CHP Milletvekili Gürer’in uyuşturucuyla mücadele kapsamında hayata geçirilen uygulamalarla ilgili soru önergesine Sağlık Bakını Koca yanıt verdi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2018 yılından bu yana, “Alo 191 Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattını” arayanların sayısının, 129 bin 876 olduğunu açıkladı. Bakan Koca, arayanların yüzde 60’ının tedavi olma talebiyle başvuru yaptığını belirtti.
RAKAMSAL VERİLER KAYGI VERİCİ
Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uyuşturucu bağımlılığının her yıl biraz daha arttığı ülkemizde, bu sorunla yapılan mücadelede elde edilen sonuçlarla ilgili rakamsal verilerin açıklanması için Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, öneresinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“2018 yılından itibaren ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattını arayan ve destek isteyen bağımlı sayısı kaçtır?
Bağımlı kişilerin arasından tedaviyi kabul eden ve madde bağımlılığını bırakan sayısı kaçtır?
Bağımlılık tedavisini yarıda bırakan ve sisteminizin takip üstesinden çıkan kişi sayısı kaçtır?
Son 2 yılda uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır?
Eczanelerden temin edilebilen ve bağımlılık yaptığı için yasaklanan ilaçlar hangileridir?”
ALO 191’İ HER VATANDAŞ ARAYABİLİR
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Koca, Alo 191 Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nın sadece bağımlı bireylerin değil onların yakınlarının ve konuyla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşların arayabildiği bir çözüm merkezi olduğunu belirtti.
ARAYANLARIN YÜZDE 60’I TEDAVİ OLMAK İSTİYOR
Bakan Koca, Alo 191’i 2018 yılından bu yana 129 bin 876 kişinin aradığını belirterek, “İlgili hattı arayan bireylerin yaklaşık yüzde 60’ı tedavi olma talebiyle hattı aramaktadır. Danışma hattı tarafından uyuşturucu kullandığını beyan eden kişilere bağımlılık risk değerlendirmesi yapılmakta ve tespit edilen risk düzeyine göre birey uygun tedavi kurumuna yönlendirilmektedir. Tedavi kurumunda tedaviye yönelik sunulan hizmetlerin yanı sıra ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı tarafından, arayan kişinin kabul etmesi halinde belirli periyodlarla geri dönüş aramaları yapılmaktadır. Danışma hattımız tarafından 2018 ve 2019 yıllarında 75.906 geri dönüş araması yaptık. Bu görüşmelerde bağımlılık tedavisi gören bireyler yapılan motivasyonel görüşmelerle tedavi sürecinin sürdürülmesine yönelik desteklenmekte, ihtiyaçlarına göre yeniden tedavi merkezlerine ya da İŞ-KUR, sosyal hizmet birimleri gibi ihtiyaçlarına göre ilgili diğer kuramlara yönlendirmektedir” açıklamasında bulundu.
58 İLAÇ YEŞİL REÇETE KAPSAMINA ALINDI
Bakan Koca, “Pregabalin etkin maddeli ilaçların suiistimaline yönelik Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ulaşan şikayetler sonucu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilimsel Danışma Komisyonları tarafından alman karar gereğince 01/04/2019 tarihinden itibaren ‘Pregabalin’ içeren ilaçlar, ‘yeşil reçeteye tabi ilaçlar’ kapsamına alınarak ilaç suiistimalinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Bununla birlikte ‘Pregabalin’ etkin maddesi içeren ülkemiz piyasasında 58 adet ruhsatlı ilaç bulunmaktadır” dedi.
DAHA ETKİN MÜCADELE ŞART
Önerge sahibi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise uyuşturucuyla mücadelede daha etkin uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan çalışmaların varlığına karşın sorunun yaygınlaştığına dikkat çeken Gürer tüm kesimler ile birlikte madde bağımlılığına karşı daha kapsamlı mücadele gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.