Tekirdağ İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'den oluşan Heyet Çorlu'da bir dizi incelemelerde bulundu. Tekirdağ İl Genel Meclis Üyesi ve Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Nazmi Duygu İlimizde çevre ile ilgili olumlu gelişmelerin olduğunu ifade etti. Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ve Tekirdağ İl Genel Meclisi Üyelerinden oluşan heyetle birlikte Çorlu İlçesinde teknik inceleme gezisinde bulunduklarını, gezi neticesinde vatandaşımızı bilgilendirmek için çalışmalara başladıklarını belirttiler. Heyet tarafından Çorlu da ilk olarak Can Tekstil Fabrikasına gidilerek, fabrikanın kendi enerjisini karşıladığı gibi çevreye de enerji sattığı ve büyük seralar kurarak organik sebze ihracatı yaptığı, bünyesinde bir hayvanat bahçesi ve koşu atı yetiştirilen bir tesisin olduğu görüldü. Ayrıca tüm katı ve sıvı atıkların ayrı ayrı depolarda biriktirildiği geri dönüşüm amacıyla bu atıkların lisanslı depocular tarafından buradan alınarak geri dönüşüme kazandırıldığı da öğrenildi.
MODERN GERİ DÖNÜŞÜM Heyet ardından Eren Karton (Modern Karton) fabrikasında incelemelerde bulundu. Bu fabrikada yapılan incelemede hiç odun ve saman kullanılmadan tamamen hurda kağıtların geri dönüşümünden faydalanılıyor. Hurda kağıdın geri dönüşümüyle doksandan fazla ülkeye ihracat yapılarak ekonomiye katkıda bulunduklarını dile getiren fabrika yetkilileri, kendilerinin Balkanlar'ın ve Avrupa'nın en büyük geri dönüşüm kağıt fabrikası olduğunu söylediler.
TESİSLER SON SİSTEM Heyet daha sonra oradan ayrılarak, Çorlu'da bulunan deri fabrikalarına geçti. Deri Sanayinde incelemelerde bulunan heyet, sanayicilerle birlikte sanayiyi gezerek arıtma tesislerinin çalışmaları konusunda görüşler aldı. Arıtma tesisleri hakkında bilgi veren deri sanayi yetkilileri, Arıtma tesislerinin modern bir yapıya sahip olduğunu ve 84 deri fabrikasının arıtma işlemininin kendileri tarafından yapıldığını, arıtma sonucu oluşan atık suyla da bahçedeki ağaçların ve çimlerin sulandığını belirttiler.
PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM Heyet incelemelerine Kapodokya Plastik Geri Dönüşüm tesislerinde devam etti. Çorlu'da faaliyet gösteren Kapodokya Plastik Geri Dönüşüm Fabrikasında incelemelerde bulunan heyete bilgi veren yetkililer, tamamen çevreden toplanan atık plastiklerle çalıştıklarını ve geri dönüşüm vasıtasıyla malzemelerini elyaf haline getirerek 45 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirdiler. Heyet incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Tüm bu kuruluşlarımız teknik donanımlara sahip, iş güvenliği ve işçi sağlığına dikkat ederekson teknolojileri de kullanarak örnek birer işyerleri konumundadırlar. Bunu heyet olarak hep birlikte gözlemledik. Dileğimiz bu düşüncenin başta Trakya ve tüm ülkemiz sanayicilerine örnek olmasını" dilediler.
|