301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
24 Şubat 2012 - Cuma 00:13 Bu haber 1638 kez okundu
 
F. Perrone Di San Martino- İtalyan Yazarı
Köşe Yazıları Haberi


Tam bir anlayış ve ileri görüşle, Kilikya’yı işgal eden ve Asya’da fetihlere kalkışan Fransızlara karşı giriştiği amansız mücadelede, onları bayraklarını katlayıp silah ve cephanelerini bırakıp, Marsilya’ya doğru yollamaya mecbur etti.(1930)
Mustafa Kemal’in Anadolu’da hazırladığı ve yönettiği savaş, aşıladığı güven ve inanca uygun olarak gelişti ve başarıyla sonuçlandı. Bu durum bütün dünyanın hayranlığını kazandı. Bütün savaş devamınca, olaylara, Gazi Mustafa Kemal’in harp dehası, kırılmaz azmi ve isteği hakim oldu.(1930)
Önasya D. Mustafa Kemal ve Zaferleri, 1955, S.27-80.
*
C.F. Aspinali Oglander-İngiliz Generali
Şimdi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı bulunan Gazi Mustafa Kemal’in Çanakkale çarpışmalarındaki büyük başarılarını gereğince övmeğe ve takdire imkân yoktur. Bu konuda ne söylense azdır.
25 Nisan 1915 de, kendilerinin Arıburnu civarındaki durumu derhal kavramış olmaları, Anzak Kolordusu’nun ilk günde hedefine varamayışının ve dar sahile sıkışarak başarısızlığa uğrayışının en önemli sebebidir.
9 Ağustos, IX. İngiliz Kolordusu’nun ileri hareketini durdurup bozguna uğrattıktan yirmi dört saat sonra, Gazi, kendi yaptığı bir keşfi takiben Conkbayırı’ndaki İngilizlere parlak bir karşı taarruz yapmıştır. Bu hücumla Türkler Çanakkale boğazına hakim olan Sarıbayır sırtlarına kesin olarak yerleşmişlerdir. Bir daha İngilizler, bu sırtları ele geçirmek için Türklerle savaşamamışlardır. Böylece Gazi Çanakkale çarpışmalarının sonucunu tayin etmiştir.
Bir tümen komutanının üç ayrı yerde tek başına giriştiği hareketlerle bir savaşın ve hattâ bir ulusun kaderini değiştirecek yücelikte bir zafer kazandığı tarihte pek nadirdir.
Çanakkale Muharebeleri, İngilizlerin Gelibolu Seferinin Resmi Tarihi, 1934, S.250-251.
*
Charles De Chambrun- Fransız Büyükelçisi
Mustafa Kemal isteseydi bir diktatör, bir halife olabilirdi. Ama büyük insan olmak için, o göz kamaştırıcı unvanlara ihtiyacı yoktu O’nun. Ulusunun babası olmayı yeğledi. Büyüklük taslamadı, kendini gösterişe kaptırmadı; tersine filozoflara özgü bir hal aldı; bundan ötürü de saygınlığı her gün biraz daha arttı. (1952)
Atatürk’e Saygı, 1969, S. 241.
*
John F. Kennedy- A.B. Devletleri Başkanı
Atatürk adı insana bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk ulusuna ilham veren önderliğini, modern dünyayı anlayışındaki ileri görüşlülüğü ve bir askeri önder olarak kudret ve cesaretini hatırlatmaktadır.
Şüphesiz ki, Türkiye Cumhuriyetinin doğuşu ve o zamandan beri Atatürk’ün ve Türkiye’nin giriştiği derin ve geniş devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha başarı ile belirten bir başka örnek gösterilemez.
Ölümünün yıldönümünde bu büyük adamı saygı ile selamlarım.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963
*
Eyüp Han-Pakistan Devlet Başkanı
Kemal Atatürk yalnız bu yüzyılın en büyük adamlarından biri değildir. Biz Pakistan’da O’nu, gelmiş geçmiş bütün çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz.
O, yalnız sizin ulusunuzun sevgili önderi değildi. Dünyadaki bütün Müslümanlar gözlerini sevgi ve hayranlık duygularıyla O’na çevirmişlerdir. O, Müslüman dünyasında yeniden siyasi uyanış yönünde ileriye doğru cesur bir adım atan bir avuç insandan biriydi.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963
*
General De Gaulle- Fransız Devlet Başkanı
Büyük Atatürk’ün ölümünün 25 inci yıldönümü sebebiyle Fransız ulusunun Türk ulusuna karşı hissettiği sadık dostluk duygularını dile getirmek isterim.
Türkiye’nin tarihi, bugün her zamandan fazla Batı ve Avrupa tarihinden ayrılmaz durumdadır. Atatürk’ün bu yöndeki çabaları başarıya ermiştir.
