|
||
Bölgemiz RES İşgali altında! | ||
Bölgemiz RES İşgali altında! | ||
SARAY Haberi | ||
Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları göreve davet ediyoruz. Bölgemiz Rüzgar Enerji Santralleri’yle (RES) parçalanmasına son hız devam ediliyor. Saray, Çatalca, Silivri ve daha ismini sayamadığım birçok bölgede yoğunlaşan RES’lere yenileri ekleniyor. Avrupa’da rüzgar türbinleri denizin ortasında kuruluyorken, ne hikmetse ülkemizde orman ve tarım arazileri içinde kuruluyor..! ÇED çalışmaları böyle devam ederse, edeceğine de benziyor, bu çalışmalar ileride çok büyük tahribatlar yaratacak. Bu projeler bölgeye hiç bir yararı olmadığı gibi tarım ve yaşam alanlarına vereceği zararlarının haddi hesabı ölçülemez. Bu da şu demek oluyor ki; ÇED firması yangından mal kaçırıyor gibi yalandan halkı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmeye çalışıyorlar! ÇED raporunu hazırlayan firma, halkı bilgilendirmek için yapılacak olan toplantıları Rüzgar Enerji Santrallerin kurulacak meskenlerden uzak başka bir ilçe de yapıyor. Oysa toplantının yeri RES’lerin kurulacağı ilçede yapılmalıdır. ŞU AN TAM BİR ÇED TERÖRÜYLE KARŞI KARŞIYAYIZ ÇED firması alakası olmayan yerlerde bilgilendirme toplantısını yapmaya çalışıyor. Saray ilçesinin bazı mahallelerini kapsayacak olan RES projesi bilgilendirme toplantısı da Kapaklı ilçesinde yapılacak. Vatandaşların bu projeden haberdar olmaması ÇED firması işi katakulleye getirmeye çalışılıyor. Sayıları hızla türeyen RES projeleri göçmen kuşlar, tarım arazileri ve ormanlık alanlar için büyük risk oluşturuyor. Doğal bitki örtüsüne zarar vermediklerini iddia ettikleri RES projeleriyle bölge hali hazırda RES çöplüğüne dönüşmüş durumda. HAPİSHANE Mİ ORMAN BÜTÜNLÜĞÜ MÜ? Ormanı ve içerisindeki sayısız canlının yaşam alanını dört bir yandan inşaatlarla, çimento fabrikalarıyla, madenlerle ve sözde yeşil dostu RES’lerle kuşatıp ‘bütünlüğüne dokunmadıkları alan’ canlılar için adeta hapishaneye dönüşmüş durumda. BÖLGE HALKI HABERDAR OLMASIN DİYE! Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından, Saray İlçesi, Büyükyoncalı, Küçükyoncalı ve Safaalan Mahallesi sınırları içerisinde “Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali (RES) (217,00 MWm/217,00 MWe) ve Elektrik Depolama Tesisi (217,00 MWm/217,00 MWe/217,00 MWh)” projesinin yapılması planlanmaktadır. Bu projeden bölge halkı habersiz olması için gereken prosedüre uymayan firma yetkilileri toplantıyı da Kapaklı ilçesinde yapmaktalar. Oysa projenin ana merkezi tamamıyla Saray sınırları içindedir. VATANDAŞLAR TAVRINI KOYDU Son zamanlarda bölgemiz RES işgali altına girmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde bir başka ÇED firması Kapaklı İlçesi Bahçeağıl Mahallesinde yapılan toplantıda bir sonuç alamadı. Toplantıya katılan vatandaşlar rüzgar güllerin çevreye ve tarıma verdiği zararın boyutu tartışılarken, konu bakanlığı intikal edilmesi ve bakanlık konuyu yeniden değerlendirerek zararın boyutunu ve tespitinin yapılması görüşüne bırakıldı. Ve vatandaş projeye karşı tavrını net bir şekilde ortaya koydu. YERLEŞİM ALANLARINDA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ OLUŞACAK
Bahçeağıl Mahallesinde yapılan toplantı da bir araya gelen yurttaşlar, RES’lerin turizm potansiyelini ortadan kaldıracağını, tarım alanlarını tehlikeye sokacağına ve arazilerin değerinin çok altına düşeceğini dikkat çekerek, RES’lerin insanların da yaşam alanını daraltacağı gibi bir da gürültü kirliliğinin oluşacağını işaret ettiler. Vatandaşların tepkisi sonucu, toplantı olumsuz bitti. Firma yetkilileri böyle bir olumsuz toplantılarla karşılaşmamak için vatandaştan habersiz ve ilgisi olmayan yerlere ilan verdiler. İLANLARIN VERİLMESİ GEREKEN YERLER Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı Gazete İlan Formatı Şöyle: “29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini amacı ile projenin gerçekleştirileceği yörede yayınlanan yerel süreli yayın ile birlikte yaygın süreli yayın olarak tanımlanan gazetelerdeki ilanlara standart getirilmesi amacıyla oluşturulan gazete ilan formatı başlığı yeniden düzenlenmiş olup, 13.04.2023 tarihinden itibaren aşağıdaki örnek doğrultusunda ilanların verilmesi gerekmektedir.” RES PROJELERİ CANLIYI VE DOĞAYI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR Çarpışma Riski: Kuşlar ve yarasalar rüzgâr türbinlerinin çeşitli parçaları ile çarpışma olabilir. Çarpışma risk düzeyine türbinlerin konumu ve mevcut durumlarının yanı sıra hava ve görüş mesafesi gibi etkiler de çok bağlıdır. Türlerin Yer Değiştirmeleri: Fauna elemanları, proje alanında gerçekleştirilen yol açma çalışmaları ve benzeri altyapı çalışmalarından dolayı habitat kaybı gerçekleşir ve türler alandan uzaklaşırlar. Bariyet Etkisi: Rüzgâr türbinlerinin sayısı, konumu ve direkler arasındaki mesafeler, özellikle kuş ve memeli gibi canlı gruplarının hareketlerini sınırlandırdığından göçlerde bariyer etkisi gösterir. Habitat Kaybı: Bazı hassas türlerin RES alanlarını beslenme, yuvalama ve üreme alanı olarak kullanmaları mümkün olabilir ve habitat kaybı ile bu türler de olumsuz etkilenebilirler.
|
||
|
||
Etiketler: Bölgemiz, RES, İşgali, altında!, |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.