Gerçekleştirilen test aşamalarının tamamlanmasının ardından faaliyete giren arıtma tesisi ile birlikte Saray’ın evsel atık suları arıtılarak Ergene nehrine boşaltılmaya başlandı. Orman ve su İşleri Bakanlığı tarafından Ergene Havzasını eski günlerine döndürmek için hayata geçirilen proje kapsamında Devlet Su İşleri tarafından Saray’a kazandırılan atık su arıtma tesisi faaliyete geçti.
Bir yıl boyunca DSİ ve TESKİ ekipleri tarafından ortaklaşa işletilecek olan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi Saraylı vatandaşların bir bölümüne hizmet vermeye başladı. Ergene havzasının eski günlerine döndürmek için başlatılan çalışma ile birlikte Saray’a önemli bir tesise kazanmış oldu.
TAM KAPASİTEYE ULAŞACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR 12 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilen tören ile temeli atılan Saray ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi çalışmaların tamamlanmasının ardından hizmete alındı. Saray’ın yenilen altyapısının tamamının sisteme entegre edilmesinin ardından tam kapasite ile çalışmaya başlayacak olan arıtma tesisi şuan sadece Saraylı vatandaşların yüzde 30 luk kısmına hizmet verebiliyor. Bağlantı çalışmalarının tamamlanmasının ardından tesis tam kapasite ile Saraylı vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak.
GÜNDE 10.631 M3 ATIKSU ARITILACAK DSİ tarafından 2013 tarihinde temeli atılan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi tam kapasitesi çalışmaya başladığı zaman günde 10.631 m3 atık suyu arıtma işleminden geçirebilecek.
İLK YIL ORTAK İŞLETİLECEK Hizmete girmesinin ardından ilk yıl yüklenici firma ile TESKİ ekipleri tarafından beraber işletilecek olan Saray ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi bir yıllık sürenin ardından TESKİ’nin işletimine bırakılacak. Atıksu arıtma tesisinde TESKİ adına görev alan Çevre Mühendisi Elbeli tesisin son durumu hakkında önemli bilgiler verdi. Tesisin henüz tam kapasite çalışmaya başlamadığını belirten Elbeli, “Arıtma tesisi tam anlamıyla hizmet vermeye hazır durumda, yenilenen kanalizasyon sistemi arıtma sistemine entegre oldukça hizmet verdiğimiz kişi sayısı artacak. Şuan Saraylı vatandaşların yüzde 30 luk kısmına hizmet veriyoruz. Tesise gelen su gerekli işlemlerden geçirildikten sonra temiz bir şekilde Ergene nehrine boşaltılıyor. Tesis bir yıl boyunca yüklenici firma ile birlikte TESKİ ekipleri tarafından beraber işletilecek. Bir yıllık sürenin sonunda tesisin işletmesi TESKİ’ye geçecek. Tesis tam kapasite hizmet vermeye başlaması ile birlikte Saray’ın evsel atık suları arıtılarak doğaya bırakılmış olacak” dedi.
|