Sofraların vazgeçilmezi ekmek 1 Temmuz'dan itibarın özüne dönüyor. Düzenlemeye göre, ekmek sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilecek. Katkısız ekmek dönemi 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle başladı başlamasına da, acaba ilçemizdeki fırıncılar bu uygulamaya başladılar mı? Yeni uygulamaya göre 17 katkı maddesinden arınacak ekmek üretiminde buğday unu, maya, tuz ve su dışında hiçbir şey kullanılamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın almış olduğu bu kararla, vatandaşlarımız bundan böyle katkısız ekmek tüketmeye başlayacak. Bu uygulama 1 Temmuz itibariyle tüm Türkiye genelinde olduğu gibi ilçemizde de başlayacak. Fırıncı esnaflarımız katkısız ekmek üretmeye hazırlar mı? İşletmeler yeni dönem için hazırlıklarını yaptılar mı? Denetleyici kurumlar bu konuda gerekli önlemlerini aldılar mı? Uzun zamandan beri bakanlık bu konuda gerekli çalışmalar yapıyordu. 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek yönetmelikle fırıncılar artık katkısız ekmek üretimine başlayacaktı. Bugün 2 Temmuz 2013, acaba bu uygulama ilçemizde gerçekleşti mi? Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ndeki bilgilere göre, 1 Temmuz'dan itibaren ekmekte üretimden ambalajlamaya, etiketlenmeden taşıma ve depolamaya kadar yeni bir döneme giriliyor. Kamuoyunda "Ekmek Genelgesi" olarak bilinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayımladığı tebliğe göre, ekmek 1 Temmuz'dan itibaren 17 katkı maddesinden arınmış halde kepek ve tahıl oranı yükseltilip, tuzu azaltılmış halde, fırın dışındaki satış noktalarında poşetlerde satılacak.
TÜRKİYE EKMEK İŞVERENLER SENDİKASININ AÇIKLAMASI
Türkiye Ekmek İşverenleri Sendikası yöneticilerinin yapmış olduğu açıklamalara göre 1 Temmuz'dan itibaren ekmek özüne dönecek. Bugüne kadar çeşitli katkı maddesi ile üretilen ekmeğin, yeni dönemde buğday unu, maya, tuz ve sudan ibaret olacağını belirten sendika yetkilileri, tüketicinin bundan sonra daha sağlıklı, daha hijyenik ve besleyici özelliği yüksek ekmek tüketeceğini söylerlerken, ekmekteki değişimin sadece katkı maddeleri ile sınırlı olmadığını da belirttiler. Ekmeğin satışına da önemli düzenlemeler geliyor. Ulaşımından, dolaplardaki sunuma kadar birçok yenilikler geliyor. Ekmek, bundan sonra nihai tüketiciye ulaştırılırken, daha hijyenik olmasına dikkat edilecek. Fırın dışındaki yerlerde ambalajlı satış mecburi hale geldi. Pazar yerlerinde, mahalle aralarında, seyyar arabalarda, cami önlerinde, köşe başlarında, sokakta açıkta, ambalajsız ekmek satışı yasaklanıyor. Bu açıdan da fırıncılar ve tüketiciler adına olumlu gelişmeler var.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ Tüketicinin ekmek tüketme alışkanlığında ciddi bir değişimin yaşandığını, beyaz ekmek olarak bilinen katkılı ekmek tüketiminin ciddi oranda düştüğü görülmekte. Ekmek israfı ve beyaz ekmeğin içindeki katkı maddelerinin sağlığa zararları ile ilgili bir takım tahlillerin yapıldığı da bilinmekte. Ekmek tüketiminde ciddi bir değişimin yaşandığını görülmekte. Tüketicilerin ekmek tercihleri değişmeye başladı. Tam buğday ekmeği tüketimi sıkça görülmekte. Ekmekte diğer çeşitlere yönelme arttıkça beyaz ekmek tüketiminde de o oranda düşüş var. Umarız, yetkililer gerekli denetimlerini sıklaştırıp, halkımıza daha sağlıklı ekmek yedirmeye vesile olurlar.
|