Son günlerde yapılan zamlar sokaktaki vatandaşın gündemini oluşturdu. Elektriğe, doğalgaza ve mazota yapılan bu zamları vatandaşlar hükümetin politikası olarak değerlendirirken, halkın zammı kaldıramayacağı söyleniyor
Bütçe açığı beklentilerin üzerinde geldi, hükümet zam kararlarını art arda açıkladı. Akaryakıt, içki ve otomobildeki fiyat artışlarını, elektrik ve doğalgaz zammı takip etti. Son açıklanan zamlar ilk başta ekmek fiyatını etkileyecek. Sırada, süt ve süt ürünleri, et ve temel gıda ürünleri bulunuyor.
VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Vatandaş ise yapılan zamlara oldukça tepkili. Bu son zamların insanlığa sığmadığını ve halkın bu zamları kaldıramayacağını düşünen Mehmet Bilgiç, “Kara kara düşünüyorum. Bu kışı nasıl geçireceğiz diye. Battaniyenin altında oturup sokağa çıkmasam mı diye düşünüyorum'” dedi.
ARTIK DAHA PAHALI YİYİP DAHA PAHALI GİYECEĞİZ
Yapılan zamlar gıda sektöründe de etkisini gösterdi. Önümüzdeki günlerde soframızdan eksik etmediğimiz ekmeği daha pahalı yiyeceğiz. Ekmeği 1 liradan, sütü yüzde 12, peyniri yüzde 10 zamlı alacağız.
TEKSİTİL SEKTÖRÜ DE NASİBİNİ ALACAK
Elektrik, doğlagaz zamları fabrikalardaki giderleri de arttırdı.Yani zamlardan tekstil sektörü de nasibini alacak. Önümüzdeki günlerde 20 TL'den aldığınız bir pantolonu 22 TL'ye alacağız.
ENFLASYON ZAMLA BESLENDİ
Gıda, ulaştırma ve konut fiyatlarındaki zamların yanı sıra, alkollü içecekler ve akaryakıttaki ÖTV artışının da sınırlı etkisiyle eylül ayında enflasyon da 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre eylül ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 1,03 oranında arttı. TÜFE’de ağustos sonunda yüzde 8,88 olan yıllık enflasyon eylülde yüzde 9,19’a çıktı.
ÜFE’de ise yıllık enflasyon yüzde 4,56’dan 4,03’e geriledi. TÜFE’deki artışın ana nedeni gıda, ulaştırma ve konut fiyatlarındaki artışlar oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatlar eylülde aylık bazda yüzde 2,14 artış gösterirken, bu grubun aylık enflasyon artışına katkısı ‘artı 0.56’ puan olarak gerçekleşti. Ulaştırma fiyatları petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 1,65 artış göstererek, aylık enflasyona ‘artı 0.28’ puan katkıda bulundu. Gıda ve ulaştırma fiyatlarındaki artışların aylık enflasyona toplam etkisi ‘artı 0.83’ puan oldu.