301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
20 Ekim 2010 - Çarşamba 23:14 Bu haber 1894 kez okundu
 
‘Saray'ın Değerleri Sempozyumu’
SARAY Haberi


      Saray'ın Tarihi ve Kültür Değerleri Sempozyumu Saray Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda masaya yatırıldı.
     15 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirilen Saray'ın Değerleri Sempozyumu sabah saat 10.00'da başlarken, akşam saat 20.00'de sona erdi.  
    Sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı'n okunması ile başlarken, sempozyuma Kaymakam Gülihsan Yiğit, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Cumhuriyet Savcısı Adem Uğurlu, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Orak, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rahim Tarım, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güler Yarcı, Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rüya Yılmaz, Namık Kemal Üniversitesi Saray Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Deveci, İlçe Jandarma Komutanı Üstğm. Selami Keskin, İlçe Emniyet Müdürü Savaş Zengin'in yanı sıra AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Tuncel, İl Genel Meclis Üyesi Nazmi Duygu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Aydoğan, Esnaf Odası Başkanı Ali Özen, Belediye Meclis Üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
    Saray Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Namık Kemal Üniversitesi Saray Meslek Yüksekokulu ile ortaklaşa düzenlenen Saray'ın Değerleri adlı sempozyumun açılış konuşmasını Saray Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Deveci yaptı. Ardından Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kaymakam Gülihsan Yiğit ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü konuşma yaptı.

SEMPOZYUMUN EV SAHİBLİĞİNİ MYO YAPTI

     “Saray'ın Değerleri Sempozyumu”nun ev sahipliğini Saray Meslek Yüksekokulu yaptı. 
     Namık Kemal Üniversitesi Saray Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Deveci, Saray'ın Değerleri Sempozyumunda şunları anlattı:    
       "Namık Kemal Üniversitesi eğitim-öğretim veren, bilimsel araştırma yapan bir kurum olma özelliğinin yanı sıra, küresel, ulusal ve yerel sorunlara yönelik çözüm önerileri de üreten bir kurum konumunda olma misyonuna sahiptir.
     Bu kapsamda Namık Kemal Üniversitesi, Valilik, İlçe Kaymakamlıkları ve Belediyeler desteği ile öncelikli olarak değerlerin saptanması, bu değerlerin korunması, tanıtılması ve bu değerlere değerler katılması yönünde neler yapabileceği bilimsel verilerle ortaya koymak amacıyla “Namık Kemal Üniversitesi; Tekirdağ’ı daha iyi yarınlara hazırlamayı ve yörenin ekonomik, sosyal ve kültürel hareketliliğine önemli katkılar sağlamayı amaçlayan bu akademik etkinlikler, 15 Ekim 2010 tarihinde “Saray’ın Değerleri Sempozyumunu” gerçekleştirecektir. Bu sempozyumda sunulacak bildiriler ağırlıklı olarak turizm, ekoloji, tarih, sanat, etnografya, coğrafya, yer bilimleri, sosyoloji, dil ve edebiyat, su ürünleri, ekoloji, tarım ve işletmecilik gibi alanlar üzerinde yoğunlaşacaktır.  Akademisyenlerce ortaya konulacak değerler ve bilimsel veriler Saray’ın sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasına ve daha iyi tanınmasına yol açacak projelerin geliştirilmesine zemin hazırlayacaktır. Sempozyumdan sonra uzmanlar kurulu tarafından, bildiriler esas alınarak Saray değerleri, değer adı, değer türü, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi stratejisiyle birlikte listelenecektir. Bu sempozyumda sunulacak bilimsel çalışmalar, bir bildiri kitabında yayınlanacaktır" dedi.

