Kuraklığın ardından Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmur Saray'daki çiftçilerin yüzünü güldürdü. Bu yıl kar yağmayınca tedirgin olan çiftçilerimizin yağan yağmurlar ile endişesi sona erdi. Yılbaşından itibaren yaşanan kuraklığın ekili alanlara olumsuz etkisi Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmurlarla birlikte ortadan kalktı. Kuraklık nedeniyle endişelenen üreticilerimiz umudunu yitirecekken Mart ayında başlayan, Nisan ve Mayıs aylarında yoğun olarak yağan yağmurla birlikte ekinler kendini toparladı, çiftçilerimizin yüzü güldü. Yağışlar buğday üreticisini sevindirirken, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınacak buğdayların yine toprak altında muhafaza edileceği öğrenildi. 5 ilçenin buğdaylarını alan Saray Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğdayları nasıl ve nerede muhafaza edileceği konusu şimdiden araştırılırken, yetkililerin bu konuda yine herhangi bir çalışma yürütmediği öğrenildi.
BU YIL 70 BİN TON BUĞDAY BEKLENİYOR Bu yıl mevsiminde yağan yağmurlar çiftçilerin yüzünü güldürürken, Saray bölgesinin yeni buğday silolarına ihtiyaç duyduğu öğrenildi. Çiftçiler, bu mahsullerin toprak altında değil de, daha temiz ve düzenli bir şekilde muhafaza altına alınmasının daha doğru olacağını ifade ettiler. Saray Toprak Mahsulleri Ofisi'nde şu anda 29 bin ton buğday stoku var. Bu buğdayların bir kısmı halen toprak altında. Bu stoka bu yıl yaklaşık 70 bin ton buğday daha eklenmesi bekleniyor. Bölgemizde bu kadar buğday varken neden yeni buğday depoları yapılmıyor da, buğdaylar toprak altında çürümeye bırakılıyor, merak konusu.
GİRDİ FİYATLARI YÜKSEK Bölgemize zamanında gelen yağışlar, buğday üreticisini verim açısından umutlandırdı. Saray ve bölge üreticileri, bu yıl verimin iyi olduğunu, devlet de iyi fiyat verirse üreticilerin yüzünün güleceğini söyledi. "İnşallah bu yıl buğdaydan istediğimiz verimi alacağız" diyen buğday üreticilerinin asıl sorunu girdi fiyatlarının çok pahalı olması. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksek oluşu, çiftçilerin yetiştirdikleri üründen yeteri kadar kar edememesine neden oluyor.
|