Saray Kaymakamlığı ve Saray İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Maddeye Değil Hayata Bağlan" konu konferans salı günü Belediye Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Gençleri uyuşturucudan uzak tutmanın ve uyuşturucu ile mücadelenin anlatıldığı konferansa veliler yoğun ilgi gösterdi.
UZMANLAR BİLGİLERİNİ AKTARDI Saray Kaymakamlığı ve Saray İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen konferansta İlçe Müftüsü Dr. Recai Çetres, Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden polis memuru Seçkin Deniz, Tekirdağ Halk Sağlığından Dr. Nurcihan Başkent ve Pakize Narin Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Mehmet Metin velileri bilgilendirdi.
UYUŞTURUCU GENÇLERİ RUHSAL VE BEDENSEL ANLAMDA ÇÖKERTİYOR Konferansta kürsüye ilk olarak Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olan polis memuru Seçkin Deniz geldi. Deniz yaptığı konuşmada uyuşturucu kullanan gençlerin nasıl davrandıklarını, uyuşturucuya nasıl başladıklarını ve uyuşturucu kullanan gençlerin neler yapabildiklerini anlattı. Gençlerin uyuşturucuya bir çok nedenle başladığını belirten Deniz, "Gençlerde bağımlılık oranı ülkemizde maalesef çok yüksek. Gençlerin bu illete başlamasında bir çok neden var. Bunlardan bazıları arkadaş ve sevgili isteği ile başlama, bir gruba dahil olma isteği ile başlama, özenerek başlama ve model alarak başlama şeklinde sıralanabilir. Uyuşturucu kullanan gençlerde kendine güven azalır, insani prensipler ve değerler yok olmaya başlar, bağışıklık sistemi zayıflar ve kolay hasta olur, burun akıntısı ve göz bebekleri büyür bunun gibi bir çok belirtiler ortaya çıkar" diyerek velileri uyardı.
"OTURDUĞUNUZ YERDEN UYUŞTURUCU SATIN ALMAK MÜMKÜN" Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Seçkin Deniz, "Çorlu Emniyet Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalarda bir çok ilginç sonuca ulaştık. Bugün hiç dışarı çıkmadan tek tuşla facebook üzerinden bunun satışını gerçekleştiren sayfalar var. Kargo ile kapıda ödeme imkanı sunan kişiler var maalesef. Bizler satıcıları engellemek için elimizden geleni yapıyoruz fakat satıcıların arkası kesilmiyor" dedi.
AİLELER DİKKAT! Polis memuru Seçkin Deniz'in ardından kürsüye gelen Tekirdağ Halk Sağlığı Doktoru Nurcihan Başkent, gençleri uyuşturucu batağından korumak için büyük görevin ailelere düştüğünü belirtti. Uyuşturucuya başlamada aile ve arkadaş ortamının önemli olduğunu belirten Nurcihan Başkent, " Gençlerimiz aile ortamında bulamadıkları şefkat ve ilgiyi maalesef yanlış yerlerde arıyorlar. Aileler olarak bizlere büyük sorumluluklar düşüyor.
Çocuğumuz devamlı takip edeceğiz, arkadaşlarını tanıyacağız, onlara birer arkadaş gibi yaklaşıp sorunlarını dinleyeceğiz" diyerek aileleri dikkatli olmaya çağırdı. Nurcihan Başkent'in ardından kürsüye Pakize Narin Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Mehmet Metin gelerek uyuşturucu kullanımının okul hayatında ortaya çıkardığı sorunlar hakkında velileri bilgilendirdi.
"DİNİN 5 AMACI VARDIR" Rehber öğretmen Mehmet Metin'in ardından konuşma yapan İlçe Müftüsü konferansa gösterdikleri ilgiden dolayı velilere teşekkür etti. İslam dinin alkol ve uyuşturucuya bakış açısını anlatan Çetres, "Diniz İslam ve diğer ilahi dinlerin hiçbirisi alkol ve uyuşturucuya iyi gözle bakmamaktadır. Uyuşturucu illeti bizim canımızı zarar veriyor, malımıza zarar veriyor, aklımızı zayi ediyor, neslimizi zayi ediyor. Bütün bunlara karşın dinin amacı nedir? Din canımızı korur, malımızı korur, aklımızı korur, neslimizi korur ve kendisini korur. Çünkü o din korunmazsa diğer dört madde de korunamaz. Ama bunun için bizim dini doğru anlamamız lazım. Biz dini doğru anlamazsak o zaman başlarız çareler aramaya.
Başımıza bir sorun gelmeden önce ona karşı çözümler üretmeliyiz. Zira başımıza bir olay geldikten sonra üretilen çözümler için çok geç olunabilir. Biz dinin beş temel amacı olan canımızı korumak, malımızı korumak, aklımızı korumak, neslimizi korumak ve dinimizi korumayı başarabilirsek uyuşturucu ile mücadele edebiliriz. İlk olarak çocuklarımıza güzel örnek olacağız. Çocuklarımızın ilk örnekleri bizler olacağız. Çocuğumuza sigara ve alkol kötü deyip bizler kullanırsak olmaz. Çocuklarımız bizleri örnek alırlar. Alkol kötü diyorsak biz de kullanmayacağız. Yalan kötü diyorsak biz de söylemeyeceğiz" diyerek velileri çocuklarına örnek olmaya davet etti.
"ÇÖZÜM İÇİN KOMİSYON KURULMALI" Konuşmacıların ardından söz isteyen Halil Gören uyuşturucu illetinin ilçemizden atılması için çözüm önerisini anlattı. Çözüm için bütün kurumların ortaklaşa çalışması ve ortak bir komisyon kurulması gerektiğini belirten Gören, "Benim kendi çocuğum da bu illetin pençesinde. Ben yıllardır bu illetle savaş içerisindeyim. Kaymakamımız, belediye başkanımız, bir kısım amirlerimiz burada iken Saray'da bu sorunun nasıl çözüleceğine yönelik bir komisyon kurulmalı. Bir komisyon kurulup hep birlikte hareket edilirse bu iş çözülebilir. Ben emniyete defalarca şikayette bulundum. Saray'da şuan 15-20 tane metruk bina var. Bu illet buralarda içiliyor. Bu illeti içmek ve bulmak o kadar kolay ki. Bunu alanlar belli satanlar belli. Metruk binaların içlerine girdiğinizde binaların içleri uyuşturucu kullanımında kullanılmış malzemelerle dolu. Bunları da savcılarımıza ve emniyete bildirdim. Artık bu sorunu çözmeliyiz. Bunun için komisyon kurup, çözüm için çaba sarf etmemiz lazım. Saray'da bu yüzden bir çok aile ağlıyor" diyerek uyuşturucu sorunu için bir an önce harekete geçilmesini istedi.
KİMLER KATILDI Belediye Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, İlçe Müftüsü Dr. Recai Çetres, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sıddık Aslan, İlçe Emniyet Müdürü Murat Tabak, İlçe Jandarma Komutanı Yasin Keskin, Milli Eğitim Şube Müdürü Nurettin Akkoç ve Hilmi Çeper, okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı.
|