Vatan, 10 Kasım 1963.
*
Çang Kay Şek- Çin Devlet Başkanı
Ulusunu hürriyet ve demokrasiye kavuşturmak uğrunda savaşarak başarı kazanan büyük Türk önderi hakkındaki engin duygularımı ve hayranlığımı iletmek isterim.
Atatürk’ün hayatı ve eseri yalnız Türkiye için değil, fakat dünyanın bütün hür ulusları için de ilham kaynağı olmakta devam edecektir.
Vatan, 10 Kasım 1963.
*
Habib Burgiba-Tunus Devlet Başkanı
Biz O’nun kişiliğinde; savaş alanlarında, büyük bir asker olduğunu ispat ettikten sonra, her şeyin büsbütün kayboldu sanıldığı bir anda, ulusundan umudunu kesmeyi şiddetle reddeden Tanrının seçtiği büyük insanı yüceltiyor, kutluyoruz.
Atatürk böylece, ölümü köleliğe üstün tutan bir ulusun neler yapabileceğini hayretler içinde kalan dünyaya göstermiştir. Bu örnek unutulmayacak, O’nun ölmez eseri, egemenliklerini elde etmiş ulusların kaderine hükmedenler için ışıklı bir örnek ve bir ilham kaynağı olarak kalacaktır.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963.
*
Abdüsselâm Arif- Irak Devlet başkanı
Yirminci yüzyıl tarihinin Atatürk’ün kişiliğine önem vermesi kadar yerinde bir şey olamaz. Çünkü Atatürk, ulusların yenilgisini zafere, çöküşünü yükselmeye, gerilemesini ilerlemeye çevirme yolunda yurt görevinin kendilerine yükletmiş olduğu ödevleri yerine getirmek için, durumu memleketleri lehine çevirmeye hazır bulunan cesur subayların en canlı örneğidir.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963.
*
Prof. Ludwig Erhard- Batı Almanya Başbakanı
Bütün dünya 10 Kasım’da, biz Almanların da dostluk ve saygı ile bağlı olduğumuz bir insanın hayatını ve eserlerini takdirle anmaktadır.
Atatürk, daima Türkiye ile Avrupa arasında sıkı bağlar kurmağa çalışmıştır. O’nun bu emeli, Türkiye’nin Avrupa Ortak Pazarına katılması ile, gözle görünür bir şekilde gerçekleşmiş bulunuyor.
Vatan, 10 Kasım 1963.
*
Sir A. Douglas Home- İngiltere Başbakanı
Mustafa Kemal ismini bundan 50 yıl önce seçkin bir Türk komutanı olarak duymuştuk. Daha sonra barışın kuruluşuyla devlet adamı özelliklerini ortaya koyma fırsatını elde etmesi, büyük milli önderlerden biri olarak O’na tarihin en yüce mevkilerinden birini kazandırmıştır.
O kahraman ve cesur askeri saygıyla, modern Türkiyenin gerçek babası olan devlet adamını da hayranlık ve şükranla anıyoruz.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963.
*
Hayato İkeda- Japonya Başbakanı
Japonya’da Atatürk, Birinci Dünya Savaşı sonrası yıkımlarından Türkiye’yi kurtararak büyük zafere ulaştıran kahraman ve Osmanlı İmparatorluğu yıkıntılarından yeni Türkiye Cumhuriyetini yaratan büyük bir devlet adamı olarak çok iyi tanınmaktadır. Özellikle Atatürk’ün Türk Dili Devrimi’nin gerçekleştirilmesi ve dinle siyaseti birbirinden ayırarak Türk toplumunun modernleşmesini sağlamak yolundaki çabalarına karşı büyük bir hayranlık duymaktayız.
Cumhuriyet, 11 Kasım 1963.
*
Jawaharlal Nehru- Hindistan Başbakanı
Kemal Atatürk veya bizim O’nu o zamanlar tanıdığımız ismiyle Kemal Paşa, gençlik günlerimde benim kahramanımdı.
Büyük devrimlerini okuduğum zaman pek çok duygulandım. Türkiye’yi modernleştirme yolunda Kemal Atatürk’ün giriştiği genel çabayı büyük bir takdirle karşıladım. O’nun dinamizmi, yılmaz ve yorulmak bilmezliği insanda büyük bir etki yaratıyordu.
O, Doğuda modern çağın yapıcılarından biridir. O’nun en büyük hayranları arasında bulunmakta devam ediyorum.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963.
*
Nikita S. Kruşçef- Sovyetler Birliği Başbakanı
Yakın ve Orta-Doğuda ilk cumhuriyet, doğuşunu O’na borçludur. Bu cumhuriyet, birçok ulusun milli özgürlük savaşlarına ışık tutmuştur.
