Geçtiğimiz sene uygulamaya konulan Aile Hekimliği sistemi Saray’da tam anlamıyla oturmuş durumda. İlçemizde bulunan 5 Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan 13 Aile Hekimi Saray’ın bütün köylerine ulaşarak sağlık hizmeti götürüyor.
Saray Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Alper Tuğrul Gül, Aile Hekimliği uygulamasının Saray’da çok başarılı bir şekilde uygulanmaya başladığını ifade ederek, Aile Hekimlerimiz Saray merkezde ve köylerde yaşayan bütün vatandaşlarımıza ulaşıyor” dedi.
AİLE HEKİMİ BAŞINA 3 BİN 500 KİŞİ DÜŞÜYOR İlçemizdeki başarıyla uygulanan Aişle Sağlığı hizmeti hakkında bilgi veren Tabip Tuğrul Gül, şu şekilde konuştu: “Saray ‘da Sebahat Mehmet Perver, Pazarcık, Ayaspaşa, Büyükyoncalı ve Beyazköy olmak üzere 5 tane aile sağlığı merkezi var. Bu merkezlerde 13 Aile Hekimi ve 13 Sağlık Elemanı vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunuyor. Saray’da aile hekimi başına 3 bin 500 kişi düşüyor ve bu sayı üst sınırın altında. Aile Hekimlerimiz gezici hizmet ile haftanın belirli günleri köylere de gidiyorlar. Her aile hekiminin bir bölgesi var ve o bölge içinde bulunan hastalara ulaşılıyor. Saray’da Aile Sağlığı Merkezleri dışında 9 tane Sağlık Evi bulunuyor. Bu sağlık evlerimiz Safaalan, Göçerler, Kadıköy, Sofular, Edirköy, Yuvalı, Güngörmez, Çukuryurt ve Küçükyoncalı’da bulunuyor. Bu sağlık evlerinde hizmet veren 8 ebemiz Saray’ın bütün köylerine ulaşıyor. Aile hekimlerimiz de kendi bölgeleri olarak belirlenen köylere giderek, hasta olan kişileri muayene ediyor ve ilaç yazıyor.” ACİL YERİNE AİLE HEKİMİNE GİDİN Çok acil ve önemli olmadığı sürece vatandaşın aile hekimine gitmesinin daha doğru olduğunu söyleyen Gül, “Hastalarımız en ufak bir rahatsızlığı için acile gittiğinde, hastanelerimizde aşırı yığılma oluyor. Bu durum hem sağlık hizmeti almak için hastaneye giden hasta için bir sorun hem de sağlık hizmetini vermeye çalışan doktor için sorun. Bu yüzden hastaneye gitmeden tedavi edilebilecek rahatsızlıklarımız için Aile Hekimlerini kullanmaya dikkat etmeliyiz. Ayrıca hekimliğinde hem sıra beklemiyorsunuz hem de muayene ücreti ödemiyorsunuz” şeklinde konuştu. DOKTOR HASTASINI DAHA İYİ TANIYOR Aile Hekimliği ile birlikte doktor hasta arasındaki ilişkinin de değişmeye başladığını ifade eden Gül, “Vatandaşlarımız aile hekimleri ile sürekli bağlantı içerisindeler. Bu süreklilik hastanın doktoruna kendisini daha iyi ifade etmesini sağlıyor. Bunun yanında sistemden hastanın durumu sürekli takip edilebiliyor. Hasta hangi ilaçları kullandı, hangi hastalıkları geçirdi doktor bunları biliyor ve ona göre tedavisini uyguluyor” şeklinde konuştu. AİLE HEKİMLİĞİ GÜNCEL NÜFUSUDA GÖSTERİYOR Aile Hekimliği sisteminin yüzde yüze yakın bir oranla oturduğunu ifade eden Gül, “Aile Hekimliği ilk kurulduğunda nüfus sisteminin alt yapısını kullanarak vatandaşlarımızın tamamını sisteme kayıt etti. Sonrasında ise göç ederek Saray’a gelenler, yeni doğan bebekler aile hekimleri tarafından sisteme dahil ediliyor. Aile Hekimliğinde sistem sürekli güncellendiğinden, nüfus müdürlükleri bile bizim üzerimizden güncelleme yapıyor. Aile Hekimliği ile birlikte yeni doğan çocuk sayısını, hamile kadın sayısını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu durumda bizim verilerimizin çok güncel ve sağlıklı olmasını sağlıyor” dedi.
|