 BAŞKAN ÇOBAN, İLK ADIM HAZİRANDA ATILDI

    Belediye Başkanı Nazmi Çoban “Saray’ın Değerleri Sempozyumu”nda söz alarak duygularını şöyle ifade etti: “İlçemizin Kültürünü yansıtacak olan bu sempozyumda bulunmaktan büyük mutluluk duymaktayım. İlkini haziran ayının ilk haftasında Mustafa – Elmas Arıcı Anadolu Lisesi, Belediyemiz ve bünyemizde oluşturmuş olduğumuz Kent Konseyi ile birlikte yapmış olduğumuz “1.SARAY VE TARİH SEMPOZYUMU” unda yöre insanımıza tarihimizle ilgili bilgiler sunmuştuk. Bu gün ilçemizde ikinci bir kültür sempozyumunun gerçekleştirilmesi Saray halkı için büyük kazançtır. Halkımızın kültür birikimini yansıtacak olan değerlerin burada işlenmesi gelecek nesillere bırakacağımız kalıcı eserlerden biri olacaktır. Saray halkının özelliklerine yönelik çalışmaların derlenip toparlanması var olan değerlerimizin kaybolmadan gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasına olanak sağlanacaktır. İlçemizde yüksek öğrenim tek temsilcisi olan Saray Meslek Yüksek Okuluna ve bağlı bulundukları Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’ne halkımıza yapmış oldukları hizmetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Sempozyuma katılarak çalışmalarını bizlerle paylaşan çok değerli bilim adamlarına halkım adına hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum. Sizlerin alın terinizin değeri biz Saraylılar tarafından bilinecektir. Saray Belediye Başkanlığı olarak halkımızın kültür değerlerine büyük önem vermekteyiz. İlçemizde yapılan birçok kültürel, sosyal ve sportif faaliyetin destekçisi olduk. Bu organizasyonda da bir paçada olsa katkıda bulunmuş olmak halka hizmet parolası ile çıktığımız yolda önümüzü aydınlatan ışıklardan biri olacaktır. Sempozyum sonunda oluşturulacak eser gençlerimize bırakacağımız en değerli miraslardan biri olacaktır. Bu tür organizasyonlar bu zamana kadar az yapılmıştır. Saray Belediye Başkanlığı, Kaymakamlık ve okullarımızla işbirliği içinde bu eksikliğimizi gidermeye çalışıyoruz. Bu yolda halkımıza hizmet etmekten asla yorulmayacağız ve daima destekçisi olacağız. Daha sonraki zamanlarda da yeni konferanslar ve sempozyumlar düzenleyerek çalışmalarımızı zenginleştirmeyi düşünüyoruz.
Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere halkım adına şükranlarımı sunuyor ve başarılı bir çalışma diliyorum” dedi.

KAYMAKAM YİĞİT, "SARAY DEMOKRATİK BİR YAPIYA SAHİPTİR"

     Saray halkı demokratik bir düşünce yapısına sahiptir diyen KaymakamYiğit, konuşmasında şunları vurguladı:
     "Saray’ın Değerleri Sempozyumunda, Saray'ın tarihi, kültürü ve sosyal yapısı ile ilgili bilimsel alanda başlatılan çalışmalar, Saray’ın demokratik bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Bu yapıya sahip olan bir topluluk her zaman geçmişini ve geleceğini çok iyi bir şekilde analiz eden bir topluluktur. Ben değişik yerlerde görev yaptım. 21 yıllık mesleki hayatımda böyle bir sempozyumu ve demokratik yapıyı burada buldum. Buradaki halkın eğitim, kültür, sosyal ve bilimsel açıdan kendini yetiştirip, değerlerine duyarlı olduğunu gördüm" dedi.

"ÜNİVERSİTELER ÖZGÜRLÜK YUVASIDIR"

     Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Nizamettin Şenköylü, konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:
     "Saray’ın Değerleri Sempozyumu’nda Saray'ın Tarih, Kültürü ve Sosyal yapısı ile ilgili bilimsel alanda başlatılan bu çalışmalar büyük bir özenle hazırlanmış olup, sunulmaktadır. Uzmanlar tarafından hazırlanan sempozyumlar tam anlamıyla bilimsel olarak hazırlanmış, bulunduğu bölgedeki tarihi, kültürü ve sosyal yapısını bilimsel olarak hazırlanıp, tam donanımlı bir şekilde sunulacaktır. Çünkü üniversiteler, özgürlük ve eşit haklardan yana olan bir kurumdur. Üniversitelerde bilimsel ve akademik çalışanlarının örgütlenme sorunların ilişkisinde yönlendirme ve planlama sorunları, Türkiye’nin yükseköğretim politikasıdır" dedi.

KATILIMCILARA PLAKET VERİLDİ

       Katılımcılara, Saray Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan plaketler verildi. Programın başlaması ile birlikte programlanan plaket töreni de sahiplerini buldu.
      Saray'ın Değerleri Sempozyumuna emek veren ve programı düzenleyenlere plaketleri verildikten sonra programa, 15 dakika ara verildi. Ardından Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan resim sergisi ve sempozyumu anlatan köşe gezilirken, ikramlar da yapıldı.


