İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda Bitki Besleme ve Ekonomik Gübre Kullanımı konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Öğretim Görevlisi Doc.Dr. Korkmaz Bellitürk' ün bilgi verdiği toplantıya İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri katıldı.
Yapılan bilgilendirme toplantısında Doc.Dr. Korkmaz Bellitürk Tarımsal üretimini etkileyen en önemli unsurun gübre olduğunu, bu nedenle gübresiz üretimin mümkün olmadığını belirtti. Gübrelemede I. Olarak NPK, II. Ca,Mg ve S III. Olarakta B,Zn,Fe, Cu,Mn 'ın etkiye sahip olduğunu söyledi. Ülke topraklarının yüzde 85'inin çinko yününden eksik olduğunu bunun neticesinde yeterli verim alınamayacağını ifade etti. Dünya da kabul gören bir unsurda ürün fiyatının gübreye verilen paranın 7 katı olduğunu vurguladı.
“KAR-BUZ ÜZERİNE ATILAN ÜRE BOŞA GİDİYOR”
Bellitürk, toplantıda şu bilgileri verdi; “Gübrelerin en az 6-7 C0 aralığında çalıştığını, bu anlamda ürenin soğuk havada çalışmadığını, kar-buz üzerine atılan ürenin boşa gittiğini belirtti. Organik maddenin yüzde 1 olduğu seviyede Potasyumun yüzde 70'i Azotun yüzde 50'si Fosforunda yüzde 15'i alınabilir.
Yöremizde Buğdayda 650 Kg verim için, saf olarak 20 Kg/da, N, P2O5''in 7 Kg/da ihtiyaç olduğunu. Ayçiçek üretiminde 350 Kg/da Ürün için sap olarak 13Kg/da N, 5-6 Kg/da P2O5 ve 4-5 Kg/da K2O'ya ihtiyaç duyulduğunu, Ancak sağlıklı gübreleme mutlak toprak analizi ile mümkün.”
Bellitürk, yeşil gübrelemenin çok önemli olduğunu, verim için mutlak organik maddenin arttırılması gerektiğini, organik madde ne kadar yüksekse verilen kimyasal gübreden faydalanma oranının artacağını belirti. Üretimde Taban gübrelemesinden ve yüzey nitrat gübrelemesinden vazgeçilemeyeceğini söyledi.
İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, bitki besleme, doğru ve ekonomik gübre kullanımının önemini vurgulayarak, sunumundan dolayı teşekkürlerini iletti.
|