Esnafa iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin sonuncusu verildi. Saray Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Saray Şoförler Odası, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimi düzenledi. Saray MYO Konferans Salonu’nda Perşembe günü düzenlenen eğitimler sonrası, katılımcılara yönelik sınav yapıldı. Eğitimlerde yer alan tüm katılımcılara sertifikaları önümüzdeki günlerde verilecek. Saray’da Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından çalışanlara yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi düzenlendi. Saray MYO Konferans Salonu’nda yapılan eğitime Saray Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Saray esnafı ve vatandaşlar katıldı.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ Perşembe günü saat 16.00'da başlayan iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çalışanlara verildi. Çözüm İçin Danışmanlık Eğitim Rehabilitasyon İş Sağlığı ve Güvenliği Sağlık Hizmetleri Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. Uzmanları tarafından verilen eğitimlerde işçi sağlığı, işçi güvenliği, iş hastalıkları ve iş kazaları görsel sunum ile katılımcılara aktarıldı. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri hakkında bilgiler veren İş Güvenliği Uzmanı Emre Erdoğan nace kodları ve tehlike sınıfları hakkında bilgi verdi.
HER İŞYERİNE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ Erdoğan," Tüm işletmelerde üç tane tehlike sınıfı vardır. Tehlike sınıfları, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli diye sınıflara ayrılır. Bu tehlike sınıflarını bakanlık belirliyor. Bir de tehlike sınıflarını belirleyen nace kodları var. Nace kodu, işyerlerinin faaliyet alanlarına göre tehlike sınıflarının belirlendiği kodlama sistemi ve listesidir. Firmanın SGK sicil numarasının 2,3,4,5,6 ve 7 rakamları o firmanın nace kodunu oluşturur. Nace koduna bağlıysanız karşısındaki tebliğe baktığınız zaman bir tehlike sınıfı vardır. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli diye. Az tehlikeli yerlerde, uzman ve işyeri hekimi aynı zamanda işyeri hemşiresi Temmuz 2016 itibari ile çalıştıracak. Ama işyeri tehlikeli veya çok tehlikeli ise Ocak 2014 tarihi itibari ile uzman hekim ve işyeri hemşiresi çalıştırma zorunluluğu getiriliyor. Bunlar şu anda internet sistemi üzerinden işleniyor. Denetlemeler firma firma gezilerek yapılmayacak. Artık sistem tamamen değişti. Her şey internet ortamına döküldü. E-devlet sayfasına girdiğiniz zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde uzman hekim ve işyeri hemşiresi çalıştırıp çalıştırmağınız görünüyor. Çalıştırmadığınız sürece de gerekli cezalar kesilecektir" diye konuştu.
EĞİTİM VERDİRMEYENE CEZA Ocak yasası itibariyle en az bir sigortalı çalışanı olan bütün işletmelerin tüm çalışanlarına eğitim verdirmek zorunda olduğunu belirten İş Güvenliği Uzmanı Erdoğan," İşverenlerin de bir takım sorumlukluları var. Bir kaza ya da denetleme olduğunda işveren çalışanlarına eğitim verdirmediğinden dolayı ceza alacaktır. Bürosunda en az bir çalışan istihdam eden işverenler kesinlikle yasal düzenleme hükümlerine uygun olarak 6331 sayılı Kanun ile işyeri risk analizi, temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve acil durum eylem planı yapmak veya yaptırmak zorundadır" dedi.
EĞİTİM SONRASI SINAV YAPILDI Soru-cevap bölümüyle devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği eğitiminde, son olarak katılımcılara yönelik sınav düzenlendi. Sınavlarda başarılı olan katılımcılara, önümüzdeki günlerde sertifikaları teslim edilecek.
|