İyi bir insan, herkes için bir nimettir ama o insanların iyi niyetlerini suistimal etmek çirkin bir ahlak özelliğidir. İyi insan olunmaz, iyi insan doğulur. Her doğan insan evladı iyidir. Kötülük bünyeye sonradan şırınga edilir. “İyi insan” temel kavramlardan biridir. “İyi insan” olan; iyi annedir, iyi babadır, iyi eştir, iyi evlattır… Genellikle böyledir. İyi meslek adamı "vazife adamı" olmanın da vazgeçilmez şartıdır “iyi insan” olmaktır.
“Eğer bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa orada güneş batıyor demektir.” Çin Atasözü. Eğer bir yerde gölge varsa, orada omurga yoktur. Çünkü, gölgenin olduğu yerde omurga aranmaz. Erdemli, onurlu, omurgalı ve şahsiyetli insanlara her zaman ihtiyaç vardır. Silik, kişiliksiz, gölge insanlar, herkese yüktürler. Eğer bir yerde büyük insanların gölgesi sıfır oluyorsa, orda güneş zirvededir demektir. Güneşin zirvede olması, her tarafın aydınlık olması demektir. Aydınlık, umuttur. Aydınlık, gelecektir.
İyilik, salt iyi olmak değildir. İyilik, doğruluktan yana olmaktır. İyilik, aydınlık taraftır. Kötülükse başta kendine olmak üzere dünyaya, insanlara, doğaya yani olabilecek her şeye karşı zarar verici olmaktır. Yani karanlık taraftır. İyilik; ışıktır, aydınlık yüzlerdir, temiz kalplerdir. Kötülük ise karanlıktır, kör bir kuyudur. İyilik aydınlıktır. Aydınlığın kaynağı bellidir. Kötülük karanlıktır. Kötülüğün kaynağı yoktur. İyiliğin pasif olduğu her yerde kötülük kendiliğinden ortaya çıkar. Bu kötülüğün doğası gereğidir. Pasif iyi, aktif kötünün teşvikçisidir. Kötülük karanlık gibi olduğu için bizatihi kendisi yoktur. Aydınlığın yokluğu halidir. Bütün iyilerin pasif olduğu bir dünyada iyilik yaşar mı? Mümkün değildir. Çünkü en kötü insanlar da doğarken kötü doğmazlar. Fıtrat, iyi üzerine formatlanmıştır. İnsan en iyidir. En iyi bozulunca en kötü olur. İyi insan, erdemli insandır. Erdemli insan, güneş gibidir. Güneş üç türlü enerjiye sahiptir. Isı Enerjisi, Işık Enerjisi ve Çekim Enerjisi. Güneş Isı Enerjisiyle, etrafındaki gezegenleri ve evreni ısıtır. Işık Enerjisiyle aydınlatır ve Çekim Enerjisiyle gezegenleri yörüngesinde tutar, sağa-sola kaçmalarını engeller. Erdemli insan da güneşin bu üç fonksiyonunu icra eder. Bu bağlamda Erdemli İnsan, Çekim enerjisiyle İnsanları yörüngesinde tutar. Isı Enerjisiyle sıcak ve candan ilişkiler kurar, İnsanların iç dünyasıyla pozitif temas sağlar, onların duygu ve düşüncelerini paylaşır. Işık Enerjisiyle karanlıkları dağıtır, bilgi ve bilim ışığını sunar. İnsanların rasyonel düşünmesini, olayları ve olguları objektif bir perspektifle değerlendirmelerini sağlar. Eğitimcilerin temel gayesi, iyi insan yetiştirmektir. İyi insan; Kafa, kalp ve beden uyumu olandır. Akıl, kafanın bir fonksiyonudur. Sezgi, kalbin bir fonksiyonudur. İçgüdü ise, bedenin bir fonksiyonudur. Burada nasıl ki, kafa, kalp ve beden arsında bir uyum, bir koordinasyon, bir denge aranıyorsa; Aynı şekilde akıl, sezgi ve içgüdü arasında da bir uyum, bir koordinasyon ve bir denge olması gerekmektedir. Bu mikro-evren demek olan insanın mükemmel ve sağlıklı olması için gereklidir. Uyumu ve koordinasyonu sağlayan akıl, sezgi ve içgüdü fonksiyonlarının her biri için gerekli hassasiyeti göstermek gerekmektedir. Kalp, bir güç merkezidir. Bu güç merkezi; tasavvur, akıl, sevgi ve imanın ikametgahı hükmündedir. Aynı ikametgahı paylaşan tasavvur, akıl, sevgi ve iman aynı zamanda hemşehridirler. Bu kadar bileşeni bünyesinde uyum içinde barındıran küçük-evren demek olan insanı tanımak için, çok değişkenli fonksiyonlarla yaklaşmak ve düşünmek gerekmektedir.
|