Kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerel yönetim ilkelerini ön planda tutmak. Kent Konseyi, uluslararası gelişmeleri ve ülke koşullarını gözeterek, tarafsız bir yaklaşımla görüş ve önerilerini oluşturmalıdır.
Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini öğretir.
Saray Kent Konseyi'nin "Şaibeliği" iki yıl daha mı böyle devam edecek? Şaibeli ve katakulli ile yapılan işlerin solculuk ile ilgisi yoktur. Solculuğun ilkeleri dürüstlüktür, doğruluktur, bir başkasının hakkına asla tecavüz yoktur. Her kesimin hakkını hukukunu korur. Varsa orada bir yanlış karşı çıkar, doğru olan neyse onun uygulanmasını ister. İşte ben şimdi diyorum ki, bu Kent Konseyi'nin başında bulunan arkadaşımız Mehmet Bilecen şu ana kadar yapılan yalnışlardan vazgeçmelidir. Kent Konseyi'nin yönetmeliği nasıl ise, o şekilde uygulanmasını istiyoruz. Kent Konseyi'nin genel kurulu yeniden yapılması gerekiyor ise, derhal yapılmalıdır. Yani yönetmelik mevzuatı ne diyorsa onu o şekilde uygulanmasını bekliyoruz. Aksi halde bu hep böyle mi devam edecek? Ancak görünen o ki; bu durum devam ettiği sürece hep "şaibe" ile anılacak. Saray Kent Konseyi bugüne kadar belediyenin arka bahçesi olarak kullanıldı. Bundan sonra da kullanılmamasını dileriz, dileyelim ki ilçemizdeki Kent Konseyi'nin çok renkli yerel - sivil bir inisayatifli olduğunu görmek isteriz.
BELEDİYE İLE VATANDAŞ ARASINDA KÖPRÜ Bir kentte yönetenlerden çok yaşayanların söz sahibi olması gerekir. Bunu da o bölgedeki Kent Konseyleri sağlar. Kent sorunlarının çözümünde Kent Konseylerinin görevi belediye ile halk arasında köprü kurmaktır. Kent Konseyleri bilginin üretildiği, paylaşıldığı bir oluşum olup, bu nedenle konut, ulaşım, yeşil alan kültür sanat ve yoksul grupların kentlilik bilinci olumsuz yönde etkilendiğinde siyasi iktidarların ötesinde kent konseyi anlayışı oluşturulmalı ile kent sorunları çözümü kolaylaştırılmalıdır. Kent Konseyi, karar alma süreçlerinde toplumun doğrudan katılacağı oluşumdur.
TÜRKİYE'NİN HİÇ BİR YERİNDE BÖYLE BİRŞEY YOK Hem Kent Konseyi Başkanı olacaksınız ve hem de Mavi Masa Amiri olacaksınız. Kent Konseyi tamamıyla Belediyelerden bağımsız olmalıdır. Saray Kent Konseyi'nin işlevini istiyorsanız, Belediyeden bağımsız olarak çalışması gerekir. İlle de Mavi Masa Amiri olarak görev yapmak istiyor iseniz Kent Konseyi bırakın bir başkası yapsın. Siz de Mavi Masa Amirliği görevini yürütün. Kent Konseyi'nin yönetmeliğinden bazı maddeler aşağıda:Kent Konseyi Üyeliği ve Organları
Kent konseyi üyeliği MADDE 8 – (Başlığı ile değişik:RG-6/6/2009-27250) (1) Kent konseyi; merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek
kuruluşlarını ve sivil toplumu ortaklık anlayışı ile buluşturmak üzere aşağıda belirtilen
kişi, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşur: a) Mahallin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi, b) Belediye başkanı veya temsilcisi, c) Sayısı 10’u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ç) Mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde belediye başkanının çağrısı üzerine toplanan mahalle muhtarlarının toplam muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve 20’den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri, d) Beldede teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri, e) Üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, üniversite sayısının birden fazla olması durumunda her üniversiteden birer temsilci, f) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıfların temsilcileri, g) Kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi. Organları MADDE 9 – (1) Kent konseyi aşağıdaki organlardan oluşur: a) Genel Kurul b) Yürütme Kurulu c) Meclisler ve çalışma grupları ç) (Ek:RG-6/6/2009-27250) Kent konseyi başkanı
Genel kurul MADDE 10 – (Değişik:RG-6/6/2009-27250) (1) Genel kurul, kent konseyinin en yetkili organı olup 8 inci maddede sayılan üyelerden oluşur. Genel kurul, her yıl ocak ve eylül aylarında yapacağı iki toplantıdan az olmamak üzere, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır. (2) Genel kurula kent konseyi başkanı başkanlık eder. Başkanın bulunmaması halinde yürütme kurulunun en yaşlı üyesi toplantıya başkanlık eder. (3) Genel kurul; yürütme kurulunun, meclislerin ve çalışma gruplarının seçim ve çalışma esaslarını, bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla, çalışma yönergesi ile belirler.
Yürütme kurulu MADDE 11 – (1) (Değişik:RG-6/6/2009-27250) Yürütme kurulu, genel kurul tarafından birinci dönem için iki, ikinci dönem için üç yıl görev yapmak üzere seçilen, kadın ve gençlik meclis başkanlarının da yer aldığı en az yedi kişiden oluşur. Yürütme kuruluna kent konseyi başkanı, bulunmaması halinde yürütme kurulunun en yaşlı üyesi başkanlık eder. (2) Yürütme kurulu, genel kurulun gündemini tespit eder ve genel kurul tarafından oluşturulan görüşleri ilgili belediyeye sunar ve uygulamayı izler.
Kent konseyi başkanı MADDE 11/A – (Ek:RG-6/6/2009-27250) (1) Kent konseyi başkanı genel kurul tarafından seçilir. Kent konseyi başkanının görev süresi, yürütme kurulunun görev süresiyle paralel olmak üzere ilk dönem için iki yıl, ikinci dönem için üç yıldır. (2) Kent konseyi başkanının seçimi için ilk oylamada üye tamsayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılır. Üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday, başkan seçilmiş olur. (3) Kent konseyi başkanının seçimi, kent konseyinin ilk toplantısının birinci birleşimde tamamlanır. (4) Kent konseyi başkanının izin, hastalık veya başka bir sebeple görevi başında bulunmadığı hallerde, bu süre içinde kendisine yürütme kurulunun en yaşlı üyesi vekalet eder. Meclisler ve çalışma grupları MADDE 12 – (1) Kent konseyleri, görev alanına giren konularda meclis ve çalışma gurupları oluşturabilir. (2) Meclislerin ve çalışma gruplarının çalışma usul ve esasları genel kurulca belirlenir. (3) Meclislerde ve çalışma guruplarında oluşturulan görüşler, kent konseyi genel kurulunda görüşülerek kabul edildikten sonra değerlendirilmek üzere ilgili belediye meclisine sunulur.
|