Güzel ahlaklı olmak, insanlarla iyi geçinmek, sevgi dolu olmak bu kadar zor mu? Eğer içiniz temizse bu yüzünüze nur olarak yansır.
Güzel ve dürüst ahlak ile ilgili biraz kendi birikimimi ve biraz da yaptığım bir takım araştırmalar neticesinde elde ettiğim verileri siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum. Güzel ve dürüst ahlak konusunda zaman zaman konuşuyoruz. Ancak konuşma yerine uygulamak ve yaşamak daha doğru olur. Çünkü ahlaklı ve erdemli yaşamak bir ayrıcalıktır. Ahlâk ya da huy, insanda var olan ve onun davranışlarına yön veren duygu ve düşüncelerdir. Bu duygu ve düşünceler, iyi davranışlar şeklinde ortaya çıkabileceği gibi kötü davranışlar biçiminde de ortaya çıkabilir. Ahlâklı olmak en genel anlamda şöyle tanımlanabilir: "İnsanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması; çirkin, yanlış ve kötü olan davranışlardan uzak olmasıdır."
Kavram olarak ahlâkın ya da huyun hem olumlu hem de olumsuz tarafı vardır. Olumlu anlamda güzel davranışlı ve iyi huylu kimseler için ahlâklı denir. Huysuz olan ve kötü davranışlara sahip kimseler için de ahlâksız nitelemesi kullanılır. Ahlâk kelimesi yalnız başına kullanıldığında genellikle olumlu bir anlam kastedilir.
Gerçekten bu kadar zor mu güzel ahlaklı olmak, insanlarla iyi geçinmek ve sevgi dolu olmak? En nihayetinde sen de öleceksin, çevrende yaşayan milyonlarca insan da…
Ahlak; bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kurallardan oluşan huylardır. Ahlak'ın tanımını öğrendiğimize göre şimdide güzel ahlak nedir onu açıklayalım. Güzel ahlak; Kişilerin benimsediği, iyi, güzel,hoş davranış biçimleri ve huylara güzel ahlak denir. Güzel ahlak "İyi ahlak" olarak da tanımlanabilir. Güzel ahlaka sahip kişi ne yaptığını bilen ailesinden iyi terbiye ve eğitim almış kişilerdir. İyi ve kötüyü ayırt edebilen kişilerdir.
Güzel ahlaklı kişiler kötülüklerden, kötü sözden, küfürden uzak insanlardır. Dinimizde güzel ahlaka önem vermekte iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir. Güzel ahlak, nefse hakim olup küfür, yalan, lanet okuma, alay etme, kibirlenme, koğuculuk yapma, gıybet etme, riya, cimrilik, kıskançlık suizan gibi kötü duygu ve davranışlardan sakınmaktır.
Güzel ahlaklı olmanın önemi nedir? Güzel ahlaklı olmanın önemi şuradan gelir: İslam dinine göre güzel ahlaklı olanın cennette yeri hazırdır. Bu yüzden güzel ahlaklı olmak müslümanlar açısından önemlidir.
Güzel ahlaklı olmanın temel şartı Güzel ahlaklı olmanın temel şartı merhametli olmaktadır. Güzel ahlaklı kimse insanlara da hayvanlara da bitkilere de merhamet eden etmesini bilen insandır.
Güzel ahlak örnekleri 1. Güler yüzlü olmak, 2. Temiz olmak, 3. Merhametli olmak, 4. Tevazulu olmak, 5. Affetmek, 6. Susmasını bilmek, 7. Dinlemesini bilmek, 8. Doğru konuşmak, 9. Sabr etmek, 10. Çalışkanlık, 11. Büyüklerini saymak, 12. Küçüklerini sevmek, 13. Yardımseverlik
Güzel ahlakın on alameti 1. İyi ve salih insanlara muhalefet etmemek ve itirazda bulunmamak. 2. Adalet sahibi olmak. 3. Nefsini daima aşağı görüp, kendini beğenmemek. 4. İnsanlarda gördüğü ayıpları örtmek. 5. Bir kimsede uygun olmayan bir hali gördüğü zaman ona, bir özür bulup iyiye yormak, hemen kötü zanda bulunmamak. 6. İnsanlardan gelen eziyet ve sıkıntılara sabır ve tahammül etmek. 7. Nefsine zulmetmemek. 8. Kendi ayıplarını görmek, kendi ayıplarını araştırıp onları düzeltmekle meşgul olmak, başkalarının ayıplarıyla uğraşmamak. 9. Herkese karşı güler yüzlü olmak. 10. Herkese karşı yumuşak ve tatlı sözlü olmak. Güzel ahlaka sahip olmak için ne yapmalıyız? Güzel ahlaka sahip olmak için öncelikle iyi ve kötü ahlakı öğrenmeli, neyin güzel ahlaka neyin kötü ahlaka girdiğini kavramanız gerekir. Güzel ahlaka sahip olmakta eğitimin önemi büyüktür.
Siz yaptığınız bir şeyin güzel ahlaka mı yoksa kötü ahlaka girdiğini bilmiyorsanız çevrenizdeki insanlara bakın. Kendinde kötü huy bulunan kimse neden bu huyunu değiştiremediğini kendisine sorması gerekir. Kötü huyunun tam tersini yapmaya çalışmalı ve gayret etmelidir.
|