Mikroplar, her yerde bulunan ve çeşitli hastalıklara yol açan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır.
Güzel ilçemizin güzel insanları yerlere tükürme konusunda gayet pervasız davranıyor. Meydanı boş bulan ve hiçbir yaptırımla karşılaşmayan bu kişiler çevremizi kirleterek mide bulandırıcı ve çirkin görüntülere yol açabiliyorlar. Bu konuyu daha önce de bir kaç kez dile getirdiğim halde hiç bir önlem alınmadı. Yetkililer gerekirse caydırıcı cezalar uygulayabilir. Bu tür davranışlar çirkin görüntülerin yanı sıra özellikle insan sağlığı açısından da tehdit oluşturuyor. Temizlik bir bütündür. Kişi temizliğe riayet etme konusunda parçalı davranamaz… Peki, yere tükürmenin sağlık açısında ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz? Tıp da belgelenmiş ve sonuçlandırılmış bilgilerle zaman zaman uyarılarda bulunmalarına rağmen, insanlarımız yere tükürme alışkanlığından bir türlü vazgeçemiyorlar. İnsanın tükürüğünde yaklaşık 600 değişik mikrop bulunur.1 cm 3 tükürükte 250 milyon adet mikrop vardır.
Hastalık durumunda "Hastalık yapan" mikropların sayıları artar. Verem, yıllar boyunca varlığı bilinen bir hastalıktır. Tükürük, aksırık, öksürük, balgamıyla başka insanlara solunum yoluyla bulaşır. Küçük bebeklerde,yaşlı kişilerde ölüme neden olabilir.
Bronşit(Kronik): Kronik bronşit sessiz başlayıp yavaş bir ilerleme göstererek yıllar boyu süren ve sonunda ağır solunum yetmezliğine yol açan bir hastalıktır. İki yıldan uzun bir süre zaman zaman yinelemelerle aylarca süren öksürük ve balgam yakınmaları olan bir hastaya, verem gibi aynı belirtileri veren başka bir hastalık olasılığı elendikten sonra kronik bronşit tanısı konabilir. Nedenleri ise sigara dumanı, hava kirliliği, yer kirliliği ve solunum yolları enfeksiyonlarıdır.Halk arasında "zatürree" olarak bilinen özellikle risk grubu hastalarda (yaşlılar ,çocuklar ve vücut direnci kırılmış kişilerde)ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığıdır.
Grip: Grip, aniden başlayan ateş, titreme, kırıklık, baş ve öksürük, vücut ağrıları, ses kısıklığı, gözlerde rahatsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tedavisi için yatak istirahatı gerekir. Sonbahar ve kış aylarında görülür. En fazla görüldüğü yaptığı aylar Ekim - Mart aylarıdır. Grip son derece ciddi bir hastalık olup, en fazla görüldüğü kış mevsiminin en şiddetli hastalıklarından biridir. İşgücü kaybı açısından bakıldığında en yüksek maliyete yol açan hastalıkların başında yer almaktadır. Grip hastalığına bağlı olarak, beyin iltihabı sonucu ölüm görülebilir.
RUH SAĞLIĞI AÇISINDAN TÜKÜRME: İnsanları tiksindirir, iğrenç kabul edilir, kızgınlık ve strese neden olur. İnsanların ruh sağlığını da etkilemektedir.
TOPLUMDA NELER OLUR? Temizlik kültürü olmayan bir toplum haline geliriz. Hastalıklar artar, ölümcül hastalıklar çoğalır.
TOPLUM BİLİM AÇISINDAN TÜKÜRME: Az gelişmiş ülkelerde görülen bir davranıştır. Medeni ülkelerde görülmez.
KONUYU BİR ATASÖZÜ İLE TAMAMLIYORUM İnsan kimle, ne ile mücadele edeceğini bilmelidir. Karşı koyacağı şeyin gücü ne? Onunla ne kadar baş edebilir? Sonuç ne olabilir? Bütün bunları iyice tartmalıdır. Eğer kişi gücünün üstünde bir güce saldırmaya, onunla boy ölçüşmeye kalkışırsa, sonuç alamaz; sonuç alamadığı gibi zararlı da çıkar, yıpranır.
|