“Saray'a hangi siyasi parti, ne kadar hizmet getirdi?” başlıklı yazıma Anavatan Partisi ile devam ediyorum. Anavatan Partisi, 1984-1991 yılları arasında, iktidarlık döneminde Türkiye genelinde çalışmalarına devam ederken, Saray'a neler yaptı, beş yıllık bir iktidar sürecinde ne gibi kalıcı hizmetlerde bulundu? Bunlara şöyle bir göz atalım…
Anavatan Partisi (ANAP) 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kurulan bir parti. 1984 yılında iktidar olan Anavatan Hükümeti Türkiye'ye yatırımlar yaparak, Gümrük kapılarını araladı. 12 Eylül 1980 darbesi 1984 yılları arası askeri yönetim ile yönetilen ülkede rutin ve eksik kalan işlerin haricinde herhangi bir yatırım yapılmadı. Ne zaman sivil hükümet kuruldu, o zaman yatırımlar başladı. 1984 yılında kurulan Anavatan Partisi bir hamle yaparak, Türkiye'yi renklendirdi. Darbe döneminde ülkede hizmetlerin yapılmaması Anavatan Partisi için çok büyük bir avantaj olarak görüldü. Bu süre içerisinde hazinede toplanan paralarla atağa geçen Anavatan Partisi 1986 yılında, Türkiye'de para suyunu çekince, hükümet dışarıdan borç para almaya başladı. O tarihten bu güne kadar Türkiye bir türlü dış borçlardan belini doğrultamadı. Dış borçlanmaya karşı her geçen gün daha da borçlanırken, peki Anavatan Partisi Saray'a neler yaptı? "ANAVATAN PARTİSİ SARAY'A NELER YAPTI?"
Anavatan Partisi Türkiye'de 7 yıl iktidarda kaldı. Saray'da da 5 yıl belediye başkanlığı görevini yapan Fikret Aksoy Saray için neler yaptı? Anavatan Partisi'nde 1984 yılında Belediye Başkanı olan Fikret Aksoy, beş yıl boyunca Saray'a hükümetin desteği ile şu hizmetleri yaptı: 1 - Eski Belediye Binası yapıldı. (Şu anda Namık Kemal Üniversitesi Saray Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılmaktadır) 2 - Saray ilçe merkezine 46 km. su şebekesi çalışmaları yapıldı. 3 - Şehir merkezi ve çevre ağıllara elektrik şebekesi getirilmiş olup, özellikle Saray'ın civarlarında bulunan yerleşim alanları ve mekanların tümüne elektrik verildiği belirtildi. 4 - Ayaspaşa Mezarlığının bulunduğu bölgenin yeniden dizayn edilmesi için, hükümetten büyük destek sağlandığı ifade edildi. Dönemin Belediye Başkanı Fikret Aksoy, yeni bir uygulama ile kişisel gücünü ortaya koyarak zamanında Çerkezköy Caddesini genişlettiğini, Nazırlar Caddesi ve bölgesinde bulunan caddelere de yol genişletilmesine gittiğini belirtti.
"BAŞKAN AKSOY, SARAY'A NELER YAPTI?"
(Eski) Saray Belediye Başkanı Fikret Aksoy 5 yıllık icraatlarını şöyle anlattı: "Ben Belediye'yi devralırken belediye borçluydu. Devrederken borçsuz ve aynı zamanda belediyenin kasasına o dönem 500 mark bıraktım. Şehir içerisine 15 km. kanalizasyon çalışmasını yaptım. 11 bin nüfuslu bir ilçeye o tarihte şehirlerarası otogar yaptım. Garaj halen taşınamadı. Benim yaptığım garaj itfaiye olarak kullanıldı. Garaj taşınmış olsa idi ilçe içerisinde trafik sıkıntısı yaşanmaz, şimdiye kadar sistem yerine oturmuş olup, belki de bu sıkıntılar yaşanmazdı. Ben Saray'ın imar planını İller Bankası yetkililerine yaptırdım. Şimdi ki gibi özel kişilere değil. Tamamıyla kamuya ait olan kurumlara yaptırdım. Yani İller Bankası yetkililerine. Kişilere özel imar çalışmasını asla yapmadım. İşimi yaparken, hiç kimseye veya yakınıma çıkar sağlamadım. Ve asla sağlamam. Saray Devlet Hastanesi yeri hayırsever Mustafa Yatman tarafından bağış yapıldı. O dönemde Hastane Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği vardı. Bu dernek Saray'a bir hastane kazandırdı. Belediye Başkanı olarak hastanenin yapımına büyük katkı sağladım. Ayrıca, şunu da belirtmekte yarar var. Saray çıkışı, Gömlek Fabrikası olarak bilinen alanı Küçük Sanayi Sitesi olarak imara açmıştık ve orayı Sanayi Sitesi olarak belirlemiştik. Daha sonra ki yönetimler orayı fabrikaya vererek tahsis ettiler. Ve Sanayi Sitesi yerini arkaya doğru çıkarttılar." " Saray'a kimler, ne kadar hizmet getirdi? " anlatmaya devam edeceğim…
|