Değerli okurlar; Bundan önceki yazımızda 6552 sayılı Torba Kanunla, “3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun” da yapılan değişiklikleri anlatmaya çalışmıştık. Arzu ederseniz kaldığımız yerden devam edelim. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi, Türk sigortasına girmeden evvel, 18 akit ülkenin sözleşmelerinde bulunan özel hüküm dolayısıyla, akit ülkede çalışılmaya başlanan tarihin, Türk sigortasına giriş tarihi olarak kabul edileceğini belirtmiştik. Sosyal Güvenlik Kurumunun 6552 sayılı kanunla, 3201 sayılı kanunda yapılan değişikliklere ilişkin yayınladığı 29/09/2014 tarih ve 2014/27 sayılı genelgesinde, kurumun yurtdışında geçen hangi süreleri borçlanmada dikkate alacağı, tafsilatıyla açıklanmış bulunmaktadır. Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, özellikle mavi kartlıların(İzinle Türk Vatandaşlığından çıkanların) yurtdışında, sadece Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanabilecek olmalarıdır. Mavi kartlı olarak çalıştıkları süreler SGK’ ca borçlanma kapsamında değerlendirilmeyecektir. Dikkat edilecek diğer bir husus ise, Ev kadınlığı süreleri, akit ülke mevzuatına göre sigortalılık süresi olarak kabul edilmediğinden bu süreleri borçlananların sözleşmeli ülkelerdeki ikamet tarihleri Türkiye’deki ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmeyecektir.
İLK İŞE GİRİŞİN TESPİTİNDE DİKKATE ALINACAK SÜRELER Sosyal güvenlik sözleşmesinde özel hüküm bulunan 18 ülkedeki sigortalılık sürelerini borçlananların, bu ülkelerin hizmet cetvellerinde sigortalılık süresi olarak bildirdiği işsizlik ödeneği, hastalık ödeneği, intibak parası, sigortadan muaf cüzi çalışma, çocuk yetiştirme süreleri, bakım süreleri, borçlanma yoluyla ödenen primlere ait süreler, isteğe bağlı prim ödeme süreleri ve benzeri sürelerin başlangıç tarihleri de ilk işe girişin tespitinde dikkate alınacaktır. Sosyal güvenlik sözleşmesinde özel hüküm bulunmayan ülkeler ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkeler açısından ilk işe giriş tarihinin tespiti ise söz konusu 18 ülke haricindeki diğer sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış Danimarka, İngiltere, İsveç, Libya, Norveç, Romanya, Sırbistanve Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında hizmet birleştirilmesi yapılan İspanya, İtalya ve Portekiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde geçen sürelerini borçlananların ilk işe giriş tarihinin, Kanunun 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükmü gereğince Türkiye’de çalışma yoksa borcun ödendiği en son tarihten, Türkiye’deki çalışmanın başladığı tarihten önceki yurtdışı süreleri borçlanılmış ise Türkiye’de ilk defa çalışılmaya başlanılan tarihten, borçlanılan gün kadar geriye gidilerek belirlenmesine devam edilecektir.
KANUNUN YÜRÜKLÜK TARİHİNDEN ÖNCE YURTDIŞI BORÇLANMA TALEBİ SGK ‘CA REDDEDİLENLERİN DURUMU 6552 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce, Türk vatandaşı olmamaları nedeniyle borçlanma talebi Kurum tarafından reddedilen ve bunun üzerine 11/09/2014 tarihinden önce Kurum aleyhine dava açan henüz davası neticelenmemiş izinle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin davalarından vazgeçtiklerini gösterir ilgili mahkemelerden alacakları yazı ya da ilgili mahkeme kaleminin şerhini taşıyan dilekçeyi ekleyecekleri örneği ekli dilekçe (EK-1) ile Kuruma başvurmaları halinde reddedilen borçlanma talep dilekçeleri esas alınarak o tarihte tercih ettikleri prime esas günlük kazanç üzerinden borç tahakkukları gerçekleştirilerek ilgililere tebliğ edilecektir. Söz konusu borcun yasal süresi içerisinde (3 Ay) ödenmesi halinde borçlanma geçerli sayılacaktır. DEVAM EDECEK… |