Vatandaşın cebine göz diken, Halkçı Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve yönetimi, bir yıl boyunca TESKİ üzerinden tahsil edilen paranın kime gittiğini bilmeyecek kadar ilgisiz, beceriksiz ve basiretsiz bir yönetim anlayışına sahip.
“Halkçı Başkan Nazmi Çoban” sloganıyla seçim meydanlarına inen Nazmi Çoban ve yönetimin katı atık toplama bedelinde uyguladığı yöntem vatandaşlardan tepki görüyor. Zorunlu olmamasına rağmen geçtiğimiz yıl vatandaşlardan katı atık parası tahsil eden Saray Belediyesi 2016 yılında bu ücreti 4 TL ye çıkardı.
Saray Belediyesi Ocak meclis toplantısının 2 oturumunda aldığı karar ile katı atık toplama bedelini 3 lira 73 kuruştan 4 liraya çıkardı. Vatandaşlar tarafından yüksek bulunan ve aylık bazda su faturalarına yansıtılan katı atık toplama bedeline zam yapılması vatandaşlar tarafından tepki çekti. Türkiye genelinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin çeşitli il ve ilçe yönetimleri tarafından mahkemeye katı atık toplama bedeline CHP’li Saray Belediyesi tarafından zam yapılması vatandaşların tepkisine neden oldu. Tekirdağ’daki ilçeler içerisinde en yüksek katı atık toplama beledini alan belediyeler arasında yer alan Saray Belediyesi’nin yüksek fiyata rağmen zam yapması vatandaşların cebindeki paraya mı göz dikildi sorusunu akıllara getirdi.
FİYATLAR TAVANDAN HİZMET TABANDAN
Saray Belediyesi tarafından vatandaşlardan aylık bazda 4 TL katı atık toplama ücretinin alınacak olması gözleri Tekirdağ’ın diğer ilçelerine çevirdi. Çevre Temizlik vergisinin yanında ilçe genelinde katı atık toplamak için konutlardan ayda 4 TL toplayacak olan Saray Belediyesi katı atık toplama bedelinde de zirveye oynuyor. Tekirdağ genelinde birçok belediye tarafından kullanılan su bazından alınan katı atık toplama bedeli Saray’da aylık bazda faturalara yansıtılıyor. İnternet ortamında yapılan kısa bir araştırma Saray Belediyesi tarafından tahsil edilen katı atık toplama bedelinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Tekirdağ genelinde en yüksek katı atık toplama bedeli 5,90 TL ile Malkara’da tahsil ediliyor. Saray Belediyesi yaptığı son zam ile zirveye bir adım daha yaklaştı. Temizlik işleri için toplanan onca bedele rağmen Saray Belediyesi’nin envanterinde konteynır yıkama ve dezenfektan aracı bulunmuyor. Yaz aylarında oluşan kokuyu önlemek ve çevreye saçılan mikropların azaltılması için oldukça gerekli olan bir aracında envanterde olmaması alınan ücretler tavandan ama hizmet tabandan yorumlarının yapılmasına neden oldu.
UYGULAMA BİR ÇOK DEFA MAHKEMELİK OLDU
Katı atık toplama bedeli ülke genlinde bir çok davaya konu oldu. Belediyelerin asli hizmeti olan temizlik işleri vatandaşlardan ek para talep edilmesinin yanlış olduğunu düşünenler mahkemelerin yolunu tuttu. 2012 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ali Demirçalı konuyu yargıya taşımıştı. CHP il ve ilçe yönetimleri tarafından konu değişik zamanlarda birçok defa daha mahkemeye taşındı.
AYLIK BAZDA ALIMLAR BELEDİYLERİN İŞİNE GELİYOR
Saray Belediyesi katı atık toplama bedelini aylık bazda alan belediyeler arasında yer alıyor. Aylık bazda alınan katı atık toplama bedelleri belediyelerin işine geliyor. İlçe evleri bulunan vatandaşlar evlerini kullanmasa dahi bu bedeli ödemek zorunda kalıyorlar. Aylık bazda alınan ücret ile toplanmayan çöpün parası tahsil ediliyor. Geçtiğimiz günlerde gazetemizde şikayetlerine yer verdiğimiz Mustafa Sunter oturmadığı evi için ödediği katı atık parasını belediye meclisine taşımıştı. Sunter belediye meclisinde şikayetini dile getirmesine rağmen bir karşılık bulamadı.
MECLİSTE BİLGİ KARMAŞASI YAŞANDI
Ocak ayı meclis toplantısında da şikayetini dile getiren Sunter’in ardında meclis üyeleri arasında bilgi karmaşası yaşandı. Yaşanan bilgi karmaşasının arasında zam tarife kabul edildi.
KİM NASIL VE NE KADAR ALIYOR
Saray Belediyesi tarafından katı atık bedelinin aylık bazdan alınmaya devam edilmesi ve Mustafa Sunter’in şikayeti diğer belediyelerin tahsil ettikleri ücretleri ve ücret tarifelerini gündeme getirdi. İnternet ortamında yapılan kısa bir araştırmanın ardından Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Malkara, Ergene, Muratlı ilçelerinin ücretlerin belirlenmesinde uyguladıkları yöntem ve aldıkları ücretler ortaya çıktı. İnternet ortamında meclis kararlarının tamamını şeffaf bir şekilde paylaşan belediyelerin ücret tarifeleri vatandaşlar tarafından kolayca ulaşılabiliyor. Yapılan kısa araştırma Çorlu, Çerkezköy ve Ergene’nin katı atık toplama ücretini vatandaşların kullandığı su tüketimine göre belirlediği, Kapaklı, Muratlı ve Malkara’nın aylık bazda belirlediğini gösterdi. Vatandaşların su tüketimine göre katı atık toplama bedeli tahsil eden belediyelerden Çerkezköy Belediyesi metreküp başına 40 kuruş, Ergene metreküp başına 50 kuruş, Çorlu metreküp başına 60 kuruş alıyor. Aylık bazda alan belediyelerden Kapaklı aylık 2 lira 53 kuruş, Muratlı 3 lira 50 kuruş, Malkara 5 lira 90 kuruş, Saray ise 4 TL almakta.
SARAYLI VATANDAŞIN GÜNAHI NE?
Belediyenin asli görevi olan temizlik işini için aylık olarak ekstradan 4 TL gibi ücret ödemek zorunda kalan Saraylı vatandaşların günahı ne? Zor şartlar altında çalışarak geçimini sağlayan vatandaşların ekstradan belediyeye görevini yerine getirmesi için yüksek ekstradan para ödemesi ve talep edilen ücretin bölge şartlarına göre yüksek olması vatandaşların tepkisine neden oluyor.