FİLİZ RAHŞAN TANGA : Saray Belediyesi o kadar ıvır zıvır işler yapıp para harcıyor ki; oysa daha önemli sorunlara el atabilir. İlçede sürü halinde başıboş çok sokak hayvanı var. Bu hayvanlar yarın birine saldırdıklarında bunun suçlusu hayvanlar olmayacaktır. İnsanoğlu bile aç kaldığında gözünü kırpmadan her şeyi yapabiliyor, hayvanlarında yapması gayet doğaldır. Saray belediyesinin barınak yapması mecburiyeti vardır. İlçe nüfusu 25 bini geçmiş her ilçe barınak ve bakımını yapmakla hükümlüdür. Saray’da birçok yer ve ormanlık alanlar var. Bu alanların birine büyük bahçeli barınak yapılabilir ve hayvanların bakımı yapılıp kısırlaştırılmalıdır. Bunlara yiyecek temin etmek çokta zor değil. Saray’da yiyecek üzerine çok işletmeler var. Bunlarla iletişime geçerek, bu hayvanlara yiyecek temin edilir. Belediyenin çalışan personeli de araçları da mevcut. İlçe merkezinde sürü halinde başıboş dolaşan hayvanlar her an insanlara saldırabilirler. Şimdiden önlemini almak ve sorunu çözmek çokta zor değil. Yeter ki işin niyetine karar verilsin
Hayvanların korunmasına yönelik önemli değişiklikleri barındıran yasaya göre; Belediyelere önemli görevler ve sorumluluklar yüklendi. Yürürlüğe giren kanunla belediyelerin hayvanların korunması kapsamında görev ve sorumlulukları açık şekilde düzenlendi.
Yeni yönetmelik, nüfusu 25 bini aşan yerleşim alanlarda hayvan bakımevi kurma zorunluğu getirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) girişimleriyle teklife “büyükşehir ilçe belediyeleri” ibaresi eklenerek, uygulamada karşılaşılacak tereddütlerin giderilmesi sağlandı. Bu belediyelere meclis kararıyla hayvan hastaneleri kurabilme yetkisi verildi.
Hayvan bakımevleri ve hastanelerin kurulması amacıyla Hazineye ait arazilerin öncelikle tahsis edilmesi uygulaması korunurken, hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyelerin sorumluluğu altındaki hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürmesine ilişkin hüküm getirildi.
Belediyelerin hayvan bakım evleri kurabilmesi konusunda büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler için 2023 yılı sonu, diğer belediyeler için 2025 yılı sonuna kadar süre tanındı.
Belediyelere 3 yıl süreyle hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayırma zorunluluğu getirildi. Büyükşehir belediyelerinde bu oran binde 3 olarak belirlendi. Ayrılan bu ödeneklerin başka amaç için kullanılamayacağı düzenlendi.
Bakanlığın hayvanlara yönelik hizmetlere dair destekleri kanunda korunurken, İl Hayvanları Koruma Kurulu'na denetim yetkisi ile kanunda belirtilen faaliyet ve görevleri yerel yönetimler ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile eşgüdüm sağlayarak yaptırmak görevi verildi.
Saray’da nereye elimizi atsak kapı kolları elimizde kalıyor. İlçeye hizmet edilemeyecek ise makamı da işgal etmeye gerek var mıdır? Saray’da bir diğer sorunda çöp toplama saatinin olmaması herkes aklına estiğinde çöpü sokağa atabiliyor. Buna bir saat konup o saate çöpler bırakılmalı örneğin; Sabah 7 ile 11 arası çöp toplama saati olarak uygulanabilir. Bu saat den sonra çöp atanlar da paralı ceza uygulanmalıdır. Belki o zaman Saray pis bir görüntü den kurtulur. Caddenin ve sokakların güzel bir şekilde ışıklandırılmalı bazı bölgelere kamera sistemi kurulmalı böylece birçok olayın önünü geçilebilir. Yetkililer kendi istediklerini yapmak yerine ilçeyle biraz ilgilinseler çok güzel olacak. Saray bir başıboşluk almış gidiyor. Yetkililer daha birçok sorunu el altına alıp yapmak yerine 3 Maymunu Oynamayı tercih ediyorlar; Görmedim; Duymadım; Bilmiyorum. Sizlerin o nazik poponuzu kaldırıp İlçe için bir şeyler yapmanızı sağlama için artık ne yapmalıyız.