ads
DOLAR 37.93 ₺
EURO 42.14 ₺
STERLIN 49.18 ₺
G.ALTIN 3,804.07 ₺
Ç.ALTIN 6,344.13 ₺
BİLEZİK 3,538.74 ₺
BTC 82,556.57 $
ETH 1,641.55 $
BİST 9,471.44

Tekirdağ’da Kuraklık Kanola Üreticisini Zorladı: Tarlalar Bozuldu, Yerine Buğday Ekildi

TEKİRDAĞ
Yayınlama: 4 Nisan 2025 Cuma 10:36 Güncelleme: 4 Nisan 2025 Cuma 10:37 Kaynak: Anadolu Ajansı Editör: Caner Han

Tekirdağ’da küresel iklim değişikliğinin etkisiyle uzayan kurak dönemler ve yağışlardaki dengesizlik, tarımsal üretimde ciddi verim kayıplarına yol açtı. Kuraklık, özellikle alternatif ürün olarak tercih edilen kanola üreticisini vurdu.

Tekirdağ’da Kuraklık Kanola Üreticisini Zorladı: Tarlalar Bozuldu, Yerine Buğday Ekildi

Geçtiğimiz yıl eylül ve ekim aylarında toprakla buluşturulan kanola tohumları, yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle geç çimlendi. Geç çimlenen kanola, ardından gelen soğuk havalardan da olumsuz etkilendi. Verim kaygısı yaşayan çok sayıda çiftçi, tarlalarını bozarak buğday ve ayçiçeği ekmek zorunda kaldı.

Uzmanlar Uyardı: İklim Değişikliği Tarımı Derinden Etkiliyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, ayçiçeğine alternatif olarak ekilen kanolanın kuraklık nedeniyle gelişim gösteremediğini belirtti. Başer, “Kanola tipi bitkilerin ekiminde geç kalınırsa soğuktan zarar görüyor. Bu yıl ekim zamanında yeterli yağış alınamadı. Bu nedenle çimlenme gerçekleşemedi ve bazı üreticiler tarlalarını bozarak buğdaya yöneldi” dedi.

Çiftçi Maliyet Yükü Altında

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise kuraklığın çiftçiyi ekonomik olarak da zorladığını vurguladı. “Çiftçilerimiz kanola ekti, ancak beklenen yağışlar gelmeyince ürün ya çimlenmedi ya da gelişimi yetersiz kaldı. Memnun kalmayan üreticiler, tarlalarını bozmak zorunda kaldı. Bu alanlara buğday ve ayçiçeği ekildi” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Tekirdağ’da 81 bin 258 dekarlık alanda kanola ekimi yapılmıştı. Ancak bu yılki kuraklık, bu rakamın düşmesine ve üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesine neden oldu.

İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4