DOLAR 35.49 ₺
EURO 36.65 ₺
STERLIN 43.45 ₺
G.ALTIN 3,077.14 ₺
Ç.ALTIN 5,028.78 ₺
BİLEZİK 2,805.05 ₺
BTC 97,255.93 $
ETH 3,242.25 $
BİST 9,739.72

Trakya nın İncisi Kıyıköy

SARAY
Yayınlama: 12 Kasım 2009 Perşembe 17:31 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Trakya nın İncisi Kıyıköy

      Trakya’nın Karadeniz kıyısında yer alan Kıyıköy, İstanbul’a 164 km, il merkezine 92 km, Vize’ye 38 km ve Saray İlçesine 29 km uzaklığıyla bilinen küçük ve şirin bir belde. Son zamanlarda turizmde de kendini kanıtlamaya çalışan Kıyıköy’ün en önemli geçim kaynağı balıkçılık ve ormancılık. Beldenin bilinen en eski adı ,"Salmydessos. " Pırıltı, kutsal, güzel yer manasına gelmektedir. Kıyıköy, tarih kitaplarda da adı geçen tarihi sınır hattının bir ucunda "Midye – Enez Hattı…"diye yer almıştır. 1960’lara kadar Midye olarak bilinen beldenin ismi, yabancı bir isim olduğu düşünülerek Kıyıköy olarak değiştirilir.

        Doğa ve Tarihin Buluşma Noktası
 
      Köy’ün tarihi çok eskilere dayanıyor. Köye 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen kalenin hala ayakta duran kapılarından geçilerek giriliyor. Ayrıca köy bir de manastıra sahip. Aya Nikola Manastırı, tümüyle kayalara oyularak yapılmış mimarisiyle ilgi çekiyor. Birkaç bölümden oluşan manastırı gezmeyen, Kıyıköy’ü görmüş sayılmıyor.
      Doğayla tarihin buluştuğu Kıyıköy, el değmemiş bozulmamış güzellikleriyle, daracık sokakları ve küçücük dereleriyle kent hayatından yorulanların nefes aldığı bir yer.  Belde tarihi zenginlikleri ve zengin doğasıyla özellikle yaz aylarında tatilcilerin gözdesi. Denizi, tarihi ve yeşili bir arada bulabileceğiniz Kıyıköy’de özellikle uçsuz bucaksız kumsallar ve küçük sempatik pansiyonlar ilkbahar ve yaz aylarında insanların ilgi odağı haline geliyor.

      Kıyıköy Bir Doğa Harikası

       Kıyıköy, iki dere ile denizin buluştuğu bir yerde kurulmuş bir yarımada aslında. Kıyıköy denince ilk akla gelenler, tertemiz koylar ve balık lokantaları oluyor. Buraya günübirlik gelenler, çoğunlukla gelir gelmez sahile doğru yol alıyorlar. Upuzun plajları, hırçın denizi her zaman tertemiz. Liman Plajı, hemen Kazandere'nin önünde. Belediye Plajı'nda ise, insan yüzüne benzeyen bir kayaya karşı yüzebilirsiniz. Kaz Limanı çok uzun ve yörenin en güzel plajı; ama yolu toprak ve bozuk. Burası daha çok Kıyıköy halkı tarafından tercih edilen bir plaj. Kaz Limanından sonra da Selvez koyu geliyor.
     Ayrıca balık tutkunları da Karadeniz’in lezzetli mevsim balıklarını ister kendileri tutabilirler, isterlerse de nefis balık lokantalarında her zaman taze olarak tadabilirler.

        Kıyıköy Şanslı Bir Belde

    Kıyıköy, tatilinizi geçirmek için tercih edebileceğiniz, nüfusu fazla yüksek olmayan, fiziksel büyüklüğünü de küçük olarak nitelendirebileceğimiz, genellikle de sakin olan bir tatil beldesi. Bu tatil beldesinin Belediye Başkanlığını iki dönemdir üst üste İsmail Gök yapıyor. Belde halkı ve Kıyıköy turizmi için elinden geleni yapmaya çalışan Başkan İsmail Gök, Belde’deki caddeleri ve sokakları asfalt ve parke taşlarıyla döşeyerek belde için gerekli tüm düzenlemelere de önem veriyor. Bunları yaparken de çok zor şartlar altında yapmaya çalıştığını biraz da olsa anlıyoruz. Beldedeki asırlık ağaçlarla bizzat ilgilenen Başkan Gök, tarihi ağaçları kesmek yerine budanarak bakıma alınmasından ve korunmasından yana.
           Küçük yerleşim yerlerinde insanları mutlu etmek zordur diye düşünüyorum. Bir bölgede yöneticilik yapmak isteyen siyasetçi veya politikacı, halkının isteklerini ön planda tutarak kalıcı olmayı başarır. İşte Belediye Başkanı İsmail Gök'te bunlardan biri.
      Belediye Başkanı İsmail Gök'ü Kıyıköy ve halkı için göstermiş olduğu tüm çabalarından dolayı tebrik ederek, başarılarının devamını dilerim.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4