PROGRAM DEVAM ETTİ

     Programın birinci oturumunda Saray'ın Ekonomisi, Tarım ve Turizmi ele alındı. Saray'da manda yetiştiriciliği konusunda da bilgilendirmeler yapıldı.
     Prof. Dr. İhsan Soysal, " 1960'lı yıllardan bu yana ülkemizde manda yetiştiriciliği ve manda yetiştiriciliği yapan kişilerin sayısı oldukça azaldı. Diğer ülkelerde mandaya çok büyük yatırımlar yapıldığı görülürken, maalesef bizim ülkemizde bu yatırımlar her geçen gün daha da azalmaktadır. Özellikle Tekirdağ'da manda yetiştiricilerin azaldığı görülürken, yanı başımızdaki Danamandıra Köyünde çok ciddi anlamda manda yetiştiriciliği yapılmaktadır” dedi.
  Manda eti ve sütünün daha çok sağlıklı olduğunu belirten Soysal, Türkiye'nin değişik bölgelerinde manda yetiştiriciliği yapan kişilerin manda sütünün ve etinin değerlendirilmesi ve satışının yapılması için tesis kurmayı planladıkları ve bazı vatandaşların bu işi tamamıyla sektör haline getirdiği öğrenildi.
     Ayrıca İhsan Soysal, mandacılığın destek kapsamına alınarak, bundan sonra desteklerin daha da büyüyeceğini açıkladı.
      Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, Sevinç Adiloğlu ve Ali Sümer tarafından Saray ilçesinde 2004 ile 2009 yılları arasında gübre tüketimi hakkında açıklamalar yapıldı.  Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, "2004-2009 yılları arasında Saray İlçesinde gübre tüketimi incelenmiştir. 2004 yılında ilçede toplam gübre tüketimi 11.624.050 kg iken 2009 yılında bu değer 10.663.650 kg. olmuştur. Altı yıllık bir süre içerisinde gübre tüketimi %8.26 oranında azalmıştır. Buna karşılık tarım topraklarının organik madde içerikleri her geçen yıl azalmakta ve nüfus artmaktadır. Dolayısıyla yörede gübre tüketiminin azalmayıp arttırılması gerekmektedir. Bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.
      Doç. Dr. Ahmet Kubaş tarafından Saray İlçesinde Eko-Turizm konulu bir konuşma yapıldı. Doç. Dr. Kubaş, İlçenin tanımını şöyle dile getirdi: "Tekirdağ İli Saray İlçesi, kuzeyi ormanlarla kaplı doğal güzellikler üzerinde bulunmaktadır. Saray ilçesinin kuzeyinde yer alan yıldız dağları longoz ormanları, koruma alanları ve daha birçok doğal türleri barındıran zengin bir orman alanıdır. Ayrıca ulaşım kolaylığı ilçenin önemli bir turizm merkezi olabilmesi için çok önemli fırsatlara sahiptir. Bölgeye çok yakın olan Kıyıköy-Kastro korunan bir alan olup, her yaz İstanbul ve çevre illerden 50-60 bin civarında ziyaretçi ağırlamaktadır diyen Doç. Dr. Kubaş, Saray İlçesi özellikle ilçe çıkışında, Güngörmez ve Bahçeköy çevresinde turizm alanları oluşturularak ziyaretçilerin burada barınmasını sağlamaktadır" dedi.
    Saray Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hüseyin Aydın ile Beyhan Tuncer, Saray Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin Saray İlçesine sağladıkları ekonomik katkı konusunda görüş belirtti. Öğretim Görevlisi Aydın, "Yükseköğrenim yapısının önemli unsurlarından biri olan meslek yüksekokulları, nitelikli ara eleman ihtiyacının sağlanması bakımından önemli bir katkı ortaya koyarken, ayrıca bulunduğu bölge içinde hem sosyal ve kültürel alanlarda hem de ekonomik alanda önemli katkılar sağlamaktadır.
     Bu çalışma, Saray Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin Saray İlçesine sağladıkları ekonomik katkının ölçülmesine ilişkin anket çalışmasına dayalı verilerin değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur" dedi.

PROGRAMIN İKİNCİ OTURUMU

    Programın ikinci oturumunda Saray'ın Tarihi, Kültürü ve Sosyal yapısı ele alındı. Osmanlı Mülki Teşkilatında Saray Kazası konulu konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Yarcı, "Osmanlı tahrir kayıtlarında Saray adı ile geçen iskan mahalli, 14. yüzyılında Rumeli fütuhatı esnasında alınarak Türk hakimiyetine geçmiş; önceleri bir karye, zamanla nahiye ve kaza olarak teşkilatlandırılmıştır. Fütuhatın tarihi seyri dahilinde Saray 15.16. yüzyıllarında Rumeli eyaleti daha geç tarihte Edirne vilayetine bağlanmıştır. Saray-ı Vize ya da Saray-Vize adı, muhtemelen, Edirne'deki Saray kazasını, Bosna Saray, Van Saray ya da imparatorluğun diğer bölgelerinde bu adı taşıyan mülki birimlerinden ayırt etmek için kullanılmıştır. Kısaca, Vize Saray, Saray kazasından başka bir yer değil diyen Yrd. Doç. Dr. Yarcı, Saray bugün, Türkiye Cumhuriyeti mülki teşkilatında kaza statüsünü muhafaza etmekte. İstanbul'u Avrupa’ya bağlayan güzergahta iktisadi ve sosyal bakımdan gelişmiş bir birim olarak hususi bir önem taşımaktadır. Ağırlıklı olarak Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgeleri referans gösterilmek suretiyle yapılan bu araştırma, Saray'ın gerek demografik yapısına, gerek mülki idare tarihimizdeki yerine ışık tutmaktadır" dedi.

