Siyaset, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Çankaya'ya taşırken, AK Parti'de ise "ANAP'laşacak mıyız" korkusu yaşanıyor. Ağustos ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hem ardından AK Parti tabanında herkesin birbirine sorduğu soru şu: "Acaba partimizin sonu ANAP gibi mi olacak?" Bu kaygı son günlerde daha da artmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gittiği her yerde bir başbakan gibi konuşmalarından taban rahatsızlığını dile getirmese de gözler onu ifade ediyor. Nedeni ise bizim yurttaşımız buna alışık değil. Bizim yurttaşımızın devletçilik anlayışı hakim olduğu için bu gelişmelerden rahatsızdır. Ayrıca bir cumhurbaşkanın siyaset yapmasına hele hiç alışık değil. Türkiye Cumhuriyetinin Anayasa’sına göre cumhurbaşkanı siyaset yapamaz, tarafsızlıktan ayrılamaz. Ülkeyi yönetemez. Ülkeyi ayrıştıramaz ve kutuplaştıramaz. Ülkeyi yöneten başbakandır. Siyaseti de başbakan yapar. Oysa bizim cumhurbaşkanı gittiği her yerde muhalefete laf yetiştirmeye çalışıyor. Bu nedenle AK Parti seçmeninin kafasında, "Partimiz ANAP'laşacak mı?" kaygısı oluşmaya başladı. Seçmenin kaygısı Erdoğan'ın köşke çıkması ile birlikte AK Parti'de temel çekince tarihin tekerrür etmesi. AK Parti'nin Turgut Özal sonrası ANAP'ına dönüşmesi.
ERDOĞAN, ÇANKAYA'YA ÇIKTI Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak, Ankara'nın 864 rakımlı tepesi, Türkiye'nin zirvesi Çankaya ilk kez halkın oylarıyla seçilen bir cumhurbaşkanı olarak Türkiye tarihine geçti. Cumhurbaşkanı seçimin hemen ardından AK Parti'ye ve hükümete kimin başkanlık edeceği konuşuldu, kulisler oluştu ve sonunda Ahmet Davutoğlu başbakanlık koltuğuna oturdu. Hatta o dönem eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü dahi ikna etmek için uğraşanlar bile oldu, ama Gül kabul etmedi. Yine o dönem Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ikna edilmesi gerektiği üzerinde durdu. Abdullah Gül partinin ve hükümetin başına döner mi diye konuşuldu. Ancak Gül ikna olmadı ve Çankaya'dan valizini toplayarak ayrıldı.
ERDOĞAN'DA AK PARTİ'NİN "ANAP'LAŞACAK" KORKUSU VAR... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan köşke çıktı çıkmasına ancak parti içerisindeki bir takım çekişmeler ve halen "Paralel"inde hükmü olduğu korkusu mevcut Erdoğan'da. Bu durumunda AK Parti'de temel çekince tarihin tekerrür etmesi. AK Parti'nin Turgut Özal sonrası Anap'ına dönüşmesi. Özellikle partinin kurucu ve en önde gelen isimlerinin zorunlu olarak bir dönem yedek kulübesine oturacağı 2015 sonrasında partide özgül ağırlığı olacak olan birinin başkanlık etmesi çok isteniyor da ama olmadı. Sonunda gözler Davutoğlu'na çevrildi. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye Başbakanı olarak görevi devraldı.
TEŞKİLATLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI AK Parti'de 30 Mart sonrasında teşkilata da köklü bir neşter vurularak 15 Haziran'a kadar 40'a yakın il ve 500 ilçenin yönetimlerinin istifası istendi. Birçoğu AK Parti'nin kuruluşundan beri görev yapan isimlerle yollar ayrıldı. Bu 'büyük değişim' de Erdoğan'ın partiyi emanet edeceği kişi için köklü değişim olarak yorumlanıyordu o dönem. Zira değişen sadece seçimlerde başarısız olan iller değil, neredeyse tüm Türkiye teşkilatının yarısı. İl başkanlarının değişimiyle 'delege listeleri' de değiştirildi.
|