Atatürk’ün yönetimindeki Türkiye’nin uluslar arası otoritesi yükselmiş ve ülkesi dünya siyasetinde önemli bir rol oynamaya başlamıştır.
Cumhuriyet, 10 Kasım 1963.
*
Davit Ben-Gurion-Eski İsrail Başbakanı
Kemal Atatürk, şüphesiz, yirminci yüzyılda İkinci Dünya Savaşından önce yetişen en büyük devlet adamlarından biri, hiçbir ulusa nasip olmayan cesur ve büyük bir devrimci olmuştur.
O, ulusunun özgürlüğü ve yurdun bütünlüğünü tehdit eden düşmanı yok etmesini ve dünkü düşmandan, öc alma ve hınç duygularına kapılmadan bir dost ve müttefik yapması bilen güçlü bir savaşçı, tek başına bütün dünyaya karşı direnmekten korkmayan sadık ve gerçek bir yurtseverdir.
Sümerbank Dergisi, 29 Kasım 1963.
*
Raşit Kerame- Lübnan Başbakanı
Kahraman Atatürk, ulusların kurtuluşlarına kendilerini adamış olan kurtarıcıların ve onları ıslah eden milliyetçi liderlerin bir sembolü olarak her zaman yaşayacaktır.
Cumhuriyet, 11 Kasım 1963.
*
Tage Erlander-İsveç Başbakanı
Atatürk’ün önderliğindeki Türkiye’nin kalkınmasını, olağanüstü ileri hamlelerini hayranlıkla izledik. Atatürk’ün, hukuk alanında olduğu gibi diğer alanlarda da getirdiği reformlarla Türkiye, içinde bulunduğu zor durumdan kurtarılıp, kuvvetli ve emin temeller üzerine yerleştirilmiştir.
Cumhuriyet, 11 Kasım 1963.
*
Todor Jivkov-Bulgaristan Başbakanı
Atatürk’ün ölümünün 25 inci yıldönümünün belirtilmesi, Kemal Atatürk’ün kişiliği ve davasına yalnız Türk ulusunun sevgi ve minnettarlığının değil, dünya uluslarının da saygısının belirtisidir.
Cumhuriyet, 11 Kasım 1963.
*
Giovanni Leone- İtalyan Başbakanı
Kemal Atatürk, yalnız yeni Türkiye’nin sembolü değil, aynı zamanda çağımızın en ilgi çekici şahsiyetlerinden birisidir.
Çalışkan, güçlü ve hür Avrupa’nın diğer ülkeleri ile işbirliğine sağlam şekilde bağlı olan Türkiye, bugün de O’nun izinde yürümektedir.
Türk-İş Dergisi, 9 Kasım 1963.
*
Joseph Luns-Hollanda Dışişleri Bakanı
Çağımızda; uzak görüşlü, cesur, siyasi, sosyal ve ekonomik reformlarla Türkiye’yi bugünkü modern cumhuriyet durumuna getiren Kemal Atatürk’tür. Aynı zamanda bugün Türkiye’nin Avrupa Ortak Pazarına girebilecek güce erişmesini sağlayan modern ekonominin temelini hazırlayan da yine O’dur.
Cumhuriyet, 11 Kasım 1963.
*
Douglas Mac Arthur- Amerikalı General
Bir asker devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. Kendisi Türkiye’nin dünyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. Keza O, Türklere, bir ulusun büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma gücünü kazandırmıştır.
Ben, Atatürk’ün sadık arkadaşlarından biri olmakla büyük gurur duyuyorum.
Milliyet, 10 Kasım 1963.
*
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 21.11.2024
Bugün
9 - 18
Cuma
3 - 18
Cumartesi
3 - 7
Tekirdağ

Güncelleme: 21.11.2024
İmsak
06:28
Sabah
07:57
Öğle
13:01
İkindi
15:31
Akşam
17:54
Yatsı
19:18
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
31
32
0
1
10
11
2
Fenerbahçe
26
27
1
2
8
11
3
Samsunspor
25
24
3
1
8
12
4
Eyüpspor
22
18
2
4
6
12
5
Beşiktaş
21
19
2
3
6
11
6
Göztepe
18
19
3
3
5
11
7
Sivasspor
17
17
5
2
5
12
8
Başakşehir
16
17
3
4
4
11
9
Kasımpasa
14
16
4
5
3
12
10
Antalyaspor
14
15
6
2
4
12
11
Konyaspor
14
14
6
2
4
12
12
Rizespor
13
10
6
1
4
11
13
Gaziantep FK
12
15
5
3
3
11
14
Trabzonspor
12
12
3
6
2
11
15
Kayserispor
12
11
3
6
2
11
16
Bodrumspor
11
10
7
2
3
12
17
Alanyaspor
10
9
5
4
2
11
18
Hatayspor
6
10
7
3
1
11
19
A.Demirspor
2
9
9
2
0
11
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı