Toprak Mahsulleri Ofisi'nin iki yılın ardından fiyat açıklayarak alım yapacağını duyurması üreticiler tarafından sevinçle karşılanmıştı.
Toprak Mahsulleri Saray Ajans Amirliği tarafından 29 Haziran tarihinde başlanılan buğday alımlarında 25 günde yaklaşık 21 bin tona ulaşıldı. Üreticilerden alınan buğdaylar depolar dolu olduğundan dolayı TMO Saray Ajans amirliği tarafından kiralanan arazilerde oluşturulan toprak altı depolarda istifleniyor.
Çevre ilçelerdeki ofislerin kapatılmasının ardından hizmet sahası oldukça genişleyen TMO Saray Ajans amirliğine devlet tarafından yeterli yatırımın yapılmaması üreticilerden tepki topluyor.
Yaklaşık bir aylık süre içerisinde 21 bin ton alıma ulaşan TMO Saray Ajansı'nın hasat mevsimi sonunda alımlarının 50 bin tona ulaşması bekleniyor. Üreticilerden alınacak yaklaşık 50 bin ton buğday depoların yetersiz olmasından dolayı toprak altında saklanmak zorunda kalacak.
AĞUSTOS SONUNA KADAR RANDEVULAR DOLU
İki yılın ardından üreticilerin ürünlerini yeniden almaya başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi üreticilerin ofislere yığılmasını engellemek ve üreticileri kuyruk sıralarından kurtarmak için başlattığı randevu sistemini uygulamaya devam ediyor. Saray, Çerkezköy, Vize, Kapaklı ile Çorlu ve Silivri'nin bir bölümüne hizmet veren TMO Saray Ajans Amirliğinde randevuların Ağustos ayı sonuna kadar dolu olduğu, yeni randevuların ancak bu tarihten sonra verilebildiği öğrenildi.
ÜRETİCİLER ÇELİK SİLO İSTİYOR
Ürünlerini dökmek için TMO Saray Ajans amirliğine gelen üreticiler depoların dolu olması nedeniyle ürünlerini toprak altı depolardan saklanacak olmasına tepki gösterdi. Bu çağda böyle bir saklama koşuluna ihtiyaç duyulmaması gerektiğini belirten üreticiler, "Bizler emek vererek ürettiğimiz ürünleri devlete satıyoruz, devlet onları alıp ilkel bir depolama şekli ile depoluyor. Yaşadığımız çağ ve teknolojinin geldiği durum için toprak altı depolama utanç verici bir durum. Devlet bölgeye bir çelik silo yatırımı gerçekleştirmesi gerekiyor. Toprak altı depolarda ürünlerin zayi olma ihtimali daha yüksek. Çevre ilçelerde yer ofislerin kapatılmasının ardından Saray'daki yoğun arttı ve depolar yetersiz kalmaya başladı. Devlet bölgeye çelik silo yatırımı yapmayarak ürünleri toprak altında çürümeye terk ediyor" diyerek tepkilerini ve isteklerini dile getirdiler.
"YEREL SİYASETÇİLER TARIMA SAHİP ÇIKMIYOR"
Yerel siyasetçilerin tarım konusu ile hiç ilgilenmediklerinden yakınan üreticiler, "İlçedeki siyasi parti temsilcileri ve bölge milletvekilleri maalesef bölgemizdeki tarımsal sorunlara karşı biraz duyarsız. Çevre ilçelerdeki ofislerin kapanmasının ardından yoğun arttığı Saray'a çelik silo yatırımı yapılması gerektiğini hiçbiri gündeme getirmedi. Siyasetçiler ilçenin ve bölgenin bu ihtiyacını görmezden gelerek, konu hakkında hiçbir girişimde bulunmadılar. Maalesef siyasetçilerimiz diğer konularda olduğu gibi bu konuda da sınıfta kaldılar. İktidar partisi önünü açtığı buğday ithalatı ile bizim ürünlerimizi toprak altında çürümeye terk etti" diyerek siyasi parti temsilcilerine tepki gösterdiler.
ÇEVRE İLÇELERDEKİ OFİSLERİN KAPATILMASI SARAY'IN YÜKÜNÜ ARTTIRDI
Kapaklı, Çerkezköy ve Vize gibi ilçelerde bulunan ofislerin kapatılması TMO Saray Ajans Amirliği'nin sorumluluk alanının hızlı bir şekilde genişlemesine neden oldu. Kapatılan ofislerin depolarının da kapatılmasının ardından toprak altı depolama yöntemi gün geçtikçe daha fazla ürün için kullanılmaya başlandı. Kapatılan ofislerle birlikte kullanımdan çıkan depoların yerine TMO Saray Ajans Amirliği'ne hiçbir yatırım yapılmaması üreticilerin şikayetlerinde ne kadar haklı olduklarını bir kez daha ortaya koydu.
ALIM 50 BİN TONA YAKLAŞACAK
Yaklaşık bir aylık gibi kısa bir sürede 21 bin ton buğday alımı gerçekleştiren TMO Saray Ajans Amirliğinin hasat dönemi sonuna 30 bin ton daha alım gerçekleştirmesi bekleniyor. TMO Saray Ajans Amirliği toplamda 50 bin ton buğday alımı gerçekleştirmesi beklenirken, alınan buğdayların saklanması için toprak altı depoların hazırlanması çalışmaları devam ediyor.
24 DEKAR TARLA KİRALANDI
TMO Saray Ajans Amirliği depolarının dolu olması nedeniyle bu dönem alımını gerçekleştireceği bütün ürünleri toprak altı depolarda saklayacak. Gerçekleştirdiği 21 bin ton budağın ardından yaklaşık 30 bin ton daha buğday alımı gerçekleştirmesi beklenen TMO Saray Ajans Amirliği alınan ürünleri depolamak için 24 dekar tarla kiraladı. Kiralanan alanlarda ürünleri depolamak için toprak altı depolar yapılmaya başlandı.
ÜRETİCİLER PARALARINI ALMAYA BAŞLADI
29 Haziran tarihinde TMO Saray Ajans Amirliği'ne ürünleri dökmeye başlayan üreticiler paralarını almaya başladılar. Ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi'nin anlaşmalı olduğu banka kartlarını okutarak döken üreticiler paraları ürün teslim tarihinden 15 gün sonra hesaplarına yatırılmaya başlandı.