Yerel seçimlere üç kalmışken hem ilçe belediyesinin hem de Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaları sanki Saray’da seçimi pek önemsemiyorlar gibi duruyor. Saraylı her insanının uzun yıllardır çektiği en büyük sorun bozuk yol, çamur ve çukur. 2018’in yaz aylarında seçimler nedeniyle bu sorunun seçim yatırımı kapsamında çabuk giderileceğini herkes düşünüyordu fakat yine belediyeler bizleri şaşırttı. Hele bir Vize Caddesi var ki ilçenin en işlek caddelerinden. Sorumluluk sahibi Büyükşehir Belediyesi sorumsuzca davranıp buradaki çalışmayı yaz ayları çuvala girmiş gibi kışa bıraktı. Bunun faturasını tabi ki her zaman ki gibi vatandaşlar ve cadde esnafı ödedi. Yağmur suyu hattı, kaldırım ve yol yapımı üç ayı buldu. Yani koca belediye yaklaşık bir buçuk kilometrelik yolu 90 günde yapamadı. Bu 90 günün belki de yarısında cadde trafiğe kapatıldı, kapatılmasa ne olacak mecbur olmadıkça insan sokar mı aracını oraya? Tüm bunlara rağmen bu kadar hataya rağmen Büyükşehir Belediyesi ya bu hata da ısrarcı olmayı ilke edinmiş. Yol çalışması uzun bir süre durmuşken, bir iki gün daha beklemeyi akıl edememiş 31 Aralık yani yılbaşı akşamı ‘iş yaparım’ siye beklediği gün caddeyi kapatıp yol yapmaya başlamış. Tüm caddelerde hareketlilik yaşanırken Vize Caddesi’nde in cin top oynamış.
Peki bu ilk mi Saray’da tabi ki değil! Yaz ayların da Büyükşehir Belediyesi durup durup yolu kapatmak için ya Çarşamba ya Cuma, Cumartesi ve Pazar gününü bekliyordu. 2014’ten beri bir ilçede ne zaman trafik yoğun olur? Ne zaman esnaf iş yapar? Bu soruların cevabını bulamamış bir anlayış yönetiyor Saray’ı. Bu zamana kadar hep yanlış planlama diye düşünüyordum fakat artık art niyet var gibi duruyor. Bu kadar tepki istenerek toplanamaz bir kurumun üzerinde. Seçim dönemi başladığında mağdur edilen esnaf nasıl oy istemek için ikna edilecek acaba? Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak keşke çalışmaları incelemek için sabah erken saatlerde değil de öğlen saatlerinde Saray’a gelseydi de cadde esnafına bir uğrayıp onlarla görüşseydi. O zaman belki yapılan hataları görürdü. Ve ya keşke Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban görevinin sonlanmasına sayılı günler kalmışken en azından bir kere de olsa bu konuda Büyükşehir Belediyesini uyarsaydı.
Ama görünen o ki Saray, Tekirdağ genelinde pek önemsenen bir ilçe durumunda değil. Bu sadece Büyükşehir Belediyesi açısından değil, iktidar partisince açısından da Saray önemsenmiyor. Siyasetçilerin pragmatik bakış açısı nedeniyle Saray’dan gelecek olan tepkilerin pek bir önemi yok. 38 bin seçmeni bulunan Saray il genelinde her seçimde bir etki yaratamıyor. Yani Saray’dan gelecek olan on bin 15 bin oyun pek bir önemi yok. Nüfus 49 bin değil de 149 bin olsaydı bir caddenin yapımı 3 ay sürmez, yılbaşı akşamı en işlek caddelerden biri trafiğe kapatılmaz, devlet dairelerinde kadro sıkıntısı bu kadar olmaz, başlatılan yatırımların neredeyse hepsi yarım bırakılmazdı. Saray ile etki yapabilecek bir konumda olsa yıllarca çamurda yürümez, sağlığı için çevre ilçelere gitmez, sabah 4’te kalkıp sıra almaya gitmez, seçim var mı yok mu ikilemini yaşamazdı.
Saray’da ki siyasetçiler her şeye rağmen yaşadıkları ilçeye faydası olması için çalışmayı amaç edinmiş olsa; eksikliği gidermek için sorumlu kurumun kapısının da yatar, ortaya proje koyup bunu gerçekleştirmek için var gücüyle çalışır, Saray’ı yaşanır bir kent haline getirirdi. Ama neden yapsınlar ki CHP’den kim çıkarsa çıksın seçimi alacak, diğer partilerden kim çıkarsa çıksın seçimi kaybedecek, bu anlayışla kaybeden hep Saray olacak. Bu anlayışla Saray, çağın 20-30 yıl gerisine kalmaya devam edecek. Hani iktidarın ‘Eski Türkiye’ söylemi var ya, işte onu merak edenler Eski Türkiye’nin canlı örneğini Saray’da görebilir.