 35 bin mübadil Türkiye'ye gelen mübadillerin 10'da 1'ini oluşturmaktadır. O zamanki yerli nüfusun azlığını göz önünde bulundurursak, bu kadar büyük bir sayının Tekirdağ kültürünün oluşmasında büyük etkileri olmuştur. Aynı durum Yunanistan'a göç eden ve nüfusun yaklaşık olarak 3'te 1'ini oluşturan mübadiller için de geçerlidir. Dolayısıyla mübadiller iki toplumun da siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel dokusunu bir şekilde etkilemişlerdir. Ayrıca günümüzde iki toplumun ortak yanlarının bu kadar çok olmasında bu kültürel mirasın büyük payı vardır." dedi.
İŞLER, “BU SEMPOZYUMDA EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM”
Prof. Dr. Tamer Dodurka'nın ardından konuşma yapan Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, "Bu sempozyum Türkiye'de Uluslararası yapılan 3. Sempozyum. İlk defa bir mübadil kentinde yapılmasında katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Mübadele Türkiye'de çok fazla konuşulmamış ve incelenmemiş. Biz bu işe başladığımızda elimizde Kemal Arı Hocanın doktora tezi vardı. Konu sadece mübadele, sosyal, kültürel, ekonomik ve mimari miras anlamında da çok derinlemesine incelenmesi gereken bir konu. Ben bugün burada bizleri bir araya getiren, emek veren herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler'in ardından konuşma yapan Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Sosyal, "Daha önceki konuşmalarda da belirtildiği gibi çok acılar yaşandı. Burada bunu hatırlamak, iki kültürün kaybolan değerlerini, yaşanan öykülerini yazılı hale getirmek gelecek nesillere aktarılmasına büyük bir katkı sağlayacaktır." sözlerini söyleyerek sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti.
EKŞİNAT, “EN GÜZEL TOPRAKLARDA YAŞIYORUZ”
Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler'in ardından konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, "Aslında Allah'ın bize bahşettiği en güzel topraklarda yaşıyoruz. Yaşadığımız topraklar dünyada bir geçiş güzergahı üzerinde yer alıyor. Bu nedenle mutlu anlara tanıklık etse de zaman zaman hüzünleri de beraberinde getiren topraklardır. Bir şehrin kültürü onun coğrafi yapısından gelen varlığıdır. Bu varlığa sahip çıkmak ta bizlerin en önemli görevlerindendir." dedi. Başkan Eşkinat sözlerini Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözüyle noktaladı.
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat'ın ardından konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Türk toplumu Anadolu'ya gelene kadar çok fazla göç yapmış, buradan da çok fazla göç vermiştir. Bizler birbirimizle olan ilişkilerimizi birleştirdiğimizde inanın o dönemde çekilen acıları en aza indirgemiş olacağız. Hiçbir insan durup dururken yaşadıkları topraklardan gitmek istemezler. Son zamanlarda yaşanan sıkıntılar da bütün bunlara bir örnek teşkil etmektedir. Bizler birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek her türlü kötülük bu kenetlenmenin dışında kalacaktır." dedi.
BAŞKAN ALBAYRAK, “İNSANLIK BUNLARI HAK ETMİYOR”
Konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Sabah düzenlenen törende 94 yıl önce yaşananları, yaklaşık 3 milyon Suriyelinin ülkemizde barınırken yaşadığı sıkıntıları düşündüm. İnsanlık bunları hak etmiyor. Hayatı savaşlarla geçen ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi `Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bu bölgede gezdiğiniz zaman Allah'ın bütün tabi güzellikleriyle bize bahşettiği bir bölge. Mübadele döneminde bu eşsiz güzelliklere sahip olan bölgede yaşanan sıkıntıları hiçbir zaman unutmadık. Burada bir zamanlar Musevilerin, Macarların ve İtalyanların oluşturduğu bir kültür mozaiği vardı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 94 yıl sonra mübadele konulu bu önemli sempozyumu düzenlemenin gururu içerisindeyim. Bu sempozyum sonrasında elde edilecek bilimsel yayınlar tarihimize ışık tutacaktır. Mübadeleler, zorunlu göçler, savaşlar olmasın. Dünya mutlu insanların yaşadığı ülkelerin olduğu bir dünya olsun." dedi.
Konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, "Bu sempozyumların, toplantıların yaşanan acıların bir daha yaşanmamasına vesile olmasını diliyorum. Bundan 94 yıl önce yıllarca yan yana yaşamış insanlar, birbirlerinden ve yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalmışlar. Bizler de bu yaşananları unutmayıp, tarihe not düşüp gelecek nesillere aktararak bu acıların tekrar yaşanmamasına katkıda bulunmak zorundayız. Bunun için bu tür programlar, sempozyumlar çok değerli ve önemlidir. Bu vesileyle bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a teşekkür ediyorum." dedi.
Konuşmaların ardından "Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen Mübadele Konulu Öykü Yazma Yarışmasında dereceye giren yarışmacıların ödülleri verildi. |