DOLAR 35.51 ₺
EURO 36.63 ₺
STERLIN 43.37 ₺
G.ALTIN 3,051.35 ₺
Ç.ALTIN 4,987.78 ₺
BİLEZİK 2,782.17 ₺
BTC 94,706.29 $
ETH 3,143.70 $
BİST 9,715.86

Tekin Sönmez

Tekin Sönmez

İSO-9001 Aldatmacası!

Yayınlama: 4 Ekim 2018 Perşembe 10:43 Okunma: 2753

Satılan ürünlerin çoğunun, hatta tamamına yakınının üzerinde, “İSO-9001 Kalite Belgelidir” ibaresi yazılıyor. Yani, “Ürünümüz denetimden geçmiş ve kaliteli olduğu belgelenmiştir.” denilmek isteniyor. Sakın inanmayın.

   Değerli okuyucularım;  İnsanları aldatmak, argo tabirle kazıklamak türlü türlü. Bunlardan biri de, satışa sunulan çeşitli ürünlerin üzerine konulan İSO işaretleri. Mesela, İSO-9001, İSO-14001, İSO-18001,  İSO-

22000 gibi…

    Bunlardan en yaygın olan İSO-9001 Kalite Bilgesi işareti.

    Bütün bu İSO’lar, sözüm ona “Kalite Yönetimi Sistemi” ni ortaya koyuyormuş. İSO-9001 Ürünlerin kalitesini belirlerken, İSO-14001 Çevre Yönetimini, İSO-22000 Gıda Güvenliği Sistemini belirlermiş vs.

                            İSO’LAR, ULUSLARARASI  BİR UYGULAMA

       Sistem; Kalite, Çevre, İş Güvenliği, Profesyonel danışmanlık, Eğitim belgelendirme işlemleri denetimi ve takibi için, “Uluslararası Standartlar Organizasyonu” adıyla,  ta 1947 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde kurulmuş.

      Bizde adını duyurması daha çok 2015 yılında olmuşsa da, daha önce de denenmek istenmiş. Ne var ki, her güzel şeyi, rezil ve perişan edip yüzümüze gözümüze bulaştırdığımız gibi, İSO’lar da uğradıkları kepazeliğin içinde kaybolmuşlar ya da ilgi çekememişler, güven kazanamamışlar.

                İSO’ları ürünlerinizde kullanabilmek için, önce ürününüzün kaliteli bir ürün olduğunu gösterip ya da kanıtlayıp, konu ile ilgili mercie başvurmanız gerekiyor.

     Size, İSO kalite belgesi verecek olan bu merci tarafından, onların kendi yöntemleri ile denetlenip, sınıfı geçmeniz lazım.

     Buraya başvururken, öncelikle bir de ücret ödeyeceksiniz. Parayı bastırıp sınıfı geçtiğiniz takdirde, size bu belgeyi veriyorlar. Siz de, ürününüzün üstüne mesela, “Ürünümüz, İSO-9001 Kalite Belgelidir” ibaresini yazıp, ya da verilen bandrolü yapıştırıp, piyasaya (satışa) sürebiliyorsunuz.

      Ürünü satın almak isteyenler, bu işareti ya da ibareyi gördükten sonra, ürününüzün denetimden geçtiğini ve kaliteli bir ürün olduğunu anlayacaklar ve gönül rahatlığı ile satın alacaklardır.

                                                   DURUM BİZDE ÖYLE Mİ?

     Elbette öyle olması lazım. Ancak öyle olmadığı, konuyu iyi bilenler tarafından ısrarla söyleniyor. Ve, bu kişiler bizdeki uygulamaya “İSO Aldatmacası ya da İSO Kandırmacası veya İSO Kazıklaması” diyorlar. Biraz açalım.

    İSO yetkisi ya da bandrolü almak isteyenlerin, bu mercie başvurduktan sonra,  kendi vatandaşlarımızdan olan yetkililerin ürünün ciddi bir denetimini yaptırmadan bu belgeyi verdikleri, yani isteyen herkesin parayı bastırınca bu belgeyi kolayca alabildiği ısrarla söyleniyor.

    Bendeniz, buna inanıyorum. Çünkü, üzerinde “Ürünümüz, İSO bilmem kaç kalite belgelidir.” yazmayan ürün yok gibi. Öyle ki, kaba tabirle kimi dandik, daha açık ifadeyle kalitesiz/sıradan ürünlerde de bu işareti görünce, bunun bizdeki uygulamasının  gerçekten bir aldatmaca olduğu anlaşılıyor.

    Parayı bastıranın bu belgeyi alıp, ürünün üstüne yazması, her ürün için artık güven vermiyor.

      Vatandaşlarımız, bu konuda daha duyarlı olmalıdır. Üzerinde her İSO yazan ürünün kaliteli olduğuna inanmamaları gerekiyor.

      Tıpkı, şişirilen fiyat etiketlerine yüksek rakamlar yazıp, üstleri  çizildikten sonra düşük fiyatlar yazarak,  “İndirim yaptık” dedikleri gibi halk kandırılıyor. Kandırmaca da bu kadar olur. Bizden söylemesi.

 

 

       

 

google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4