Kapaklı ile Saray arasında yapımına başlanan yol skandalı, giderek büyüyor. Usulsüz yapılan ihaleden sonra, Karayolları yapılan işleri de kabul etmiyor. Kamulaştırma Büyükyoncalı ve Kapaklı arasında yapılırken, firmanın kamulaştırılmayan bölgeden işe başlaması akıllara durgunluk getiriyor.
Yol ile ilgili geçtiğimiz eylül ayında bir toplantı yapılmıştı. Bu toplantıya Kaymakam Gülihsan Yiğit, Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve Karayolları Bölge Müdürlüğü Başmüfettişi Fatih Kahya katılmıştı. Toplantının amacı; yapılacak olan çevre yolunun geçeceği bölgeden arsa ve tarlası bulunan şahısların mağdur edilmeyeceği ve Karayolları tarafından kamulaştırılan yerlerin hak sahiplerine ödemelerinin 2011 yılında yapılacağı belirtilirken, yol yapım çalışmaları başladığından kamulaştırılan yerin bedeli de bir şekilde belirtilecekti. Ancak görüyoruz ki, kamulaştırma yapılan bölge sadece Büyükyoncalı olarak belirtilip, Saray bölgesinde hiçbir kamulaştırma yapılmadan yol çalışmasına başlanılmıştır.
TOPRAK SAHİPLERİ MAĞDUR OLMAYACAK
Karayolları Bölge Müdürlüğü Başmüfettişi Fatih Kahya, "Saray Çerkezköy arasındaki yol yapım çalışmasına başlanacak. Firma bu yolu yapmaya kararlı. Buradaki en büyük sorun çevre yolun geçtiği bölgelerdeki toprak sahipleri. Toprak sahipleri bu konuda bizimle anlaşma yoluna gittikleri takdirde, asla mağdur olmayacaklardır. Proje üzerinde yapılan çalışmalarda da belki de bazı yerlerde iyileştirme olabilir. Ancak iyileştirmenin yapılmasının gerekçesi de ciddi anlamda göz önünde bulundurulacaktır. Kamulaştırma bedeli 2011 yılında hak sahiplerine verilecektir" dedi. Ancak Başmüfettişi Fatih Kahya tarafından toplantıda söylenenler ile şu anda yapılanların hiçbir alakası olmadığı görüldü.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Saray Kaymakamlığı’nın teklifi üzerine, Kapaklı Beldesi ile Saray arasındaki Karayolunun yeniden yapımını kabul ediyor. Genel Müdürlük, 21 Temmuz 2010 tarihinde yazdığı bir yazı ile bu yolun, Tekirdağ Valiliği’nin bilgisi dahilinde, Saray Kaymakamlığı tarafından ihale ile yaptırılması için Kaymakamlığa yetki veriyor. Edinilen bilgilere göre, yolun yapımına 2009 yılında karar verildi. İhalesi 13 Mart 2009 da, sözleşmesi ise 11 Mayıs 2009’da yapılan yolla ilgili olarak, Mayıs 2010 ayının sonundan, Ağustos 2010 ayının sonuna kadar yapılan yazışmalara rağmen, Kaymakamlık verilen talimatlara uymayarak, Genel Müdürlüğün açık emirlerine aykırı işlemler yürüttüğü öğrenildi.
AYKIRILIK NEREDE
“Çerkezköy-Saray Bölünmüş Yolu” adı verilen yol, 11 km, 300 metre uzunluktadır. 8.668.167.- lira sözleşme bedelli yolun Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üst Yapı Yapım İşleri’nin ihalesi, dönemin Kaymakamı Yaşar Karadeniz tarafından yapılıyor. 11 yüklenici firmanın katıldığı ihaleyi ise, MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı’nın firması kazanıyor. Nalcı’nın halen Milletvekili olduğu anlaşılınca, ihalenin iptali isteniyor. Bunun üzerine Nalcı firmadan ayrılıyor ve ihale iptal edilmiyor. Aykırılık, sadece bununla bitmiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı 1.Bölge Müdürlüğü, Kapaklı Giriş Kavşağı’ndan, Saray Girişi’ne kadar olan 11300 metrelik bu yolun ivedilikle yapımını, 13 Eylül 2010 ve 24 Eylül 2010 tarihli yazılarıyla istediği halde, yüklenici firma Genel Müdürlüğün talimatlarının aksine ve Genel Müdürlüğün bilgisi dışında, yani izinsiz olarak yolun toprak işlerini yapıyor. Böylece, şartname hükümlerine de uyulmuyor. Bu aykırılıklara rağmen, ihaleyi yapan Kaymakamlığın gerekli denetimleri ve uyarıları yapmadığı görülüyor. KUSURU HİÇ KİMSE ÜSTLENMİYOR İhaleyi yapan Kaymakam başka bir ilçeye atanınca, gelen Kaymakam konunun üzerine düşmüyor. Kaymakamın uzun süre raporlu olması ve yerine bakan vekilin de konuyla ilgilenmemesi üzerine, Karayolları Bölge Müdürlüğü harekete geçiyor. Bölge Müdürlüğü’nün gönderdiği Fatih Kahya adlı Başmüfettiş, yapılan hataların düzeltilmesini ve yolun mutlaka yapılmasını, yolun geçtiği yerlerdeki kişisel arazilerin kamulaştırma bedellerinin hak sahiplerine ödeneceğini ve yolun mutlaka tamamlanacağını söylüyor. Olayı izleyen vatandaşlar, yüklenici firmanın kamulaştırılan yerler dışındaki kamulaştırılmayan arazilerden işe başlamış olmasına, anlam veremiyorlar. Başmüfettiş yaptığı denetimde, yüklenici firmanın kamulaştırma kararı alınmayan alanlarda çalışma yaptığını ve arazi sahiplerinin bundan şikayetçi olduklarını da görüyor. Firma bu hareketiyle, Kaymakamlıkla mağdur vatandaşları karşı karşıya getiriyor. Başmüfettişin yapılan izinsiz ve aykırı işleri rapor etmesi üzerine de, Bölge Müdürlüğü son sözü söylüyor ve en son yazdığı yazıda, şartname hükümlerine uyulmadığını, izinsiz işler yapıldığını, izinsiz ve kontrolsüz yapılan işleri kabul etmeyeceklerini, bu yanlış işlere son verilmesini, yapımı hedeflenen 11.3 km lik yolun yapılmasını istiyor.
İŞİN, YENİDEN ELE ALINMASI GEREKİYOR Konu ile ilgilenen vatandaşlar, ihalenin başlangıçta usulsüz yapıldığını, Milletvekilinin ihaleyi alan firmadan çekilmesinin yeterli olamayacağını söylüyorlar. İş ilerlemeden ihalenin yenilenmesini ve daha şeffaf olmasını isteyen vatandaşlar, bu işte kusuru olan kamu görevlilerinin de hesaba çekilmesini istiyorlar. İhalesi geçen yıl yapılan bir işin aradan geçen bir yıldan fazla bir süreye rağmen başlamamasını da eleştiren ve olayın bir “skandal” olduğunu söyleyen vatandaşlar, düzgün yapılacak bir ihale ile işin hızlandırılmasını ve yolun kısa sürede bitirilmesini istiyorlar. |