BÜYÜK TRAKYA MANEVRALARI

    Yrd. Doç. Dr. Raşit, Saray'daki Kırım Hanları ile ilgili kayıtlarda bulunan belgelere dayanarak bir konuşma yaparken, Tarih Öğretmeni Araştırmacı Ali Arslan Saray'ın Değerleri Sempozyumuna katıldı.
    Tarih Öğretmeni Araştırmacı Ali Arslan, Namık Kemal Üniversitesi Saray Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Saray’ın Değerleri Sempozyumuna katılarak Büyük Trakya Manevralarında Atatürk konulu bir sunum gerçekleştirdi. Arslan, 1937 yılında Büyük Trakya Manevralarında Atatürk’ ün bölgeye gelmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Arslan’ın o günlerin Cumhuriyet ve Posta gazetelerinden çektiği fotoğraflardan oluşturduğu ‘1937 yılında Trakya Manevralarında 4 gün’ adlı fotoğraf ve haber sergisi de büyük ilgi çekti.
     Açtığı sergi ve sunumla Saray Değerleri Sempozyumuna büyük katkıda bulunan Arslan, geçmişini iyi kavrayamayanların geleceğini kuramayacağı vurguladı.
     1937'de Büyük Trakya Manevralarında Atatürk'ün bölgeye gelmesi 17-20 Ağustos tarihlerinde manevra programı yapılmıştır diye açıklama yapan uzmanlar, Eski çağda Saray ve Saray'daki Maddi Kültür Unsurları, Milos Sürgünleri, Saray'ın Ticari hayatı, doğal kaynakları ve maliyesi, Saray'da arıcılık, Saray'da kültür ve sanat etkinliklerinin Saray İlçesinin tanıtımı, Saray'da yer üstü kaynaklarından mantar, Saray ve çevresinde bulunan su kaynaklarının ilçeye çevre yerleşim alanlarına yönelik tanıtım, Balçık Panayırından kültür ve sanat festivaline yönelik değerlerin tanıtımı, eski çağlarda Saray ve çevresi, Balkan savaşlarında ve milli mücadele döneminde Saray, Arap Kaymakamı, birinci dünya savaşında Saraylı şehitler, eko kasaba potansiyelinin Swot Analizi yöntemi ile araştırılması Karadeniz'in Saray Kıyıları Saray'ın mantar potansiyeli, Temettuat defterinde Saray, Salnameler de Saray, Yerel seçimler çerçevesinde bir siyasal katılma çalışması Tekirdağ İli Saray İlçesi örneği, Saray Tarihi, Güneşkaya ve Güngörmez Mağaraları, Kırım Girayları ve Tatar Köyleri, vergiler açısında Saray'ın değerleri konuşuldu.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
 
Etiketler:
Yorumlar
Saray Gözlem Gazetesi
Ulusal Gazeteler
Alıntı Yazarlar
Tekirdağ

Güncelleme: 18.09.2024
Bugün
18 - 24
Perşembe
18 - 24
Cuma
16 - 25
Tekirdağ

Güncelleme: 18.09.2024
İmsak
05:21
Sabah
06:47
Öğle
13:09
İkindi
16:37
Akşam
19:22
Yatsı
20:42
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Beşiktaş
6
6
0
0
2
2
2
Galatasaray
6
4
0
0
2
2
3
Eyüpspor
4
5
0
1
1
2
4
Başakşehir
4
5
0
1
1
2
5
Fenerbahçe
4
3
0
1
1
2
6
Rizespor
4
3
0
1
1
2
7
Sivasspor
4
2
0
1
1
2
8
Konyaspor
3
4
1
0
1
2
9
Samsunspor
3
1
1
0
1
2
10
Gaziantep FK
3
1
1
0
1
2
11
Göztepe
2
2
0
2
0
2
12
Kasımpasa
1
3
1
1
0
2
13
Alanyaspor
1
3
1
1
0
2
14
Hatayspor
1
2
1
1
0
2
15
Antalyaspor
1
2
1
1
0
2
16
Trabzonspor
1
0
0
1
0
1
17
Kayserispor
0
1
1
0
0
1
18
A.Demirspor
0
1
2
0
0
2
19
Bodrumspor
0
1
2
0
0
2
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı