Yapımına çeyrek asır önce başlanan Saray Küçük Sanayi Sitesi’ne vatandaşlar artık, “Tamirciler Sitesi” diyor. Küçümsemek için değil, Sanayi Sitesi olamadığı için. Boş dükkanlar ve bozuk yollarıyla site, tıpkı korku filmleri platosu gibi...
Adam, yana yakıla anlatıyor. “Ta, Sinop’tan geldim. Sitede bir Oto Yıkama açtım. Yıkanan araba, ana yola çıkamadan tekrar çamura battı. Sahibi geri döndü, bir daha yıkadım. Adam, gitti, ama bir daha hiç gelmedi.” Başka biri, “Oto Tamirhanemi, buraya hevesle taşıdım. Dükkanın önüne, korunak da yaptırdım. Müşterilerim memnun olsun ve ayakları alışsın diye çırpınırken, şaka veya gerçek, ‘Biz, buraya bir daha gelmeyiz.’ dediler. Ve eklediler. Yollarınız o kadar kötü ki, tamir ettirdiğimiz arabalar ana yola çıkmadan bozuluyor.” *** 4 blok halinde, 160 dükkandan oluşan siteyi dikkatle dolaştım. Kimi esnafla konuştum. Kanaatkar olma gereği, herkes haline şükrediyordu, ama durumdan hiç kimse hoşnut değildi. Hele biri öne fırlayıp, “Hocam, biz adam olmayız. Yirmi seneden beri, başımıza doğru dürüst bir yönetici bile seçemedik.” deyince, ötekileri de “Çok doğru” dediler. “Hangi yöneticiyi kastediyorsunuz?” dediğimde ise, hep birden “Seçtiklerimizden, hangisi iyi ki?” deyiverdiler. Site sakinleri, dertli oldukları kadar haklıydılar. Çeyrek asır önce sitenin temeli büyük bir hevesle atılmış, kimi vatandaşlar iş kurmak, kimileri de yatırım olsun diye buradan dükkan almışlardı. Dükkan bedeli taksitlerle ödenmiş, inşaat da ağır aksak bitirilmişti. İyi, ama sitenin alt yapısına gelince, işler tıkanmıştı. Seçim zamanlarını kollayan dükkan sahipleri, ne siyasi iktidardan ne de Belediye’den, hiçbir yardım görmüyordu. Bu yetmiyormuş gibi, sitenin arazisi de mahkemelik olmuştu. Neyse, o sorun çözülmüştü, ama alt yapı sorunu bir türlü çözülemiyordu.
DÜKKAN SAHİPLERİ İLGİSİZ, YÖNETİM BECERİKSİZ ! En büyük hata, ödemelerin çok küçük taksitler halinde yapılmasıydı. “Ayda hiç, 50-100 lira’yla dükkan inşa edilir miydi?” Olmazdı, ama toplanan taksitler aynen böyleydi. Saray’ın dışında yaşayan dükkan sahipleri ise, onu bile göndermiyordu. Yönetimin, buna bir tavır koyması ve işi hızlandırması gerekirken, onu da yapan yoktu. İlgisiz dükkan sahiplerinden vekaletname alan Yönetim Kurulu Başkanı, cebindeki bu vekaletnamelerle, her seferinde kendini seçtiriyordu. Ama, işe gelince, iş üretilmiyordu.
KOOPERATİF KREDİSİ VE BELEDİYE KATKISI YOK ! Site Yönetimi, üyelerini toplayıp,”Paranız yoksa, kredi alalım ve şu işi artık bitirelim.” bile demiyordu. Bunu yapabilse, site çoktan tamamlanmış ve pırıl pırıl olmuştu. Belediye ise, “Sanayi Sitesi’nin alt yapısını yapmak, Belediyenin işi değil. Biz, site girişine kadar olanı yaparız. Sitenin içine girmeyiz.” deyince, Belediyeden de ümit kesiliyordu. Belediye, kısmen haklıydı. Şehrin sokakları dururken, Sanayi Sitesi’nin yollarını yapmak, eleştiri alabilirdi. Ancak, böyle düşünmek de yanlıştı. Saray Küçük Sanayi Sitesi, ilçenin çevreye açılan önemli bir kapısıdır. Gezip gördüğüm bir çok ilçelerde de, böyle Küçük Sanayi Siteleri vardı. Ve, her yönüyle hepsi, tam ve mükemmeldiler. Belediyelerin bir eli, devamlı bunların üzerindeydi. Bizdeki Site Yönetimi gevşek davransa da, sitenin alt yapısına, özellikle giriş ve ara yollarının yapımına, Belediyenin destek vermesi gerekiyordu. “Nasıl olabilir?” derseniz, mesela iş makineleri ile kum, çakıl ve kilit taşlarını Belediye temin ederse, işçiliğini site yönetimi pekala yaptırabilirdi. Tamamını Belediye yaparsa, bu mükemmel bir hizmet olurdu. İşin başka bir ilginç yanı, ilçemizin Kaymakamı’nın, konuya ilgisiz görünme anlamında, “Fransız kalmasıydı.” Kaymakamın, Site Yönetimi’ni çağırıp, “Nedir bu sitenin hali? Küçük bir inşaat, yirmibeş senede bitirilemez mi? Şunları, şunları yapıp, bu işi bitirin artık.” diyebilirdi.
DÜKKANLARIN DEĞERİ DE ARTAR Bu haliyle, “Tamirciler Sitesi” olarak anılan Saray Küçük Sanayi Sitesi’nde çok sayıda kiralık ve satılık dükkanlar var. Dükkan kiraları 300-350 lira arasında değişirken, dükkan bedelleri de yerine göre, 60-75 bin lira arasında değişiyor. Satanlarla konuştum. Her biri, sitenin geleceğinden umutsuz ve karamsarlar. Oysa, umutsuz olmak için hiçbir sebep yok. Sitenin eksiklerinin tamamlanması, öyle zor bir iş değil ki? İşte, çıkış yollarını yukarıda gösterdim. Eskiler, “Emek olmadan, yemek olmaz.” demişler. Siz de, mülkünüz için biraz emek verin. Biraz da, para verin. Bu yapıldığı takdirde, kiralar iki misline çıkarken, dükkanların değerleri de 100 bin lirayı aşacaktır. Dikkat çeken başka bir husus da, site faaliyete geçtiği halde, kimi işyerlerinin ilçe merkezinde hala faaliyet göstermesidir. İşte, Belediye bunda kusurludur. Şehir merkezindeki işyerleri, bulundukları yerden kaldırılmalı, bu ses ve görüntü kirliliğine artık son verilmelidir. Şimdi, dua edelim de, bir zamanlar “Yılan hikayesi” olarak nitelenen Saray Küçük Sanayi Sitesi, aman “Masal”a dönüşmesin! |