DOLAR 35.39 ₺
EURO 36.55 ₺
STERLIN 44.07 ₺
G.ALTIN 3,018.54 ₺
BTC 96,886.27 $
ETH 3,386.65 $
BİST 9,964.84

Yerel Festivallerde, Yerel Sanatçılar da Olur

3584
Yayınlama: 24 Eylül 2009 Perşembe 19:30 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Yerel Festivallerde, Yerel Sanatçılar da Olur
Bu yıl, 22, 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde 4 üncüsü yapılacak olan “Saray Bahar ve Kültür Festivali”nin, hazırlıkları başladı. Kaymakam Yaşar Karadeniz’in öncülüğünü yaptığı festival, her yıl biraz daha renkleniyor ve ilgi çekiyor. Festivali izlemek için, artık Saray’ın dışından da gelenler var.

        Festivalde, mesela bir Kiraz ya da bir Kayısı Festivali’ndeki gibi, Saray’ın üretime yönelik belirli bir özelliği olmamasına rağmen, ilçemizin doğasının güzelliği ve cazibesi yetiyor. Şehirde, en azından bir sosyal canlanma ve hareketlilik gözleniyor. Kimi esnafın, açılan stantlarda ürünlerini tanıtma ve kısa bir süre için de olsa, satma imkanı ortaya çıkıyor.

        Festivalin, halkımız için ilginç yanı ise, çeşitli sanat etkinliklerinin sergilenmesi  ya da sahnelenmesi oluyor. Bunlardan, davet edilen sanatçıların verdikleri açık hava konserleri, doğrusu festivalin tadını çıkarmaya yetiyor.

 

             YEREL FESTİVALİN, YEREL SANATÇILARI DA OLUR

       Festivallerde genellikle, halk arasında tanınmış ve sevilen sanatçıların gösterileri büyük ilgi çeker. Her biri profesyonel olan bu sanatçılar, festivale öyle bedava gelmezler. İstedikleri ücretler de, bazen dudak uçuklatabilir. Nitekim, geçtiğimiz yıllarda davet edilenlerin bazılarına büyük miktarlarda ücret ödendiği söylendi. Halk, beğendikten ve keyif aldıktan sonra, ödenen ücrete pek bakılmaz.

      Ne var ki, yöresel festivallerde, yöresel sanatçıların da yer alması, yörenin tanıtımı ve yetiştirdiği değerlerin ortaya çıkarılması bakımından gerekli ve faydalıdır. Halk, bu gibi etkinliklerde, kendi yetiştirdiği değerleri de görmek, izlemek ve alkışlamak ister.

      Geçtiğimiz yıllarda, Saray’da buna dikkat edildi. Sanatsal etkinliklerin içine, ilçedeki yetenekler de dahil edilip, festival biraz daha renklendirildi. Mesela, öğrencilerin hazırladıkları kimi etkinlikler, büyük takdir gördü.

 

        MESELA, SÜLEYMAN ERDEGÜL HOCA, BU YIL NEDEN YOK ?

     Saray’ın yetiştirdiği değerli Müzik adamı, hemşehrimiz Süleyman Erdegül’ü, üç yıldan beri, öğrencileriyle birlikte festivalde görüyoruz. Zevkle izliyoruz ve tekdirle alkışlıyoruz. Yetiştirdiği öğrencilerle ve festival dışında verdiği konserlerle de dikkat çeken Süleyman Hoca ve ekibinin, bu yıl festival programına alınmadığını öğrendik. Ama, sebebini öğrenemedik.

        Öğrencilerine keman ve gitar öğreten ve çaldıkları enstrümantal parçalardan başka, koro ve solo programlarıyla da her konserinde büyük takdir toplayan bu gurubun programda  olmaması, festivalin amacına da uygun düşmüyor.

      Bir kere daha tekrar edelim. Yerel festivallerin, yerel sanatçıları da olur. Festival demek, zaten o yörenin belirgin özelliklerini ve değerlerini ortaya çıkarmaktır.

      O sebeple, program kesinleşmeden bu hatanın düzeltileceğini umut ediyor ve bu gurubun da, programa dahil edilmesini bekliyoruz.

 

              BU YIL, BELEDİYENİN DAHA ÇOK İLGİSİ BEKLENİYOR.

      Geçtiğimiz yıllarda, Saray Belediyesinin  festivallere hemen hiçbir ilgisini ve desteğini göremedik. Esasen, bu tür etkinlikler daha çok, yerel yönetimler tarafından düzenlenir ya da desteklenir.

      Bu yıl, başta Belediye Başkanı olmak üzere Belediye yöneticileri değiştiğine göre, festivale Belediyenin daha çok  destek olacağı umut ediliyor. Belediyenin maddi katkılarıyla, festivalin zenginleşeceği ve daha çok etkinliğin programa alınabileceği  tahmin ediliyor.

        Bu arada, ilçedeki iki olumsuz görünüm, festivali gölgelemeye yetiyor. Birincisi, festival süresince Saray’daki motorlu araç sayısı daha da arttığından, iyi bir trafik düzeni sağlanamıyor.

        İkincisi ise, yıllardan beri ilçenin ön görünümündeki yarım kalan bazı inşaatların, bir tuğla yığını  halinde görünmesi ve enkaz halini alması, ilçeye kötü bir görünüm veriyor. Mesela, İstanbul Caddesi’nde (Akbank karşısı) ve Recaibey Sokak’da olduğu gibi.Belediyenin bu inşaatların sahiplerini bulup, “Arkadaş, nasıl ki evinde radyoyu ya da televizyonu sonuna kadar açıp, bu ev benim evim deyip, komşularını rahatsız etmeye hakkın yoksa, bu inşaat ve arsası benim deyip, şehirde böyle görüntü kirliliği yapamazsın ve şehri çirkinleştiremezsin” demeli ve bu çirkinliğe son vermelidir.

        Festivallerin bir amacı da, o yöreyi tanıtmak olduğuna göre, bu görünümler iyi bir tanıtım sağlayamıyor ve tam  tersi oluyor  Bu konuda, görev yine Belediyeye düşüyor.

      Yeni seçilen Başkan ve Belediye yönetiminin, bu yılki festivale nasıl yaklaşacağını, herkes gibi biz de merak ediyoruz. Halkımızı mutlu edeceğine ve ilçemizin tanıtımına biraz daha yararlı olacağına inandığımız 4 ncü festivali hazırlayanlara, başarılar ve kolaylıklar diliyoruz.

İlk Yorumu Sen Yaz
code