DOLAR 35.57 ₺
EURO 36.56 ₺
STERLIN 43.29 ₺
G.ALTIN 3,094.15 ₺
Ç.ALTIN 5,064.89 ₺
BİLEZİK 2,825.19 ₺
BTC 100,754.79 $
ETH 3,365.84 $
BİST 9,977.94

Tekin Sönmez

Tekin Sönmez

Atatürk Kültür Merkezi

Yayınlama: 6 Kasım 2017 Pazartesi 17:48 Okunma: 2919

     İstanbul’un önemli kültür eserlerinden Atatürk Kültür Merkezi, yıkılıp yeniden yapılacak. Bu, AKP iktidarının faydalı bir işi olacak. Merkez, İstanbul’un simge eserlerinden biri olacak.

     Çağdaş ulusların sadece kendileri için değil, evrensel kültür ve bu kültürü içeren çağdaş eserleri ve yapıtları vardır. Amerika’nın Özgürlük Heykeli, Fransa’nın Eyfel Kulesi gibi… Bizim de öyle bir eserimiz olmalıydı, oldu.

       İstanbul’un göbeği sayılan Taksim Meydanı’na bir Kültür Merkezi açıldı. Büyük bir yapıttı. 1969 yılında açılan bina, bir yıl sonra bilinmeyen bir sebeple yandı ya da yakıldı.

     Yanan bina, öyle bırakılmadı. Yeniden onarılıp, 1977 yılında tekrar hizmete açıldı. Sergi salonlarından tutun da, içinde Opera, Bale, Tiyatro ve Konser Salonları dahil, çeşitli sanat etkinlikleri için hazırlanmış mekanlar vardı.

    İkinci açılışında Atatürk Kültür Merkezi olarak faaliyete geçen binada, bendeniz de kısa bir süre İstanbul Kültür Müdür Vekili olarak çalıştım.

     Bina için “muhteşem bir yapıt” denilemez, ancak görenlerin takdirini kazanıyor, yabancılar bile onu önemsiyordu.

     Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldikten sonra, sanat anlayışının farklılığından bu binada sergilenen sergi ve oyunlara itibar etmedi.

    Mesela, Operayı hiç benimsemediler. Zaman içinde yöneticilerini değiştirdiler ve binada yapılan etkinliklerin dozunu azalttılar.

     2008 yılına gelindiğinde, binadaki bütün faaliyetleri durdurdular. Böylece, binayı kullanılamaz hale getirdiler.

    Bu durum, onların sanat anlayışına bağlandıysa da, onlar “Bu bina İstanbul’un şöhret ve cesametine yakışmıyor. Buraya daha büyük, daha görkemli bir bina bir sanat merkezi yapılmalı” diyerek, yıkılıp yerine yeni bir bina yapılmasına karar verdiler.

                                KÜLTÜR MERKEZİ YENİLENECEK

    Bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan projeye göre, mevcut bina yıkılacak, etrafını kaplayan 20 dönümlük boş alan da içine alınarak, yeni ve muhteşem bir bina yapılacak.

         Adı, “Opera binası” olacak olan yeni bina, 2021 yılında faaliyete geçebilecekmiş.

 Çok da iyi olacak. Çünkü, İstanbul’un böyle bir sanat merkezine ihtiyacı var. Ne var ki, binanın 2021 yılına yetiştirileceğine katiyen inanmıyorum.

   Daha yeni öğrendik ki, 20 yıldan beri yapımı süren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası, Ankara’da henüz tamamlanamadı. Ne zaman tamamlanacağı da belli değil.

     Umarım, bu binanın yapımı öyle uzamaz. Uzamamalı da. Çünkü, dünyanın dikkatini çekecek olan böyle bir yapıtın kısa sürede tamamlanıp, hizmete açılması gerekir.

      Binanın zamanında tamamlanamayacağına dair ikinci bir kuşkum da, AKP’nin 2021 yılına kadar siyaset mezarlığında yeri almasından endişe etmekteyim.

    Yeni bir duyuma göre, binadan Atatürk adının kaldırılacağı, yerine “Yunus Emre Kültür Merkezi” denileceği söyleniyor. Bu doğru değil. Yunus Emre, Operanın ne demek olduğunu bilemeden, bu dünyadan göçtü gitti.

     Partiler geçici olsa da, devletin devamlılığından ötürü 2021 yılı için umutluyum.

     Bu hayırlı iş için iktidarı tebrik ediyorum. Yeni yapılacak Atatürk Kültür Merkezi ya da Atatürk Opera Binası için gönlüm, onlarla beraber.

google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4