Ülkemizde bu kadar kaliteli buğday olduğu halde neden buğdayı ithal ediyoruz? Buğdaylarımız toprak altında heba olup giderken, birilerine menfaat sağlamak için Türkiye'ye buğday ithali yapılıyor. Ayrıca, Türkiye'de bu kadar kaliteli buğday olduğu halde vatandaş yine de kalitesiz ekmek tüketiyor.
İstatistiksel verilere göre,Türkiye'de üretilen buğdayın kalitesi çok yüksek ve bundan yapılacak olan ekmek, birinci sınıf ekmek olarak tüketicinin sofrasına gelebilir. Fakat bizim ülkemize hala ithal buğday giriyor.
BUĞDAY TOPRAK ALTINDA HEBA OLUYOR Saray'da stokta 34 bin ton kullanılabilir buğday var. Dışarıdan buğday ithal etmeye gerek olmadığını savunan çiftçiler, "5 ilçenin 34 bin ton stoklu buğdayı olduğuna göre Türkiye'deki stoklu buğdayın hesabını kimse bilemez. Ayrıca, buğdayı neden toprağın altına gömüp de bırakıyoruz?" dediler. Ayrıca Türkiye'de 5,5 milyon ton civarında buğday stokunun bulunduğuna işaret ediliyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin elinde hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığı bildirildi. Bunun bir kısmı da Saray depolarında bekletiliyor.
ÇİFTÇİLER HUZURSUZ Çiftçiler hasat dönemine girilirken sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçlar olduğunu öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bıraktığını savundular. Ülkemizde bu kadar buğday olduğu halde neden ithal buğdayı Türkiye'ye sokuyoruz?
'BİZİM BUĞDAYIMIZ İTHAL BUĞDAYDAN DAHA KALİTELİ' Saray TMO 5 ilçenin buğdaylarını alıyor. Alım sırasında günlerce bekleyen çiftçiler, "Malımızı TMO'ya vermek için her yıl uzun kuyruklar ve bekleyişler bizi kahrediyor. Yani bu yükü Saray kaldıramıyor. Bu kadar emeğimizin hiçe sayılması bizi üzüyor. Bizler malımızı teslim edene kadar çok eziyet çekiyoruz. Ayrıca, buğdaylarımız toprak altında heba oluyor. Hükümet ithalat buğday ülkeye sokuyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye genelinde 5.5 milyon ton buğdayımız var. Bizim ilçemizde geçen yıl 10 bin ton stok buğdayımız vardı. Bu yıl da 24 bin ton. Toplamda 34 bin ton buğdayımız olduğu halde neden ithalat yapıyoruz?
Üstelik ithal edilen buğday, bizim buğdayımız gibi kaliteli değil. Her hükümet kendi adamına menfaat sağlamaktan, bir başkasının veya ülkenin durumunu düşünmüyor. Bir başkasına rant kapısı açıyor" diye konuştular.
'BUĞDAYLARIMIZ TOPRAK ALTINDA ÇÜRÜYOR' Buğdayların büyük bir bölümünün toprak altında bekletildiğini iddia eden çiftçiler, "Bu buğday toprak altında heba ediliyor. Bu kadar kaliteli buğdayımız varken ve buğdaylarımız toprak altında çürürken, neden ithal ve kalitesiz buğday alıyoruz. 5 ilçenin 34 bin ton stoklu buğdayı olduğuna göre Türkiye'deki stoklu buğdayın hesabını kimse bilemez. Ayrıca, buğdayı neden toprağın altına gömüp de bırakıyoruz. Beyazköy ve Çukuryurt Köyleri arasında, yani uygun bir alanda depolar yapıp, buğdaylarımızı burada stoklayalım ve sürekli kontrol altında tutup ilaçlanmasını sağlayalım" dediler.
ULUSLARARASI PİYASADA REKABET Çiftçiler, piyasada dengeleri bozacak ve özellikle çiftçiye büyük zararı dokunacak kararlar alınırken sektörün görüşünün alınmadığını, dünyanın en büyük un ihracatçısı olarak şimdiye kadar uluslararası piyasada rekabet edebilmek amacıyla dünya fiyatlarından hammadde temini için sıfır gümrük ile buğday ithalatının desteklendiğini kaydettiler.
|