ads
DOLAR 38.11 ₺
EURO 42.05 ₺
STERLIN 49.35 ₺
G.ALTIN 3,708.46 ₺
Ç.ALTIN 6,293.23 ₺
BİLEZİK 3,510.35 ₺
BTC 83,721.33 $
ETH 1,815.24 $
BİST 9,379.83

Tekirdağ'da Üzüm Çekirdekleri Ekonomiye Kazandırılıyor

TEKİRDAĞ
Yayınlama: 2 Nisan 2025 Çarşamba 12:07 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Caner Han

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üzümün suyundan elde edilen pekmez, şıra ve sirke gibi ürünlerin yanı sıra kabuğu ve çekirdeğini de ekonomiye kazandırıyor.

Tekirdağ'da Üzüm Çekirdekleri Ekonomiye Kazandırılıyor

Enstitünün 5 yıl önce başlattığı çalışma kapsamında, üzüm çekirdekleri sıkım makinesinden geçirilerek yağ elde ediliyor. 50 mililitrelik cam şişelere doldurulan bu yağ, enstitünün kendi mağazalarında satışa sunuluyor.

"Üzüm Çekirdeği Yağı Aranılan Bir Ürün"

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Gamze Uysal Seçkin, enstitünün her yıl yaklaşık 50 ton üzüm işlediğini belirtti. Üzüm suyunun üretimi sırasında ortaya çıkan posaları değerlendirdiklerini aktaran Seçkin, "Üzüm posalarını hızlıca alıyoruz. Özel kurutma raflarında kurutuyor ve elek yardımıyla çekirdekleri ayırıyoruz. Yıkama ve kurutmanın ardından soğuk sıkım yöntemiyle yağını elde ediyoruz." dedi.

Seçkin, üzüm çekirdeğinin işlenmesiyle büyük bir ekonomik değer kazandığını belirterek, "Üzüm çekirdeğiden elde ettiğimiz yağ, çeşitli ilaçların üretiminde kullanılıyor. Aynı zamanda gıda olarak tüketilebiliyor ve cilt bakımında da kullanılıyor." diye konuştu.

"Atık Olarak Görülen Ürünler Çok Değerli"

Üzüm çekirdeği üretimi konusunda üreticilere teknik destek sağladıklarını vurgulayan Seçkin, "Üreticiler tarafından atık olarak görülen üzüm çekirdeği yağı ve çekirdek unu aslında çok değerli. Antioksidan bakımından zengin olan bu ürünlerin, kan pıhtılaşmasını önleme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kalp-damar hastalıklarını önleyici etkileri olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, bu projeyle hem tarımsal atıkları değerlendirerek ekonomiye katkı sağlıyor hem de üzüm üreticileri için yeni gelir kapıları oluşturuyor.

Haber Resmi

İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4